Vitamíny: TOP 5, ktoré sú najlepšie pre vaše zdravie

Tipy k nákupuKrása a zdravie  |  Hobby a zábava 10. 11. 2021

Úspech zdravia závisí od mnohých vecí. Jednou z nich sú vitamíny. Na čo presne jednotlivé vitamíny sú a v akom jedle ich nájdete? Pozrite sa na TOP 5 vitamínov, ktoré sú pre vaše zdravie prospešné!

Vitamíny sú nevyhnutné látky, ktoré si naše telo väčšinou nevie samo vyprodukovať. Každý vitamín je pre naše telo inak prospešný. Niektoré vitamíny sú dôležité na podporu rastu a normálne fungovanie kostí, ďalší pre bezchybné fungovanie imunitného systému. Poďte si s nami posvietiť na vitamíny a zistiť, ktoré TOP 5 vitamíny, sú pre naše telo najprospešnejšie a mnohé je možné zakúpiť v moja lekaren!

TOP 5 vitamínov pre vaše zdravie

1. Vitamín D

  • Účinky vitamínu D: posilňuje kosti, lepšie hojí zranenia, ovplyvňuje metabolizmus vápnika, obličiek, pečene a čriev
  • Príznaky nedostatku vitamínu D: bolesť kĺbov, chrbta a kostí
  • Zdroje vitamínu D: slnečné žiarenie, slanina, vaječné žĺtky, sadlo, rybí tuk

Vitamín D sa radí medzi vitamíny rospustné v tukoch. Telo vitamín D počas slnečných dní načerpá zo slnečného žiarenia. V chladnejších dňoch by sme mali vitamín D čerpať aj z iných zdrojov. (uvedené sú vyššie). Vitamín D má 2 formy. D2, tá sa nachádza v jedle a D3, ktorú si organizmus vytvára zo slnečného žiarenia. Oba druhy sa produkujú rozdielne, ale hlavné je, že hladina vitamínu D v krvi stúpne v obidvoch prípadoch.

2. Vitamín C

vitamín C
  • Účinky vitamínu C: má antioxidačné účinky, posilňuje imunitu, stimuluje tvorbu krviniek, má regeneračné vlastnosti, povzbudzuje organizmus pri únave a celkovom vyčerpaní
  • Príznaky nedostatku vitamínu C: únava, zhoršenie imunity, zmeny nálad, modriny
  • Zdroje vitamínu C: ovocie (najmä citrusy), zelenina (brokolica je bohatá na vitamín C)

Určite s nami budete súhlasiť keď povieme, že najznámejším vitamínom je práve Vitamín C. Je známy aj ako vitamín na nechty. V tele vytvára kolagén dôležitý pre zdravé ďasná, zuby, kosti a krvné cievy. Výborne posilňuje imunitu, preto sa užíva najmä v zime. Vitamín C získate hlavne z čerstvého ovocia a zeleniny. Keď nestíhate každý deň zjesť ich dostatočné množstvo, kúpte si Vitamín C tablety a vyhnete sa rôznym ochoreniam.

Kde kúpiť vitamíny najlacnejšie?

Nestíhate vitamíny užívať zo stravy? Vsaďte na doplnky stravy a užívajte vitamíny, ktoré vaše telo potrebuje inou formou. Napríklad tou tekutou, alebo vo forme tabletiek. Najlepšiu cenu získate vďaka Tipli. Nájdite obľúbené lekárne a získajte cashback z každej objednávky.

Nestíhate? Kúpte si vitamíny vo forme tabliet, či v tekutej forme. Zľava: Vitamín C (4,59 €), Dr. Max), tekutý vitamín D (5,49 €, Pilulka.sk), Vitamín E (3,99 €, drmax.sk), Vitamín B12 (2,64 €, lieky24.sk), Vitamín K2 (7,40 €, Benu.sk)

3. Vitamín E

vitamín E
  • Účinky vitamínu E: zvyšuje detoxikačnú schopnosť pečene, ovplyvňuje tvorbu červených krviniek, obnovuje svalové tkanivo
  • Príznaky nedostatku vitamínu E: strata obranyschopnosti organizmu, porucha funkcie vaječníkov a semenníkov, ochorenia pečene
  • Zdroje vitamínu E: rastlinné oleje, orechy, naklíčené semená, sója, mak

Vitamín E tvorí niekoľko chemických látok, ktoré sa nazývajú tiež tokoferoly. Patrí medzi vitamíny, ktoré sú rozpustné v tukoch a tiež slúžia ako dôležitý antioxidant. Vitamín E má blahodarne účinky na nervovú sústavu, sexuálnu výkonnosť a dokonca sa označuje aj ako vitamín pre vlasy a pleť.

4. Vitamín B12

vitamín B12
  • Účinky vitamínu B12: správna funkcia pečene a pankreasu, zlepšenie pamäti a zníženie rizika kardiovaskulárnych chorôb
  • Príznaky nedostatku vitamínu B12: chudokrvnosť, zhoršenie pozornosti a sústredenia, tras
  • Zdroje vitamínu B12: vajcia, mlieko, syry, mäso, vnútornosti (pečeň)

Vitamín B12 je známy vďaka jeho účasti na tvorbe červených krviniek, a tiež je dôležitý pre správnu funkciu nervového systému a tvorbu bunkových membrán. Vitamín B12 obsahuje hlavne mäso, vajcia a mliečne produkty. Vegánom preto neostáva nič iné, len si kúpiť Vitamín B12 vo forme tabletiek. V morských riasach (napríklad v sladkovodnej riase chlorella) sa vitamín B12 objavuje, ale skutočná využiteľnosť vitamínu B12 obsiahnutá v riase nie je známa.

5. Vitamín K

vitamín K
  • Účinky vitamínu K: zlepšuje rast a stavbu kostí, pomáha pri chudnutí, má pozitívny vplyv na osteoporózu
  • Príznaky nedostatku vitamínu K: poruchy krvnej zrážanlivosti, modriny, krv v moči, krvácanie z nosa a ďasien
  • Zdroje vitamínu K: zelená listová zelenina a niektoré rastlinné oleje (sójový, olivový)

Vitamín K je jedným z vitamínov rozpustných v tukoch nachádzajúci sa predovšetkým v zelenej listovej zelenine. Je dôležitý na prevenciu vnútorného krvácania. Ženy, ktoré trpia silnou menštruáciou môžu vitamín K užívať na zmiernenie krvácania. Vitamín K má významnú úlohu pri metabolizme našich kostí, spojivových tkanív a tiež pre správnu funkciu obličiek.

⇒ Na nákupy? Jedine s cashbackom

Vďaka Tipli získate cashback z nákupu v online lekárni alebo napríklad za rezerváciu ubytovania na Booking.com. Nech už nakupujete čokoľvek, vďaka Tipli sú internetové nákupy vždy výhodnejšieí!

Ako funguje cashback

Súvisiace obchody

BioCare, BabičkinaZáhrada.sk, BIOnatural, Bohatstvo-Prírody.sk, Bioruža

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa