Detské autosedačky: Budte pripravení na 1. 1. 2018

Tipy k nákupuRodičia a deti 10. 11. 2021

Bezpečnosť vášho dieťaťa je pri jazde v aute najpodstatnejšia. Od januára 2018 budú vďaka novým predpisom Európskej únie preto platiť tri zásadné zmeny ohľadom detských autosedačiek. Naštudujte si ich spolu s nami a buďte o zmenách dôkladne informovaní!

Bez možnosti voziť dieťa v aute by bol nejeden rodič úplne stratený. Len si predstavte, že by ste nemali možnosť odviesť dieťa k lekárovi, spolu s vami na nákup či do škôlky. V prvom rade však všetci rodičia musia mať na pamäti bezpečnosť svojho drobčeka.

Tri zásadné zmeny ohľadom detských autosedačiek

Zmeny v certifikačnej norme týkajúcej sa detských autosedačiek by mali viesť k vyššej bezpečnosti dieťaťa v aute.

  1. Prvou zmenou je, že deti budú musieť byť vozené v protismere jazdy a to až do dovŕšenia 15 mesiacov. V prípade, že je dieťa uložené v aute v smere jazdy a dôjde k dopravnej nehode, dieťa je náchylnejšie na zranenie, pretože hlavička letí dopredu a krčná chrbtica to neudrží.
  2. Rozdielom medzi starou smernicou, na základe ktorej sa sedačky testovali (ECE R44) a novej smernice (ECE R129) spočíva v kategorizácii. Predtým boli sedačky rozdelené podľa hmotnosti dieťaťa, odteraz to je podľa jeho výšky.
  3. Tretia zmena sa týka pripevnenia detskej sedačky bezpečnostnými pásmi. Odteraz sa bude v spojení s detskými autosedačkami používať Isofix. Jedná sa o prepojenie autosedačky priamo s karosériou auta.

Kde nájdem detské autosedačky lacnejšie?

Dieťa rozhodne nie je lacná záležitosť. Hľadajte preto autosedačky a výbavu pre dieťatko v obchodoch, kde vás to nebude stáť celý majetok.

detské autosedačky so systémom isofix

Polohovateľnú autosedačku lacno nie je nemožné nájsť. Na obrázku (zľava): Cybex Free autosedačka Bambino.sk (111,07 €), Autosedačka Denin Blue Hej.sk (97,70 €), Autosedačka XP Isofix Feedo.sk (139 €)

Musím teda ihneď vymeniť starú autosedačku za novú?

Aj niektoré staršie autosedačky, ktoré boli testované podľa normy ECE R44 spĺňajú uchytenie ISOFIX a sú testované aj na bočnú strany. Každopádne, nové sedačky budú testované podľa normy ECE R129. To znamená, že nemusíte ihneď bežať do obchodu po novú autosedačku. V súčasnosti ešte môžete používať aj staršie modely. Na výmenu starej autosedačky je totiž vymedzené prechodné obdobie minimálne 5 rokov.

Tipli TIP: Na výmenu starej autosedačky je vymedzené prechodné obdobie minimálne päť rokov . To znamená, že nemusíte hneď vymieňať starú autosedačku za novú.

Kam dieťa v aute umiestniť?

Odborníci sa zhodujú, že najlepšie umiestnenie dieťaťa v aute je na sedadle spolujazdca. Dôležité je pritom overiť, či je možné vypnúť airbag spolujazdca. Ak to možné nie je, umiestnite autosedačku vzadu napravo.

Chcete získať zľavu 4 € do obchodu Feedo.sk?Pre zobrazenie zľavy sa prosím zaregistrujte.Zaregistrovať saRegistrovať sa cez Facebook

Súvisiace obchody

Hej.sk, Market24.sk, Hračkárik.sk, Feedo.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa