Vitamíny zo záhrady: STOP drahým a zbytočným liekom!

Tipy k nákupuKrása a zdravie  |  Nakupovanie  |  Hobby a zábava 10. 11. 2021

Kedy je ten pravý čas na konzumáciu ovocia a zeleniny? Jednoducho vtedy, ak si to telo vypýta a vy mu môžete ponúknuť to pravé z aktuálnej úrody. Len tak mu dodáte všetky potrebné vitamíny a živiny, ktoré sú pre telo potrebné. Prezradíme, akým prirodzeným spôsobom udržať telo zdravé aj bez liekov.

Nejedna teória hovorí o tom, že by sme mali konzumovať sezónne ovocie a zeleninu, ktoré sa práve urodilo. Najlepšie, na Slovensku, aby sme si mohli byť istí, že ovocie bolo odtrhnuté zo stromu v správny čas a nie ešte nezrelé. Importované ovocie a zelenina sú zberané skôr a „dozrievajú“ v dopravných prostriedkoch. Môžu byť v nich použité aj farbivá, pesticídy a konzervanty, aby vyzeralo čerstvo.

Ovocie a zelenina: Namixujte si správny prísun živín

Sezónne produkty dopestované na Slovensku majú viac vitamínov a lepšiu chuť. Ak si chcete namixovať ten správny prísun živín počas tejto jesene, prinášame vám prehľad ovocia a zeleniny, ktoré je vhodné konzumovať v mesiacoch september a október. V záhradách môžete ešte zozbierať posledné paradajky, papriky, ale aj cukety. Ak ste dostali chuť na sezónne ovocie, zbehnite si kúpiť slivky a hrozno. Čoskoro k nim pribudnú aj jablká a hrušky, z ktorých pripravíte zdravé koláče.

>Jablka

Vedeli ste, že jablká majú nízku energetickú hodnotu a sú vynikajúce pri redukčnej diéte?

Zostavte si jedálniček podľa sezóny

Jedálniček by sme si mali obmieňať podľa sezóny. Pýtate sa prečo? Sezónne ovocie a zelenina obsahuje najviac vitamínov a minerálov. Sú vypestované prirodzene a nemusia sa k nám dovážať z veľkej diaľky.

TIP: Nevyznáte sa vo vitamínoch? Prečíajte si, ktoré vitamíny majú na zdrave najlepšie účinky.

V septembri do jedálnička zaraďte lokálne dopestované ovocie a zeleninu. Obrovské množstvo vitamínu C obsahujú napríklad čučoriedky a slivky. Na skorú jeseň tiež dozrieva sladučké hrozno. Letná zelenina ako rajčiny či uhorky budú pomaly končiť, ale teplá jeseň im praje aj v septembri. Užite si ju, kým sa dá.

V októbri sa začína pravá jaseň. Aké ovocie a zelenina sa spája s týto obdobím? Dobré slovenské jablká si môžete dať každé ráno, alebo si upečte hrnčekový jablkový koláč. Vitamíny, ktoré vás ochránia pred prechladnutím, obsahuje kapusta. Ak ju naložíte do súdka, kvasenú ju môžete jesť celú zimu. No a nesmieme zabúdať ani na červenú krásku menom cvikla. Dajú sa z nej pripraviť rôzne cvikla recepty.

TOP potraviny pre zdravie

Kedysi ľudia nemali po ruke lekárne a ani ich nepotrebovali. Vedeli, že v ich vypestovanej úrode sa skrýva všetko, čo telo potrebuje. Ovocie a zelenina lieči, o tom niet pochýb. Pozrite sa s nami na účinky bežných potravín a zaraďte ich častejšie do svojho jedálnička.

Hrozno

Hrozno bolo kedysi ovocím kráľov. Dnes sa prezýva aj božské ovocie pre svoje blahodarné účinky a množstvo vitamínov obsiahnutých v každej bobule. Hrozno obsahuje draslík, ktorý zabezpečuje odstraňovanie škodlivín z tela, podporuje chudnutie a správnu funkciu srdca. Ďalej obsahuje železo, kremík, meď, fosfor, mangán a vitamíny skupiny A, B, C a E.

TIP: Hľadáte čerstvé potraviny? Ponuku ovocia a zeleniny za akciové ceny nájdete v aktuálnom Lidl letáku.

Paradajka

Paradajka má veľký prínos pre naše zdravie. Obsahuje silný antioxidant lykopén, ktorý nás ochraňuje proti vzniku rakoviny. Ďalej je vynikajúcim zdrojom vitamínu K, obsahuje draslík, čím znižuje krvný tlak a stará sa o naše srdce.

Kde tento týždeň kúpite paradajky najlacnejšie? Prezrite si aktálnu ponuku letákov!

Jablko

Jablko sa nazýva aj vitamínový podklad. Obsahuje totižto až 13 vitamínov, kam patrí vitamín A, B1, B2, B6, C, E, K, kyselina pantoténová, kyselina listová, biotín a cholín. Prevažná väčšina týchto vitamínov sa nachádza v šupke. Jadierka jabĺk zas obsahujú dávku jódu.

Mrkva

Mrkva je vitamínový klenot medzi zeleninou. Je to najbohatší zdroj betakaroténov, ktorý sa v organizme mení na vitamín A. Obsahuje však aj ďalšie vitamíny, ako je vitamín B, C, D, E, B9, B5 a minerály horčík, vápnik a železo. Mrkva je bohatá na antioxidanty a vlákninu.

černice

Nemáte na záhradke černice? Kúpte si mrazom sušené lesné černice z Babickinazahrada.sk za cenu: 4,32 eur.

slivky

Vykôstkovaná sušená slivka je zdravá pochúťka pre mlsné jazýčky. Kúpite v Prezdravie.sk za 2,90 eur.

mrkva

Z mrkvy si pochutnáte aj na zdravšej variante čipsov. Nájdete ich v obchode Prezdravie.sk za: 1,70 eur.

Sezónne potraviny : Účinný boj proti chorobám

Doprajte svojmu telu kvalitnú stravu, aby ste boli plní energie. Nevhodným jedlom a nízkym prísunom vitamínov vaše telo zaťažujete, čo môže viesť k únave a chorobám. Sezónne potraviny sú pre človeka nenahraditeľné podklady, ktoré prospejú k tráveniu a dodajú vitamíny a živiny. Čerstvé ovocie a zelenina má viac chuti a obvykle nie je chemicky ošetrená. Ich veľkou výhodou je aj to, že je lacnejšia, pretože nie je dovážaná zo zahraničia.

Nakúpte zdravé bio potraviny cez eshop lacno

Zdravé bio potraviny máte na dosah ruky. Stačí sa prekliknúť cez Tipli do niektorého z vybraných obchodov. Spravíte niečo pre zdravie a ešte pri tom ušetrite!

  • Mojalekaren.sk: V tejto lekárni okrem liekov kúpite aj zdravé bio a bezlepkové potraviny či športovú výživu s cashbacko 2,5 %.
  • BabičkinaZáhrada.sk: Tento bioobchod, ktorý prináša cashback až 4 % sa stará o vaše zdravie vďaka kvalitným bioproduktom, bylinkám a kozmetike.
  • BioCare: Ponúka výživové doplnky, dietetické potraviny a bio recepty na každý deň s cashbackom 5 %.
  • Prezdravie.sk: Tento bioobchod s cashbackom 5 % sa stará o vaše zdravie vďaka kvalitným bioproduktom, bylinkám a kozmetike.

Súvisiace obchody

BioCare, BabičkinaZáhrada.sk, Prezdravie.sk, BIOnatural,

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa