Slovenská pošta a jej vynikajúce služby

Tipy k nákupuNakupovanie 10. 11. 2021

Slovenská pošta pôsobí na trhu s poštovými službami už 25 rokov. Spracováva listové zásielky, balíky, expres zásielky a poskytuje peňažné a telekomunikačné služby. Disponuje najnovšími službami, ako je napríklad ePodací hárok alebo možnosť vyzdvihnutie zásielky v BalíkoBoxe.

Slovenská pošta je popredný poskytovateľ moderných komunikačných, distribučných a platobných služieb na domácom trhu. Zároveň vytvára logistické podmienky na podnikanie v strednej a vo východnej Európe. Na Slovensku má vybudovanú sieť pobočiek na 1500 miestach a zákazníkom je k dispozícii 6 797 poštových schránok a 45 BalíkoBoxov.

História

Slovenská pošta vznikla 1. januára 1993 a od 1. októbra 2004 sa transformovala na akciovú spoločnosť so 100 % účasťou štátu. Napriek tejto skutočnosti nedostáva dotácie zo štátneho rozpočtu. Ratingová agentúra Moody´s udelila v roku 2006 Slovenskej pošte rating úverového rizika na úrovni Aaa.sk, čo je najvyššia možná úroveň. O dva roky neskôr získala certifikát manažérstva kvality a systému environmentálneho manažérstva STN EN ISO 9001:2001 a STN EN ISO 14001:2005.

Slovenská pošta služby

Slovenská pošta poskytuje viaceré distribučné služby, kam patria listové zásielky, balíky a expres zásielky, ako aj peňažné služby: poštový poukaz na účet, na adresu, na výplatu, Western Union, SIPO, dôchodky a dávky, SEPA, a služby Poštová banka.

Listové zásielky

  • Listová zásielka + svet
  • Doporučená zásielka + svet
  • Poistená zásielka + svet
  • Úradná zásielka
  • Zmluvný list
  • Zmluvná tlač

Slovenská pošta ponúka zásielkové služby. Prostredníctvom nich je možné zasielať písomnosti a drobné predmety v rámci Slovenska a do zahraničia. Ak chcete mať doklad o vašej zásielke, posielajte doporučenú zásielku alebo zásielku s poistením až do sumy 500 eur. Cez poštu môžete posielať aj úradné zásielky, zmluvné listy a tlač. Zmluvné listy je služba určená organizáciám na zasielanie písomných oznámení a propagačných materiálov. Zmluvná tlač slúži na zasielanie novín, časopisov alebo zásielok.

Expres zásielky

  • Expres Kuriér 60
  • Expres Kuriér
  • Expres Mail Servis (EMS)
  • Obchodný balík (EPG)

Expresné zásielky doručuje Slovenská pošta spoľahlivo a bezpečne priamo k adresátom. V mestách, ako je Bratislava, Nitra, Banská Bystrica, Žilina, Poprad, Prešov a Košice, je možné využiť službu doručenie zásielok do 60 minút. Zásielku podáte na pošte alebo u kuriéra. Služba Expres Kuriér funguje na doručenie dokumentov a tovaru v rámci celého Slovenska v nasledujúci pracovný deň. Služba EMS je určená na rýchle zasielanie dokumentov a tovaru do zahraničia a EPG na zasielanie obchodného tovaru.

Balíky

  • Balík
  • Balík svet

Slovenská pošta doručí všetko, čo zabalíte, s výnimkou nebezpečných predmetov. Malé, veľké balíky, krehké, pevné. Spoľahnúť sa môžete na to, že vaše balíky sa bezpečne dostanú na miesto určenia. Tovar doručí pošta na adresu alebo si ho adresát môže vyzdvihnúť na pošte alebo v BalíkoBoxe. Takisto je možné zasielať balíky do zahraničia, ku ktorým dostanete doklad o podaní.

BalíkoBox je služba vďaka ktorej si adresát môže vyzdvihnúť svoj balík bez ohľadu na otváracie hodiny pošty alebo možnosti kuriéra. Dokonca aj cez víkend a v noci. Funguje 24 hodín denne 7 dní v týždni. BalíkoBoxy sa nachádzajú pri obchodných centrách a na frekventovaných miestach s výbornou možnosťou parkovania. Momentálne sa ich po celom Slovensku nachádza 45 BalíkoBoxov. Ak zasielate balík a chcete, aby si ho adresát vyzdvihol vo vami zvolenom BalíkoBoxe, stačí vyplniť ePodací hárok.

balikobox

Na Slovensku nájdete 45 BalíkoBoxov od Slovenskej pošty.

Slovenská pošta etlačivá

Poznáte ten pocit, keď musíte ísť do banky alebo na poštu kvôli jednému tlačivu? Už viac nemusíte. Na webovej stránke posta.sk nájdete všetky potrebné tlačivá na podanie zásielok, úhradu cien, uplatnenie zliav alebo tlačivá na objednanie ďalších služieb. V elektronickej podobe je možné stiahnuť Podací hárok, Objednávku/Knihu výplatného, Zoznam PP na výplatu, EMS MS, ako aj Žiadosť o povolenie na vybraný spôsob úhrady cien, Žiadosť o zmenu, Výplatný zúčtovací lístok a ďalšie tlačivá.

Slovenská pošta sledovanie zásielok

Slovenská pošta umožňuje sledovanie zásielky cez webovú stránku. Do vyhľadávacieho pola je potrebné vložiť podacie číslo zásielky, vďaka ktorému je možné získať informácie o pohybe zásielky od podania až po dodanie adresátovi. Vo vnútroštátnom styku je táto služba štandardne poskytovaná ku všetkým zásielkam s podacím číslom. V medzinárodnom styku, ako je napríklad sledovanie zásielky z AliExpress, sa riadi podmienkami zahraničnej poštovej správy. Viac sa dozviete v článku slovenská pošta sledovanie zásielok.

Slovenská pošta cenník

Slovenská pošta poskytuje na svojej stránke aj prehľadný pošta cenník. Stačí si zvoliť vybranú krajinu (Slovensko, Česko, Svet), hmotnosť balíka, jeho obsah, službu (dobierka, poistenie, elektronický podaj) a jeden zo spôsobov doručenia: doporučený list, balík na poštu alebo adresu, expres kuriér na poštu, easy expres. Dozviete sa cenu za doručenie zásielky alebo balíka a stiahnuť si môžete aj kompletný cenník služieb a zasielacie podmienky medzinárodného styku.

Radi nakupujete výhodne?

Vďaka nákupu cez Tipli dostanete z každého nákupu peniaze späť. Vstúpte do svojho obľúbeného e-shopu na stránke Tipli a my vám pripíšeme cashback odmenu na váš účet po každom nákupe.

Nakupovať výhodne

Súvisiace obchody

Adrop.sk, IT Academy, Kvetyprevas.sk, DIGI Slovakia, Založ.ma

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa