5 tipov na chutné vegán recepty

Tipy k nákupuTipy a triky  |  Rodičia a deti  |  Chudnutie 23. 5. 2023

Vegánstvo je považované za jedno z najväčších trendov tohto roka. Skúste si aj vy urobiť výzvu na pár dní a vyskúšajte, aké to je stravovať sa vegánsky. V článku na vás čaká päť jednoduchých a veľmi chutných receptov.

Keď počujete slovo vegán, pravdepodobne vám ako prvé na myseľ príde otázka "A čo vlastne je"? Aj keď vegáni zo svojho jedálničku vyraďujú všetky živočíšne produkty ako mäso, vajíčka, mliečne produkty, ale aj med, je vegánska strava veľmi pestrá. A čím že sa líši vegan a vegetarián? Vegetariáni obmedzujú vo svojom jedálničku len mäso.

V dnešnej dobe sa vegánstvo stáva predovšetkým trend a veľa reštaurácií či kaviarní má na svojom menu aspoň jedno rastlinné jedlo. Ľudia prechádzajú na vegánstvo predovšetkým z etických či zdravotných dôvodov. Vegánska diáta nie len, že prospieva vášmu zdraviu a prečisťuje organizmus, ale taktiež sa po nej budete cítiť ľahšie a omnoho lepšie.

Tip:Zdravé potraviny a biopotraviny pre vaše recepty nakúpite na e-shopoch biocare alebo prezdravie.

Ďalším mýtom o vegánstve je, že stravovanie čisto vegánsky je drahé. My vám ukážeme niekoľko príkladov, že je možné uvariť z lacných surovín a navyše veľmi chutne. Pozrite si napríklad Kaufland leták a zistíte, že nakupovať vegánske potraviny za super ceny nie je žiadny problém.

Raňajky základ dňa

Raňajky by mali byť základom každého dňa. Výdatná porcia by mala dodať energiu a dostatočne vás zasýtiť. K raňajkám si môžete dopriať vitamínovú bombu v podobe zdravých a rýchlych smoothie.

Vegán ovsená kaša na tisíc spôsobov

Vegan ovsená kaša

Ovsená kaša je jednou z lacných variant na raňajky.

Ingrediencie

  • 1 ks zrelý banán
  • 1 lyžica arašidového masla
  • 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
  • 1 lyžička chia semienok
  • 2 lyžica hrozienok
  • 1 lyžička mletej škorice

Postup

  1. Do malého hrnca dáme variť zhruba pol hrnčeka vody a pridáme ovsené vločky a škoricu. Varíme niekoľko minút, pokiaľ vločky nevytvoria kašovitú konzistenciu. Ak máte instantnú kašu alebo jemné vločky, stačí zaliať varenou vodou.
  2. Hotovú kašu dajte do misky a na vrch nakrájajte banán a nasypte chia semienka dajte do misky a nakrájajte navrch banán a nasypte chia semienka.
  3. Pridajte ostatné ingrediencie podľa chuti. Ozdobíme hrozienkami, škoricou a arašidovým maslom.

TIP: Ovsenú kašu môžete nahradiť pohánkovou, pšenovou, ryžovou alebo kukuričnou kašou. Kašu môžete ozdobiť a dochutiť podľa chuti, použiť môžete napríklad orechy, semienka, sušené ovocie, javorový sirup a iné.

Vegán americké lievance

Vegan americké lievance

Americké lievance sú chutný a jednoduchý variant na raňajky.

Ingrediencie

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 lyžička cukru
  • 2 lyžička kypriaceho prášku
  • Štipka soli
  • 1 hrnček rastlinného mlieka
  • 2 lyžica rastlinného oleja
  • Javorový sirup
  • Arašidové maslo
  • Banán

Postup

  1. Na začiatku zmiešame suché suroviny v miske. Do suchej zmesi pridáme olej a rastlinné mlieko a dôkladne premiešame tak, aby v ceste neboli hrudky.
  2. Rozpálime panvičku na stredný stupeň a potrime ju malým množstvom rastlinného oleja. Naberačkou naberieme zmes a nalejeme na panvičku, aby sa vytvoril malý lievanec.
  3. Približne po dvoch minútach až sa začnú tvoriť na ceste bublinky, lievanec otočíme. Opekáme ďalšie dve minúty z druhej strany.
  4. Hotové lievance uložíme na tanier a ozdobíme banánom, arašídovým maslom, sirupom a prípadne ďalšími ingredienciami.

TIP: Lievance môžete dochutiť podľa vlastnej chuti. Do cesta môžeme pridať kusy ovocia – banán, čučoriedky alebo kakao a navrch ho môžeme posypať kakaom alebo nastrúhanú čokoládou.

Tipy na vegánske obedy

Vegánsky obed vás zasýti a zároveň vám po ňom nebude ťažko. Vyskúšajte hlavný chod z rastlinných ingrediencií a posúďte sami.

Vegán indický dyňový dhál

Dyňa

Dyňa sa skvelé hodí do indických jedál.

Ingredience

  • 1 menšej dyňe
  • 250 g suchej červenej šošovice
  • 1 cibuľa
  • Rastlinný olej
  • Soľ
  • Garam masala

Postup

  1. Na rozpálenej panvici s olejom opečieme na drobno nakrájanú cibuľku. Medzitým dyňu nakrájame na menšie kúsky a následne ju pridáme k opečenej cibuli.
  2. K zmesi pridáme lyžičku garam masaly. Môžeme použiť aj kary k dochuteniu, podľa chuti. Po pridaní korenia zalejeme vriacou vodou.
  3. Do panvice pridáme červenú šošovicu v pomere 1:3 s vodou a osolíme. Pravidelne miešame a varíme približne pol hodiny.

TIP: Indický dhal podávame s kvalitnou ryžou alebo indickým chlebom. Do zmesi môžeme pridať mrkvu alebo karfiol.

Získajte zadarmo e-book Talianske zdravé recepty!Zaregistrujte sa zadarmo (stačí e-mail a heslo) a zobrazí sa vám odkaz na stiahnutie.Zaregistrovať saRegistrovať sa cez Facebook

Vegán fazuľový burger

Vegan fazuľový burger

Najchutnejší burger? Mäso v ňom nenájdete.

Ingrediencie

  • 1 plechovka červených fazúľ
  • 1/2 červenej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Štipka soli
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 lyžica údenej mletej papriky
  • Korenie
  • 2 lyžica hladkej múky
  • 2 lyžica sojanézy
  • 2 lyžice horčice
  • Burger žemle
  • Čerstvá zelenina

Postup

  1. Fazule scedíme a v mise rozmačkáme na kašu, aby sme docielili hladnú konzistenciu.
  2. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, cesnak, olej a korenie. Všetko spolu premiešame.
  3. Konzistenciu zmesi dolaďujeme pridávaním múky až kým zmes nie je lepivá.
  4. Zo zmesi tvarujeme burgre a pokladáme na predom rozohriatu panvicu s trochou oleja. Opekáme z oboch strán do hneda.
  5. Počas pečenia si pripravíme omáčku zo sojanézy, horčice a s ľubovoľného korenia podľa každého chuti. Môžeme použiť aj čerstvé chili.
  6. Burger žemle rozkrojíme napoly a opekáme na panvici do chrumkava.
  7. Žemle naplníme nakrájanou cibuľou na krúžky, opečeným fazuľovým burgrom, čerstvou zeleninou a omáčkou.

TIP: Do burgru sa hodí listová zelenina, paradajky, uhorka aj avokádo. K burgrom si môžete opiecť hranolky z batatov na olivovom oleji s rozmarínom.

Vegán šalát Tabouleth - ideálny k večeri

Vegan šalát Tabouleth

Ľahký a veľmi chutný šalát s kuskusom.

Ingrediencie

  • 400g paradajok
  • 100g petržlen kudrnka
  • 50g suchý kuskus
  • 1 citrón
  • 1 cibuľa
  • 50 ml olivového oleja
  • Soľ, korenie

Postup

  1. Paradajky nakrájame na veľmi malú kúsky. Cibuľu a petržlenovú vňať nakrájame na drobno. Následne všetko zmiešame dohromady v mise.
  2. Do zmesi pridáme kuskus, citrónovú šťavu, olivový olej a okoreníme podľa vlastnej chuti. Nebojte sa počas miešania ochutnávať.
  3. Odložíme do chladničky a necháme hodinku odležať. Kuskus by mal pekne nabobtnať. Pokiaľ vám bude pohodlnejšie kuskus uvariť, varíme ho v pomere 1:2 s vodou na niekoľko minút.
  4. Všetko zamiešame a dochutíme.

TIP: Šalát Tabouleth je veľmi chutný a ľahký pokrm. Jeho príprava je veľmi ľahká. K šalátu si môžete pripraviť fazuľový falafel.

★TIP: Zdravú výživu a biopotraviny nakúpite na e-shopoch Biocare alebo Prezdravie. Navyše s nami pri nakupovaní ušetríte!

  • Biocare – kvalitné potraviny v bio kvalite
  • Prezdravie – kvalitní superpotraviny v bio kvalite a mnoho ďalšieho

Súvisiace obchody

BioCare, BIOnatural, DROGERKA.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa