Ste atopik? Poradíme, ako sa zbaviť ekzému

Tipy k nákupuKrása a zdravie  |  Hobby a zábava 10. 11. 2021

Trpíte vy alebo váš blízky atopickým ekzémom? Potom iste viete, že je to dlhý a úmorný boj, ktorý nie a nie skončiť. Poradíme vám, čo by ste v boji proti ekzému nemali podceniť a čo vám môže pomôcť.

Atopický ekzém je neustály boj s vlastnou kožou. Na jeho vývoji sa vám prejaví sebemenšia zmena v psychike a v počasí a v priebehu života je veľmi nevyzpytateľný. Niekto sa s ekzémom narodí, iní sa s ním začnú stretávať v puberte, niekto dokonca ešte neskôr. Každý s ním ale môže účínne bojovať – len musí prísť na to, čo pomáha práve jemu.

Pozor na potenie

Agresívny pot je veľký nepriateľ atopikov, zvlášť v letných mesiacoch, kedy je horúco a človek sa potí v jednom kuse. Ak sa potíte aj na miestach, kde máte ekzém, ochladzujte sa studenou vodou, čo to ide. Pretože voda ale zase vysušuje, nezabudnite sa aj natrieť, aby ste nemali suchú kožu. Krému nemusíte používať veľa – stačí, keď si troškou krému premažete mokré ruky. Krém sa rýchlejšie vstrebáva, postačí málo a koži dodáte viac hydratácie.

Dbajte na výber krému

Každému atopikovi pomáha niečo iné – nemáte ani zaručené, že krém, ktorý pomáha niekomu vo vašej rodine, pomôže vám. Preto musíte skúšať. Ak máte tú možnosť, kupujte si maličké balenie alebo testery. Či je vám krém príjemný a ako na neho ekzém reaguje zistíte už po pár dňoch používania. Ak vás krém páli, preč od neho.

Určite sa vyhnite parfémovaným krémom. Konzistenciu voľte takú, aká vám vyhovuje a mastnosť krému podľa toho, ako veľmi suchú máte kožu. Koža postihnutá ekzémom totiž nemusí byt nutne suchá, preto nemá cenu ju premasťovať. Krém na ekzém hľadajte v lekárňach a pred výberom si prečítajte o skúsenostiach iných atopikov.

Jste atopik? Poradíme, jak se zbavit ekzému

Weleda Rakytníkové telové mlieko (14,30 €, Notino.sk), BIODERMA Atoderm (11,47 €, Pilulka.sk), Neutrogena Telový balzám (3,89 €, Notino.sk), CutisHelp EKZÉM konopná mast (7,21 €, Pilulka.sk)

S kortikoidmi opatrne

Kortikoidové maste sú dvojsečná zbraň. Ekzému vás síce zbavia do pár dní, ale neskôr sa vám ekzém opäť vráti a často v ešte horšej podobe. Navyše sú chemického pôvodu a môžu mať veľa vedľajších účinkov. Na kortikoidy by ste teda mali staviť iba v krízových prípadoch.

Prečistite telo

Ekzém je často závislý aj na tom, ako sa stravujeme. Rozhodne by ste mali obmedziť čokoládu, alkohol a obecne nezdravá jedla. Sú ale aj ľudia, ktorým pomohlo prestať jesť mäso alebo múku. Zmena jedálnička sa vám na ekzéme neprejaví hneď, takže je ťažké určiť, aké jedlo vám neprospieva. Vyskúšať môžete tiež bylinkové čaje určené pre boj s ekzémom.

Len žiadny stres

Na ekzéme sa výrazne prejavuje aj váš psychický stav – ak ste ustavične v strese, vaša koža si to odnesie. Samozrejme – náš stres magicky nezmizne, kedykoľvek si povieme, že by sme sa nemali stresovať. Dlhodobo ale skúste pracovať na tom, aby ste si k srdcu nepripúšťali drobnosti alebo nedôležité veci. No a čo, že má dieťa v škole zlé známky z matematiky? Čo na tom, že ste sa nepohodli s kolegami v práci? Svet sa nezrúti.

Nie ste v tom sami

Je nesmierne ťažké sa cez toto ochorenie psychicky preniesť. Nie len, že je často bolestivé, ale na kráse (a tým pádom sebavedomí) nám tiež nepridá. Zvlášť, ak je na veľmi viditeľnom mieste, ako je tvár alebo ruky.

Pamätajte ale, že len na Slovensku ekzémom dnes trpí minimálne desatina populácie. Sami určite niekoľko atopikov poznáte. Nemusíte si tým teda prechádzať sami. Dostaňte sa do kontaktu s ľuďmi, ktorí ekzémom trpia, a zverte sa im a nechajte si od nich poradiť. Možno vás práve ich skúsenosť ekzému zbaví. A aj ak nie, minimálne máte niekoho, s kým sa o tom môžete porozprávať. Ľudia, ktorí s ekzémom nemajú žiadnu skúsenosť, často poriadne nevedia, ako adekvátne poradiť.

Aké sú vôbec príčiny atopického ekzému?

Súvisiace obchody

Pilulka.sk, Notino

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa