4 najlepšie turistické trasy na Slovensku: Vysoké Tatry, Malá Fatra, Slovenský raj

Tipy k nákupuDovolenka a cestovanie 10. 11. 2021

Letné dni sú také horúce, že ste zatúžili uniknúť niekam do prírody? Nadýchať sa čerstvého vzduchu, schladiť sa trochu v korunách stromov a načerpať silu z našich veľhôr? Ponúkame vám tipy na najlepšie turistické trasy na Slovensku, na ktoré sa môžete vydať aj cez víkend.

Slovensko je krásne a treba ho spoznávať kúsok po kúsku. Nemusíte si preto brať dovolenku, ale na výlet si zájsť cez víkend či už s kamarátmi alebo rodinou. Odmenou po niekoľkohodinovej túre vám budú nádherné výhľady. Hľadáte ďalšie tipy, kam na výlet? Na Slovensku máme naozaj krásne miesta, ktoré stoja za návštevu a pritom nemusíte cestovať ďaleko do cudziny.

1. Jánošíkove diery (Malá Fatra)

Jánošíkove diery je turistika pre všetkých nadšencov, ktorých nebaví rovný terén, ale majú radi zmenu v podobne turistiky po rebríkoch, mostíkoch či lávkach. Táto turistika patrí medzi najkrajšie turistické trasy Národného parku Malá Fatra a je pre všetkých: pre rodiny s deťmi, pre zamilované páriky, aj pre dôchodcov. Jánošíkove diery sa skladajú z troch tiesňav. Dolné a Nové diery sa spájajú do Horných dier. Ak sa sem vydáte počas letných prázdnin, musíte počítač s veľkým návalom turistov.

  • Celková dĺžka trasy: cca 2 hodiny
  • Výstup: nenáročný

Trasa: Do Jánošíkových dier sa vchádza od Bieleho Potoka pri Terchovej. Smerom hore choďte cez Nové diery (dá sa z nich pokračovať do Horných dier) a smerom dole cez Dolné diery.

Jánošíkove diery

Výstup na Jánošíkove diery je nenáročný výlet.

2. Rysy (Vysoké Tatry)

Výstup na Rysy vo Vysokých Tatrách je jeden z najpopulárnejších výstupov. Rysy túra je náročný výstup, na ktorý sa môžete vydať zo Štrbského plesa, ale výhľady na vrchu stoja za to. Rysy majú tri vrcholy.

  • Celková dĺžka trasy: 8 hodín
  • Výstup: náročný

Trasa: Výstup na Rysy odporúčame uskutočniť z Hotela Patria na Štrbskom Plese, pokračovať cez Popradské pleso (po červenej značke), ďalej sa vydať po rázcestí nad Žabím potokom (po modrej značke) a nakoniec ísť cez sedlo Váha (červená značka), až sa dostanete na Rysy. Naspäť môžete pokračovať rovnakou trasou.

Rysy

Výstup na Rysy vo Vysokých Tatrách sa radí medzi náročné výstupy a trvá až 8 hodín.

TIP: Vedeli ste o tom, že dovolenka s deťmi môže byť aj lacná? Pozrite si 6 tipov ako ušetriť na dovolenke s deťmi.

3. Tomášovský výhľad (Slovenský raj)

Ak túžite po najkrajšom výhľade v Slovenskom radi, tak určite navštívte Tomášovský výhľad. Je to skalnatý útvar, ktorý sa týči nad riekou Hornád. Trasa je síce náročná, ale zvládnuť by ju mali aj malé deti, aj seniori. Tomášovský výhľad je skalné bralo na južnom svahu Ludmanky a zaslúžene získal titul najkrajší výhľad.

  • Celková dĺžka trasy: 3,5 hodiny
  • Výstup: náročný

Trasa: Trasa začína na parkovisku Čingov. Pokračujete po žltej značke okolo pomníka venovanému Slovenskému raju. Míňať budete chatovú osadu a ďalej pokračujete po lesnej cestičke. Cestou vás môžu zlákať dva výhľady, ale ten najlepší ešte len príde: Tomášovský výhľad.

Tomášovský výhľad

Tomášovský výhľad sa radí medzi náročné trasy, ale zvládnu ho aj deti a seniori.

4. Zraková pyramída (Súľov)

Pri jednom výlete s nádherným výhľadom ešte zostaneme a po ceste sa môžeme kochať nádhernou prírodou Súľovských vrchov. Na záver nás čaká Zraková pyramída - výhľad s optickým skvostom v samom srdci prírody. Trasa je nenáročná, aj keď vás čaká približne pol hodinové stúpanie.

  • Celková dĺžka trasy: 1 hodina
  • Výstup: nenáročný

Trasa: Svoju prechádzku začnete v obci Súľov-Hradná. Od parkoviska pri potravinách postupujete po asfaltovej ceste smerom hore, ktorá sa časom zmení na poľnú cestu. Cesta vás neskôr zavedie vpravo a potom už v diaľke uvidíte cieľ vášho výletu.

Zraková pyramída

Zraková pyramída je nenáročný výlet, na ktorého konci si spravíte nezabudnuteľnú fotografiu.

Výhodné a lacné ubytovanie nájdete na týchto miestach

  • Booking.com - S Bookingom si môžete naplánovať dovolenku, aj pobyt cez víkend.
  • Relaxero.sk - Ponúka pobyty, zájazdy a ubytovanie za veľmi nízke ceny.
  • Sorger.sk - Nájdete tu pobyty alebo kúpele na Slovensku, aj so zľavami.

Súvisiace obchody

Action Zážitky, Booking, Hotels.com, Relaxero.sk, Domalenka

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa