Prasknutý displej alebo Ako mi AliExpress zachránil telefón

Tipy k nákupuNákupy z Číny  |  Nakupovanie 10. 11. 2021

Príroda to tak chcela, že veci padajú na zem. Každý z nás ale vie, že kombinácia smartphonu, asfaltovej cesty a strmhlavého pádu spravidla nevyzerá dobre.

S mojim telefónom Xiaomi Mi2s sme svoji už viac ako rok a okrem občasného zaseknutia sme nemali vážnejšie problémy. Vzťah ako z červenej knižnice. Až kým medzi nás nevstúpila gravitácia a môj drahý neochrnul na polovicu tváre (rozumejte, že mi vypadl z ruky z metrovej výšky na ceste a praskol mu displej, čím s takmer chirurgickou presnosťou prestala fungovať horná polovica displeja). Vymeniť za novší model som ho nechcela (na to nám to spoločne klapalo až príliš dobre). Na rad prišiel ujo Google.

A pretože na blbosť sa reklamácia bohužiaľ nevzťahuje, pýtam sa: „Koľko stojí oprava prasknutého displeja mobilu?“

„To ťa vyjde na viac než 70 €. Ale pozri sa na túto diskusiu, tam si ľudia kupujú náhradné displeje na AliExpress a eBay a menia si ich sami za pár eur.“

Odhodlaná ušetriť ťažko zarobené peniaze a opäť sfunkčniť svoj čiernobiely poklad som sa ponorila do tajov diskusií a videí na YouTube o výmene prasknutého displeja. Vyzeralo to jednoducho – rozobrať telefón na prvočinitele, vycvaknúť starý displej, nacvaknúť nový a ako puzzle opäť zložiť. Keď to zvládnu dve ruky na YouTube v ani nie štvorminútovom tutoriále, čo by som to so správnym šrúbovákom nezvládla aj ja? (Alebo šikovný otecko, ktorý pred mojou nemotornosťou zachraňuje všetku elektroniku už od pradávna?)

Prasklý displej aneb Jak mi AliExpress zachránil telefon 1

Potom začalo ísť do tuhého – výber správneho displeja na AliExpress. Toľko ponúk, toľko cien, toľko hodnotení užívateľov. Ktorý je ten správny? Výber som rozhodne nechcela nechať na náhode – display musí sedieť (tzn. vyhrabať dávno zahrabanú užívateľskú príručku telefónu, aby všetky parametre displeja bezchybne odpovedali – typ LCD, rozlíšenie 720 x 1280 bodov, uhlopriečka 4,3" HD, …). Kandidátov, ktorým tieto dôležité parametre chýbali, som okamžite vyradila. Tých s hodnotením pod 95 % takisto.

Konkurz nakoniec vyhral kandidát s obšírnym názvom „High Quality Touch Screen Digitizer Touch Panel +LCD Display For Xiaomi 2 2S M2 M2s Mi2 Mi2s Smart Cell Phone With Frame“ (Vysoko kvalitný dotykový LCD displej na smarthphone Xiaomi 2 2S M2 M2s Mi2 Mi2s s rámom) za $15.99 (14,56 €) s dopravou $4.99 (4,56 €), dokopy teda za $20,98 (19,12 €). Takú cenu by mi v Česku nedal žiadny servis, ani keby som mu upísala dušu. Bolo rozhodnuté.

Prasklý displej aneb Jak mi AliExpress zachránil telefon 2

Nastala doba čakania na zásielku, vyčkávanie poštárky a smutného používania telefónu len na 50 % - nedalo sa s ním volať ani písať esemesky, ale stále ma láskyplne každé ráno budil obľúbenou pesničkou.

Obchod poctivo hlásil, čo sa s mojim balíčkom práve deje a ja som tak každý deň kontrolovala na AliExpress sledovanie zásielok (Tracking Order) v nádeji, že mi dorazí čo nevidieť. Objednala som v pondelok 13. marca - poštárka u mňa zvonila už 30. marca (obchod tak prebehol za 18 dní, teda o deň skôr, než bola spodná garantovaná hranica).

Prasklý displej aneb Jak mi AliExpress zachránil telefon 3

Rozmontovanie telefónu trvalo pár minút, nacvaknutie nového displeja pár sekúnd a opätovné zmontovanie ďalších pár minút (tých šrúbok je, to by sa jeden picnul). Klobúk dolu, oci.

Čakanie sa rozhodne vyplatilo. Nový displej mám viac ako mesiac - funguje perfektne, jedinou vadou na ňom sú dva mŕtve body (ktoré ale pokojne prežijem, lebo ma stále hreje pocit, že som ušetrila viac ako 55 € za opravu – a to ani nevravím o tom, že mi Tipli hneď 30. marca potvrdilo cashback 1 €).

Aké z toho plynie ponaučenie? Netrieskajte s telefónom o zem. Ale keď už sa vám to podarí, pozrite sa najskôr po internetových diskusiách venovaných vašej značke telefónu, či sa to náhodou nedá vyriešiť svojpomocne vďaka zahraničným obchodom.

Pozn.: článok je preložená recenzia, ktorú pre nás napísala užívateľka českého Tipli.

Súvisiace obchody

AliExpress

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa