Takto si posilníte imunitu a chrípke nedáte žiadnu šancu!

Tipy k nákupuKrása a zdravie  |  Deti  |  Tipy a triky  |  Rodičia a deti  |  Nakupovanie  |  Hobby a zábava 10. 11. 2021

Ak vás v kancelárii či v škole pomaly ubúda a čoraz viac ľudí vo vašom okolí už chrípka pripútala na lôžko, majte sa na pozore. S nástupom chrípkovej sezóny sa o svoje telo musíte starať ešte dôkladnejšie. Viete, čo robiť, aby ste sa pred chrípkou dokázali ochrániť?

Chrípka je infekčné ochorenie spôsobené RNA vírusom. Napáda respiračný systém, medzi ľuďmi sa prenáša predovšetkým kvapôčkovou infekciou pri kašľaní či kýchaní. Liečba zvyčajne trvá jeden až dva týždne. Zvýšený výskyt tohto ochorenia lekári každoročne hlásia predovšetkým v zimnom období.

4 preventívne tipy ako sa ochrániť pred chrípkou

Či sa chrípkou nakazíte alebo nie, závisí od množstva faktorov. Ak však k svojmu telu nebudete pristupovať ľahostajne, môžete si vybudovať silnú imunitu, ktorá vírusom chrípky odolá. Viete, čo preto treba urobiť?

1. Vyhýbajte sa preplneným miestam

Prevencia pred chrípkou

Najrýchlejšie sa nakazíte kašlaním a kýchaním.

Čím viac ľudí pokope, tým väčšia šanca nakaziť sa. Keďže chrípka sa šíri kašľaním a kýchaním, v čase chrípkovej sezóny by ste sa mali vyhnúť preplneným miestam. Samozrejme že mestskou hromadnou dopravou cestovať neprestanete, ale aspoň obmedzte kiná, divadlá či nákupné centrá a ak musíte ísť na preventívnu prehliadku k lekárovi, miesto čakárne radšej počkajte na chodbe.

2. Čas na prírodnú vitamínovú bombu

Nadopujte sa vitamínmi z ovocia a zeleniny! K najdôležitejším vitamínom na posilnenie imunity patrí vitamín C. Okrem citrusov a kyslej kapusty ho nájdete aj v rukole, paprike a paradajkách. Telo však treba posilniť aj vitamínom B obsiahnutým v ružičkovom keli, brokolici, fazuli a banánoch aj vitamínom E z cícera a ovsených vločiek.

Vitamíny

V chrípkovej sezóne prijímajte dvojnásobok vitamínov.

3. Začnite so saunovaním

Saunovanie

Imunitu posilníte už jedným saunovaním týždenne.

Pravidelné saunovanie s frekvenciou aspoň raz týždenne je ideálnym spôsobom ako naštartovať imunitu. Ak pobyt v saune budete striedať s otužovaním, výsledky budú ešte lepšie. Úplne stačí ak ihneď po saune strávite minútu či dve v studenej vode a na záver sprchovania si telo opláchnete striedavo studenou a teplou vodou.

TIP: Počas saunovania sa okrem škodlivín z tela vyplavuje aj vitamín C. Preto si so sebou do sauny vezmite aj fľašu s vodou a rozpusteným vitamínom C napríklad z Mojalekaren.sk.

4. Spite aspoň 8 hodín

Ak má byť telo pripravené čeliť chrípke, musí byť oddýchnuté a pri sile. Dospelý človek na to potrebuje spať aspoň 8 hodín, deti do 3 rokov by mali spať 12 hodín a deti do 7 rokov by mali v noci odpočívať 10 hodín. Všeobecne platí, že spánok medzi desiatou večer až polnocou býva najkvalitnejší a teplota v spálni by nemala presiahnuť 22 °C.

Kvalitný spánok

Počas spánku sa telo najrýchlejšie zotavuje.

Doplnky stravy, ktoré naštartujú imunitu

Kde nestačí konzumácia ovocia a zeleniny, môžete siahnuť aj po výživových doplnkoch. Vhodné sú najme také, ktoré obsahujú vitamín A, B komplex, vitamín C, antioxidanty, jód, zinok alebo meď.

Hliva ustricová

Nedajte chrípke žiadnu šancu! Spojenie hlivy ustricovej, reishi a rakytníkového oleja je ideálna kombinácia pre posilnenie imunity. Hliva ustricová, Mojalekaren.sk

Produkt
Cena v Mojalekáreň
Cena cez Tipli
ProduktHliva ustricová
Cena v Mojalekáreň9,69 €
Cena cez Tipli9,45 €
Hliva ustricová

Doplnok obsahuje vitamín C s postupným uvoľňovaním. Navyše je obohatený o šípky, ktoré sú zdrojom flavonoidov. GS Vitamín C, Mojalekaren.sk

Produkt
Cena v Mojalekáreň
Cena cez Tipli
ProduktGS Vitamín C
Cena v Mojalekáreň10,89 €
Cena cez Tipli10,62 €

Nakupovať s cashbackom sa naozaj oplatí!

Nezabudnite, že sa služba cashback na portáli Tipli vzťahuje aj na eshop Mojalekaren.sk Z každého nákupu sortimentu vrátane liekov a výživových doplnkov tak môžete získať 2,5 % z ceny nákupu späť na Tipli účet. Pozrite si video a zistite, ako cashback funguje.

Ako odlíšiť prechladnutie od chrípky

Príznaky
Chrípka
Prechladnutie
PríznakyNástup
Chrípkapozvoľný
Prechladnutienáhly
PríznakyTeplota
Chrípkabez/zvýšená (do 38,0 °C)
Prechladnutiehorúčka (nad 38,1 °C)
PríznakyBolesti hlavy
Chrípkaniekedy
Prechladnutiečasto
PríznakyNádcha
Chrípkasilná
Prechladnutieslabšia
PríznakyKašeľ
Chrípkaskôr mokrý
Prechladnutiesuchý
PríznakyKýchanie
Chrípkačasté
Prechladnutiezriedkavejšie
PríznakyBolesti
Chrípkaslabšie
Prechladnutievýrazná bolesť svalov a kĺbov
PríznakyZimnica
Chrípkazriedka
Prechladnutiepravidelne
PríznakyÚnava
Chrípkaslabšia
Prechladnutiesilná

Čo robiť, keď nás skolí chrípka

Ako viacero vírusových ochorení, chrípka sa musí vyležať. Ochorenie by sa v žiadnom prípade nemalo prechodiť. Ak nakazený pacient chodí aj naďalej do práce alebo do školy, roznáša vírus medzi ďalších ľudí a seba vystavuje riziku vzniku zápalu pľúc. Pri chrípke je dôležitý hlavne spánok, zvýšený príjem vitamínov a tekutín – najme čaj a minerálky. Pacient by mal navštíviť lekára.

Zvýšenú teplotu nezrážajte, horúčku áno

Pri liečbe chrípky treba mať na pamäti, že vyššia teplota je znakom toho, že telo bojuje s vírusom. Preto aspoň do 38 °C ju rozhodne nezrážajte. Je to prirodzený spôsob tela vysporiadať sa s ochorením. Kto pri chrípke nemá teplotu, lieči sa dlhšie. Pokiaľ horúčka stúpne nad 38,5 °C by už horúčka stúpať nemala! Vtedy treba užiť liek na zníženie teploty a pridať aj studené obklady. U detí je vhodné začať so zrážaním teploty skôr.

V ktorých lekárňach nakúpite výhodne?

Vedeli ste, že vďaka cashbacku od Tipli dostanete za nákup v týchto lekárňach časť peňazí späť na účet? Pozrite sa, kde a koľko percent ušetríte!

  • Pilulka.sk: Tu získate 6 % späť z nákupu.
  • Najlekaren.eu: Tu môžete ušetriť na liekoch a výživových domplnkoch až 8,5 %.
  • DrMax.sk: Vrátime 2,5 % z nákupu v tejto lekárni.

Súvisiace obchody

Pilulka.sk, Lieky24.sk, Lekáreň Tri veže, Dr. Max, Lekarendoma.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa