Sacharidy ktoré podporujú chudnutie

Tipy k nákupuRodičia a deti  |  Nakupovanie  |  Chudnutie 23. 5. 2023

Sacharidov sa ani pri chudnutí nemusíte báť. Ak viete, ktoré si vybrať. Existujú aj také, ktoré chudnutie dokonca podporujú. Chcete vedieť, ktoré?

Nadbytočných kilogramov sa zbavíte vhodnými potravinami, ktoré majú na svedomí až 70 % úspechu pri chudnutí. Prvé, čo ľudia, ktorí sa rozhodnú zmeniť jedálniček vyradia zo stravy sú cukry, čo nie je najšťastnejším riešením. Hlavným zdrojom energie sú sacharidy a existujú aj také, ktoré treba v jedálničku nechať.

Sacharidy – vyberte tie správne

Na to, aby váš organizmus dobre fungoval, cukor potrebujete. Sacharidy v potravinách rozlišujeme na jednoduché cukry a polysacharidy.

Jednoduché cukry

Ak ste sa dali na chudnutie, jednoduché cukry z jedálnička úplne odstráňte. V popise potravín ich nájdete aj pod názvom rýchle cukry, glukóza, fruktóza, galaktóza a maltóza. Nenechajte sa oklamať iným názvom. Super výber fit zdravých potravín ponúka napríklad Kaufland. Prelistujte si Kaufland leták a vyberte si tie svoje.

maškrty

Maškrtám sa pri chudnutí vyhnite.

Polysacharidy

Zložitejšie druhy sacharidov, polysacharidy vznikli z množstva jednoduchých cukrov a energia sa z nich vstrebáva postupne, preto sú na chudnutie priam ideálne. Skladajú sa aj z nestráviteľných zložiek, vlákniny, ktorá zohráva dôležitú úlohu pri trávení. Konzumácia týchto cukrov vám dodá potrebnú energiu a vaše telo bude fungovať ešte lepšie.

Cukor a jeho denná dávka

Množstvo sacharidov na deň je individuálne. Záleží od toho, ako pracujete a akým aktivitám sa počas dňa venujete. Pri chudnutí by ste mali prijať 150 až 250 gramov sacharidov, aby ich organizmus dokázal bez problémov spracovať a nepremenil ich na nechcený telesný tuk.

Najlepšie potraviny na chudnutie

Zvýšte príjem potravín, ktoré chudnutie podporujú a s kilami sa popasujete rýchlejšie. Medzi potraviny, ktoré by ste mali do jedálnička zaradiť patria:

Ovsené vločky

Ovsené vločky sú dostupné v každých potravinách. Keď si ich doprajete na raňajky, naštartujú metabolizmus a zaženú pocit hladu. Polysacharidy sa do organizmu dostávajú postupne a vláknina rozbehne zaspatý metabolizmus. Upečte chutné koláčiky z ovsených vločiek a nikomu nebude prekážať, že ste prešli na zdravú stravu.

ovsené vločky

Raňajky robia deň.

Celozrné pečivo

pečivo

Doprajte si aj chrumkavé pečivo.

Biele pečivo nahraďte celozrným, ale nenechajte sa oklamať hocijakým hnedým pečivom. Farba nie je všetko a môže sa stať, že pečivo, ktoré ste si vybrali je len zafarbené. Jeho zloženie si poriadne preštudujte. Celozrné pečivo je zdravšie a zasýti vás na dlhší čas, pretože energiu uvoľňuje postupne. Obsahuje trikrát viac vlákniny ako biele pečivo, takže má pozitívny vplyv aj na vaše trávenie.

Keď sladkosť, tak ovocie

V ovocí sa cukor síce nachádza, ale je menej nebezpečný, ako ten priemyselný a okrem toho, je zdrojom množstva vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré náš organizmus potrebuje. Ak si vyberiete správne, ovocie sa pri chudnutí stane dobrým pomocníkom.

Ananás a grapefruit

ananás

Tukožrútov si určite doprajte.

Ananás a grapefruit patria medzi známych spaľovačov tukov a vďaka vysokému obsahu vody sú výborné aj na detoxikáciu. Obsahujú veľké množstvo vitamínov a účinných enzýmov, ktoré spomaľujú ukladanie tukov a zlepšujú trávenie. Ak si na čerstvý grapefruit netrúfate, tak si ho odšťavte. Grepový nápoj rýchlo zaradíte medzi svoje obľúbené.

Jablko

Niekoľko štúdií sa zameralo na pozitívny vplyv jabĺk na náš organizmus. Jablčný ocot ráno na lačno naštartuje metabolizmus a aspoň dve jablká denne vám pomôžu bojovať s pocitom hladu. Okrem toho majú veľké množstvo vitamínu C, horčíka, draslíka a vápnika. Jablko je súčasťou jedálnička rôznych diét.

jablko

Jablko, prvý krok k štíhlosti.

Antioxidanty z radov ovocia a zeleniny

čučoriedky

Antioxidanty sú vhodné na detoxikáciu.

Čučoriedky preslávil ich antioxidačný účinok, málo kalórií a veľa vlákniny. To je dôvod, prečo ich treba do jedálnička zameraného na chudnutie určite zaradiť. To, čím sú čučoriedky vo svete ovocia je ker kučeravý vo svete zeleniny. Tiež má vysokú hladinu antioxidantov a minimálne množstvo kalórií. Čučoriedky a kučeravý kel sú dobrým základom pre každé smoothie recepty.

Fazuľa a hrášok

Fazuľa je veľkým zdrojom vlákniny, spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi a udržuje jeho hladinu, čím bráni nekontrolovanej chuti na sladké. Ľudia, ktorí konzumujú fazuľu a strukoviny častejšie nepodliehajú obezite a neukladá sa im tuk na bruchu. Zelený hrášok zvyšuje hladinu leptínu, hormónu, ktorý dáva signál mozgu, že váš žalúdok je plný.

hrášok

Lepšie trávenie a menší hlad.

★Tajomstvo, ako nakupovať zdravé potraviny lacnejšie.

Vedeli ste, že Tipli vám prináša tie najaktuálnejšie zľavy a kupóny? Skombinujte ich s cashbackom od Tipli a pri svojom nákupe ušetrite maximum.

Súvisiace obchody

BabičkinaZáhrada.sk, BIOnatural, Moja linia,

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa