Príspevok na rekreáciu - kto naň má nárok?

Tipy k nákupuDovolenka a cestovanie  |  Rodičia a deti  |  Nakupovanie 10. 11. 2021

Poznávajte krásy Slovenska a ušetrite! Aj dovolenka na Slovensku môže stáť za to! Navyše, od nového roku majú zamestnanci nárok na rekreačné poukazy. Už ste o tom počuli, ale neviete ako tento nárok uplatniť, na čo sa vzťahuje a kto má naňho nárok? My Vám to prezradíme.

Od 1. 1. 2019 ukladá zákon zamestnávateľom povinnosť prispievať na rekreáciu svojich zamestnancov. Ak splníte požadované podmienky, od svojho zamestnávateľa môžete po novom dostať až 55 % z nákladov vašej dovolenky strávenej na Slovensku. Aké sú dané kritéria? Kto zo zamestnávateľov je povinný svojim zamestnancom hradiť časť z rekreácie? Kedy máte nárok na rekreačný poukaz? Prinášame vám odpovede na tieto otázky!

Ktorý zamestnávateľ vám prispeje na dovolenku?

Novela zákona o podpore cestovného ruchu ukladá od januára 2019 zamestnávateľom povinnosť prispievať svojim zamestnancom na rekreáciu. Tejto povinnosti podliehajú zamestnávatelia, ktorí zamestnávajú v priemere 50 a viac zamestnancov za predošlý kalendárny rok. To v praxi znamená, že firma, kde v roku 2018 pracovalo priemerne 46 ľudí, v roku 2019 svojim zamestnancov príspevok na rekreáciu nemusí poskytnúť.

rekreačný príspevok

Príspevok na rekreáciu pre zamestnanca musí poskytnúť každá firma s 50 a viac zamestnancami.

Kto má na príspevok nárok?

Aby zamestnanec mal nárok na rekreačný príspevok od zamestnávateľa, musí spĺňať určité podmienky. Nárok na príspevok má zamestnanec, ktorý pracuje u daného zamestnávateľa nepretržite minimálne dva roky na pracovnú zmluvu. Nárok na rekreačný poukaz nemajú teda pracovníci pracujúci kratšie ako dva roky alebo pracujúci na dohodu. Podmienky na splnenie nároku na príspevok sa posudzujú k prvému dňu rekreácie.

Ak zamestnanec podmienky splňuje, o príspevok musí požiadať, a to najneskôr 30 dní od konca rekreácie. Príspevok bude následne poskytnutý v najbližšej výplate.

Tipli Tip: Rezervujte si ubytovanie na dovolenku na Slovensku na Booking cez Tipli a získajte okrem príspevku od zamestnávateľa navyše až 4 % späť. Dovolenku si tak užijete za extrémne výhodnú cenu.

Aká je výška príspevku na rekreáciu?

Teraz tie najzaujímavejšie čísla, a teda výška príspevku. Podľa novely zákona rekreačný poukaz pokrýva 55 % z celkových nákladov na dovolenku, jeho hodnota však nemôže prekročiť sumu 275 € za kalendárny rok. To v praxi znamená, že plnú výšku príspevku 275 € môžete čerpať v prípade, ak vaša rekreácia stála 500 €.

Ak ste u jedného zamestnávateľa viac ako dva roky súvisle, ale pracujete na čiastočný úväzok, nemusíte sa obávať, že na príspevok nemáte nárok. Výška príspevku sa odvíja od veľkosti úväzku, a tak ak napríklad pracujete na polovičný úväzok, stále máte nárok na rekreačný príspevok vo výške 137,5 €.

Tipli Tip: Ak 55% z nákladov na vašu dovolenku nedosiahne maximálnu čiastku, teda 275 €, zvyšok príspevku môžete vyčerpať pri ďalšej dovolenke, avšak v tom istom roku.

Na čo môžete uplatniť poukaz na dovolenku?

Možnosti, kedy máte nárok požiadať o príspevok sú rozdelené do štyroch kategórií:

  • služby cestovného ruchu spojené s ubytovaním najmenej na dve prenocovania na území Slovenskej republiky
  • pobytový balík obsahujúci ubytovanie najmenej na dve prenocovania a stravovacie služby alebo iné služby súvisiace s rekreáciou na území Slovenskej republiky
  • ubytovanie najmenej na dve prenocovania na území Slovenskej republiky, ktorého súčasťou môžu byť stravovacie služby
  • organizované viacdenné aktivity počas školských prázdnin na území SR pre dieťa zamestnanca navštevujúce základnú školu alebo niektorý z prvých štyroch ročníkov gymnázia s osemročným vzdelávacím programom

Príspevok je teda možné čerpať, pokiaľ dovolenkujete na Slovensku, a to s nocľahom aspoň na dve noci. Príspevok môžete čerpať na náklady dovolenky celej rodiny. Alebo ho môžete využiť napríklad na čiastočné uhradenie detského tábora vášho dieťaťa.

dovolenka na slovensku

Doprajte si luxus a ušetrite

Ak by ste sa chceli tento rok navštíviť Vysoké Tatry a užiť si hory aj luxus, vďaka rekreačnému príspevku si ho môžete dopriať. Ubytujte sa napríklad v novootvorenom Hoteli Lomnica s výhľadom na Vysoké Tatry. Ak si po návrate požiadate o príspevok od zamestnávateľa, užijete si luxusný výlet, za ktorý nemusíte utratiť majland! Rezervujte si pobyt cez Booking.com a získajte navyše až 4 % späť vďaka Tipli.

dovolenka na slovensku

Hotel Lomnica****

  • Dvojlôžková izba s historickej časti budovy
  • Raňajky v cene
  • 3 noci pre dve osoby
Cena v bežnom období
Cena s rekreačným príspevkom
Cena v bežnom období451 €
Cena s rekreačným príspevkom 203 €

Vďaka príspevku na rekreáciu od zamestnávateľa môžete spoznať krásy Slovenska a vybrať sa napríklad na romantický wellness víkend. Nemusíte cestovať ďaleko ani míňať veľa peňazí. Aj dovolenka na Slovensku môže byť luxusná a nezabudnuteľná.

Dovolenka na Slovensku ešte lacnejšie!

Užite si dovolenku na Slovensku za naozaj skvelé peniaze! Okrem uhradenia nákladov vďaka rekreačným poukazom nezabudnite a využite aj cashback od Tipli! Tipli spolupracuje s viac než 600 partnerskými obchodmi. Všetky prehľadne rozdelené do kategórii nájdete na našej hlavnej stránke. Pozrite na TOP obchody, v ktorých získate odmenu pri cestovaní nielen po Slovensku:

  • Booking - až 4 % späť pri rezervácii ubytovania.
  • Hotels.com - až 2 % späť pri rezervácii ubytovania.
  • Rentalcars.com - až 5 % späť za požičanie auta.
  • Flixbus - nakupujte lístky na autobus o 3 % lacnejšie.
Zobraziť ďalšie obchody »

Súvisiace obchody

HotelVoucher, zlavoMAX, Rentalcars.com, InterContinental Hotels Group, Booking, Hotels.com, Zlavomix.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa