5 vecí, ktoré vám na stanovačke nesmú chýbať

Tipy k nákupu 10. 11. 2021

Láka vás dobrodružstvo? Ideálnou voľbou je letná stanovačka. Tráviť dni pod holým nebom je romantické, avšak na to, aby stanovanie dopadlo podľa vašich predstáv, sa nezobídete bez potrebného vybavenia. Pripravte sa na stanovačku a užite si chvíle plné zážitkov.

Dobrá stanovačka prináša hromady zážitkov na celý život. Vie sa však behom sekundy premeniť na nočnú moru. Vyhnite sa pokazenej dovolenke. Pripravte sa na stanovanie dôkladne a užite si výlet, na ktorý budete spomínať len v tom najlepšom do konca života.

Výbava na stanovačku

Stanovanie je zábava. Milujú ju starí, mladí, ale aj deti. Prebudiť sa každé ráno na čerstvom vzduchu, opekať si a zaspávať pri ohni, je pri dnešnom konzumnom spôsobe života veľmi upokojujúce. Ako si stanovačku užiť na maximum?

Najdôležitejšie je nepodceniť prípravu a byť nachystaný na všetko. Poriadna výbava na stanovanie vám zabezpečí bezproblémový výlet. Pozrite sa s nami, s čím bude vaša dobrodružná dovolenka skutočným oddychom.

1. kvalitný stan

Prvou vecou, bez ktorej by nebola stanovačka stanovačkou, je poriadny stan. Poskytuje úkryt, strechu nad hlavou a zároveň doň schováte svoje veci. Na trhu dnes existuje nespočetné množstvo stanov rôznych farieb, rozmerov, konštrukcie. Pokiaľ zvažujete kúpu stanu, rozhodne na ňom nešetrite. Dbajte na to, aby bol stan dostatočne veľký, nepremokavý, stabilný. Extra záležať si dajte pri výbere v prípade, že vás čaká stanovacia dovolenka s deťmi. Myslite na to, že stan nie je vecou, ktorú využijete len jedenorázovo. Môžete sa vybrať napríklad na festival alebo si dopriať počas leta viacero stanovacích víkendov.

stan

Stan od Gamisport.sk vám vytvorí pohodlnú strechu nad hlavou.

Tipli TIP: Vyskúšajte samorozkladací stan. Stan je postavený za pár sekúnd, nemusíte sa zbytočne trápiť jeho skladaním a strácať drahocenný čas. Prídete, rozložíte stan a keď sa vám chce, môžete začať okamžite oddychovať v lone prírody.

2. vhodný spacák

spacák

Super výber spacákov do každej teploty nájdete v Decathlon.

Chcete sa vyspať v stane doružova? Dokonalý spánok v lone prírody vám zabezpečí vhodný spacák. Vyberajte si typ podľa destinácie, do ktorej sa chystáte a podľa očakávaných nočných teplôt. Vyhnete sa tak tomu, že sa budete v noci budiť s drkotajúcimi zubami od zimy a tiež tomu, že vám bude v spacáku príliš teplo. Ak beriete na stanovačku aj vaše dieťa, kúpte mu detský spacák. Bude sa mu v ňom spať komfortne a predíte tak napríklad predčasnému ukončeniu dovolenky z dôvodu choroby. Správne zvolený spacák navyše môžete využívať celé roky.

3. karimatka

Keď spíte v prírode, ležíte priamo na zemi. Stan vám vytvára izoláciu od vlhkosti, ale látka je veľmi tenká, takže ležíte na tvrdom a studenom povrchu. Viete si však pomôcť. Stačí vám dobrá karimatka. Nielenže zmäkčí povrch, na ktorom budete ležať, ale zároveň vám bude pri spánku teplejšie. Na trhu dostať rôzne druhy karimatiek. Rolovacie karimatky, skladacie karimatky a mimoriadne pohodlná a komfortná je samonafukovacia karimatka. Je mäkká, ľahko skladovatelná a simuluje pocit spánku v posteli. Každé ráno sa tak zobudíte čerství, plní energie a celodenná turistika vám tak pôjde ako po masle.

karimatka

Vyberte si karimatku v inSPORTline a vyspite sa v stane ako vo vlastnej posteli.

4. plynový varič

plynovy varic

Uvarte si skvelé jedlo v prírode na plynovom variči z Gamisport.sk.

Pocit domova na stanovačke si viete navodiť dobrým jedlom. A tým nemyslíme to, že budete jesť počas celého pobytu proteínové tyčinky alebo sáčkové polievky. Uvariť si môžete čokoľvek, na čo budete mať chuť. Stačí vám plynový varič. Môžete tak vyskúšať rôzne rýchle recepty a jesť dobré jedlo aj v prírode. Niet nad dobrý guláš z kotlíku alebo dusené mäsko. Na plynovom variči môžete pripraviť jedlá od výmyslu sveta. Fantázii sa medze nekladú. Nezabudnite si pribaliť dostatok plynových bômb, aby sa vám nestalo, že po pár dňoch nebudete mať na čom variť.

5. čelovka

Predstavte si, že stanujete v lese alebo na mieste, kde nie je žiadne osvetlenie. Mimo civilizácie. Večer či v noci sa môžu pritrafiť rôzne situácie, kedy budete nútení opustiť stan a výjsť von. V tme a bez svetla sa zorientujete len ťažko. Hrozia pády či úrazy. Chodiť v úplnej tme navyše nie je vôbec príjemné. Uľahčite si život. Do výbavy pribalte praktického spoločníka menom čelovka. Je to malý a skladný pomocník. Pýtate sa ako je to s nabíjaním? Väčšína čeloviek je na baterky. Modernejšie verzie zasa pohodlne a rýchlo nabijete v aute či cez power banku. Čelovka stojí pár eur a využijete ju určite aj doma napríklad v prípade výpadku prúdu.

čelovka

Praktická čelovka z Aliexpress sa vám zíde najmä počas tmavých večerov.

6. vreckový nožík

vreckovy nozik

Vyrazte na hríby s praktickým vreckovým nožíkom z Ebay.

Poslednou pomôckou, ktorá sa vám môže na stanovačke zísť, je vreckový nožík. Má hneď niekoľko využití. Môžete ho použiť na nakrájanie surovín, z ktorých uvaríte obed či večeru. Najviac jeho praktický a skladný tvar oceníte počas hubačky. Vyrazte s rodinou na hríby do lesa. Vreckový nožík je malý a naozaj sa zmestí do vrecka. Keď nájdete hríby, ľahko ich s ním očistíte od hliny. Po návrate k stanu s ním hríby dočistíte a môžete ich nakrájať. Či už sa rozhodnete pre sušenie, alebo uvaríte skvelú hríbovú praženicu, nožík vám uľahčí prácu. Navyše nemusíte brať z domu celú sadu nožov, ktorá vám zaberie zbytočné miesto v kufri či batohu. Tiež sa môže stať, že budete potrebovať niečo otvoriť či odrezať. S vreckovým nožíkom budete vždy pripravení.

★Tajomstvo, ako nakupovať výbavu na stanovanie lacnejšie

Vedeli ste, že Tipli vám poskytuje tie najaktuálnejšie zľavy a kupóny? Využite Tipli cashback a nakupujte kvalitné športové vybavenie či doplnky za tie najvýhodnejšie ceny.

Súvisiace obchody

inSPORTline, AliExpress, Gamisport.sk, eBay.co.uk, ZAJO

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa