Hrajte poker ako profík

Tipy k nákupuTipy a triky 10. 11. 2021

Poker je jednou z najznámejších, najrozšírenejších a najobľúbenejších kartových hier na svete. Pravidlá sú jednoduché a rýchlo sa nich naučí každý. Práve preto jeho popularita stále rastie. Existuje viac než 1000 druhov pokru, pretože si ho hráči stále upravujú podľa seba. Najznámejších druhom pokru je Texas Hold'em, ktorý sa naučíte hrať ľavou zadnou.

Táto kartová hra pre 2 až 10 hráčov uzrela svetlo sveta v USA a v 20. storočí získala svoju konečnú podobu. Medzi základné typy u pokru patrí draw poker. Charakteristický je tým, že sa pri rozdávaní neukazuje nič. Od tohto typu je odvodená ďalšia rada niekoľkých variant. Stud poker poznáte podľa toho, že sa behom rozdávania ukazuje časť kariet. Najviac populárny je však community card pokers, a to hlavne Texas Hold'em, ktorý je viac strategický než draw poker.

Poker pravidlá

Naučte sa hrať tri rôzne typy: Texas Hold'em, Omaha, 5 – Card Draw a staňte sa profíkom v pokri!

poker 1

Texas Hold'em sa hraje s balíčkom žolíkových kariet avšak bez žolíkov, takže s 52 kartami.

Texas Hold'em

V tejto variante hráč dostane do ruky 2 karty, ktoré nikomu neukazuje a na herný stôl sa postupne vykladá päť spoločných kariet. Na začiatku je určená pozícia - dealer (rozdávajúci), ktorá sa pri každej hre posúva o jedno miesto. Hráč, ktorý je od dealera naľavo vloží do hry tzv. small blind a druhý hráč vkláda big blind.

Hneď potom, čo hráči vložia svoje povinné stávky, rozdá dealer hráčom spomínané dve karty a začne prvé kolo. Prvý sa rozhoduje hráč naľavo od veľkého blindu a po ňom postupne ostatní v smere hodinových ručičiek. Hráči majú možnosť dorovnať stávku (call), navýšiť (raise), ale tiež aj karty zahodiť (fold) a nezúčastniť sa hry, okrem hráča na big blinde, ktorý môže urobiť iba check, pokiaľ pred ním nikto nenavýšil stávku.

TIP: Kúpte si poker cez cashbak Tipli a ušetrite ešte viac. Nájdite si svoj obľúbený obchod a nakupujte výhodne.

Po skončení prvého kola dealer vyloží na stôl prvé tri spoločné karty (flop) a začne druhé koly stávok. To má rovnaké pravidlá ako prvé kolo, ale už nie je žiadna povinná stávka. Hráči majú tak možnosť checkovať, teda zostať v hre aj bez vsádzania.

Ak je druhé kolo uzatvorené vyloží sa štvrtá spoločná karta (turn). Prebehne ďalšie kolo a potom je vyložená posledná piata karta (river). Následne po ukončení všetkých stávok ukazujú zostávajúci hráči v hre svoje karty a tejto fáze sa hovorí showdown. Ten kto má najsilnejšiu výhernú kombináciu vyhráva, pričom v prípade dvoch alebo viacerých rovnako silných kartových kombinácií sa výherné žetóny (pot) delia rovnomerne medzi ich majiteľov. Po ukončení sa posunie pozícia dealera a hráčov na blindoch a pokračuje sa v ďalšej hre.

poker 3

Vsadiť všetky žetóny (all-in) je možné ak sa hrá hra bez obmedzenia stávok (no limit texas holdem).

Pri hre No limit texas holdem hráč, ktorý je all-in, nemôže zahodiť karty. Pokiaľ majú ostatní hráči v hre ďalšie žetóny, môžu pokračovať vo vsádzaní, pričom žetóny vsádzajú do vedľajšieho banku (side pot). O side pot však hráč vsádzajúci all-in nehrá. Pravidlá pokru totiž neumožňujú hrať o viac žetónov než pred vami leží.

Omaha

Tento typ má v podstate rovnaké pravidlá ako Texas Hold'em, ale rozdávajú sa hráčom len štyri karty. Výherná kombinácia piatich kariet sa skladá z dvoch hráčových kariet a troch spoločných kariet na stole.

5 – Card Draw

Rozdá sa päť kariet a zbytok sa odloží. Hráči sa pozrú na svoje karty a rozhodnú sa, či budú hrať. Ak sa hráč rozhodne nezúčastniť (pass), tak musí svoje karty položiť viditeľne na stôl. Ostatní hráči vložia do banku vklad, na ktorom sa dohodli a následne bankár mení hráčom karty. Je možné vymeniť až tri karty, pričom sa za každú kartu platí do banku dohodnutý vklad.

Hráči behom hry teda vložený vklad drží alebo pasujú. Môžu tiež zvyšovať ponuku, ak oznámi hráčom o koľko. Bank vyhráva hráč, ktorý zostane posledný v hre. Ak sa však viac hráčov drží svojej ponuky a už nezvyšujú bank, tak následne ukazujú svoje karty a porovnávajú hodnoty. Pri rovnosti hodnoty jedného alebo dvoch párov rozhodnú o víťazovi karty, ktoré sú mimo spárovanej kombinácie.

poker 2

Najvyššia karta v pokri je eso a najnižšia dvojka.

Poker kombinácie

V pokri je celkovo desať 5-kartových kombinácií. Každý hráč, ktorý chce vyhrať musí vyskladať čo najlepšiu z nich a hlavne mať lepšiu kombináciu ako jeho súper. Najlepšia možná kombinácia je Royal Flush, ktorá je neporaziteľná a obsahuje najvyššie karty 10, J, Q, K, A všetky rovnakej farby. Pozrite si prehľadný rebríček od najnižšej možnej kombinácie a ž po najvyššiu.

poker kombinace

Vysoká karta

Hráč s najvyššou kartou vyhráva, ak sa mu nepodarí skompletizovať žiadnu z nižšie uvedených kombinácií.

Pár

Pár tvorí dvojica kariet s rovnakou hodnotou. Vyšší pár vždy poráža nižší a v prípade rovnosti párov rozhoduje vyššia karta.

Dva páry

Sú to dve dvojice kariet s rovnakou hodnotou. V prípade, že majú obaja hráči dva páry, rozhoduje väčší pár. Ak majú obaja hráči vyšší pár rovnaký, rozhoduje nižší pár, ak majú oba páry rovnaké rozhoduje posledná vysoká karta.

Trojica

To sú tri karty s rovnakou hodnotou. Vyššia trojica poráža vždy nižšiu.

Postupka (straight)

Postupku tvorí päť kariet rôznych farieb idúcich po sebe. Víťaznou kombináciou sa stáva postupka ukončená vyššou kartou.

Farba (flush)

Farba alebo tiež flush je päť kariet v rovnakej farbe. Vyhráva vždy hráč s najvyššou kartou vo farbe.

Full house

To je kombinácia zahŕňajúca trojicu a dvojicu. V prípade, že majú obaja hráči full house, rozhoduje vyššia trojica, ak sú trojice rovnaké, tak rozhoduje vyšší pár.

poker kombinace 2
karty

Poker (four of a kind)

Poker je štvorica kariet s rovnakou hodnotou. Rovnako ako pri páre a trojici, vyšší poker poráža nižší.

Straight flush

Postupka vo farbe, to znamená päť kariet idúcich po sebe v jednej farbe.

Royal flush

Alebo tiež kráľovská postupka. Najvyššia možná výherná kombinácia v pokri. Je to najvyššia postupka od 10 po eso v jednej farbe.

Poker online

Na internete nájdete nespočetné množstvo možností zahrať si poker online. Zahrajte si v pohodlí domova kedykoľvek máte náladu. Behom chvíľky sa ocitnete v kasíne.

Ten správny adrenalín z hry však získate jednoznačne pri hre naživo, kedy nasávate tú správnu atmosféru hazardu. Poker je vlastne súhra umenia, skúsenosti a šťastia. A jednou z jeho neoddeliteľných častí je tiež blafovanie. Jedná sa o situáciu, kedy nemáte dobré karty, ale svojho súpera sa snažíte presvedčiť, že to tak nie. Vtedy nahodíte „poker face“ a všetko je už len na vás, ako to uhrajete. To práve pri online hre nezažijete.

Zahrajte si poker doma a usporiadajte turnaj ako sa patrí

Nakupujte a ušetrite s Tipli ešte viac! Zaregistrujte sa zdarma na Tipli a ušetrite jedným kliknutím. Vyberte si ten správny set na poker a za nákup cez cashback získajte časť peňazí späť.

  • Mall je synonymum pre rýchle, pohodlné a prehľadné nakupovanie.
  • AliExpress má širokú ponukú pokrových setov a všetkého, čo budete otrebovať.
  • Ebay ponúka rôzne druhy kariet a kufríkov na poker.
Nakupovať výhodne

Súvisiace obchody

Hej.sk, AliExpress, eBay.com, eBay.de, eBay.co.uk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa