Zdravé recepty z cvikly, ktorým neodoláte

Tipy k nákupuKrása a zdravie  |  Rodičia a deti  |  Chudnutie  |  Hobby a zábava 10. 11. 2021

Možno si ju na prvú chuť nezamilujete, ale na druhú určite áno. Stačí jej dať druhú šancu, pripraviť pár chutných receptov a poďakujú sa vám nielen chuťové bunky, ale aj zdravie. Reč je o zdravej, šťavnatej a delikátnej cvikle.

Cviklu môžete pripraviť na tisíc spôsobov, stačí sa inšpirovať a zapojiť trochu fantázie. Existuje nespočetne veľa receptov z cvikly. Pripraviť z nej môžete chutnú nátierku, polievku, šalát, rizoto, cesto na palacinky aj smoothie. Pod jej šupkou sa ukrýva šťavnatá dužina obsahujúca množstvo minerálov a vitamínov. Ak sa chcete zdravo stravovať, určite po nej siahnite. Má minimum kalórií a neobsahuje žiadne tuky. Pochutiť si na nej môžete na raňajky, obed, aj večeru. Pozrite si Lidl leták a nakúpte šetky potrebné suroviny na zdravé cviklové recepty.

Smoothie z cvikly

Smoothie na raňajky si dokážete rýchlo pripraviť pred odchodom do práce. Ingredencie si môžete dopredu nakrájať a ráno ich len hodíte do mixéra. Ak by ste cviklu radi nahradili inou surovinou, pozrite si ďalšie rýchle smoothie recepty.

Smoothie z cvikly

Začnite deň zdravo s cviklovým smoothie.

Suroviny

  • 1 predvarená cvikla
  • ½ hrnčeka malín
  • 1 banán
  • 1 hrnček mlieka
  • Pomletý ľan alebo ovsené vločky

Postup

  1. Všetky ingrediencie: cviklu, maliny a banán hodíme do mixéra. Pridáme hrnček mlieka a všetko rozmixujeme.
  2. V prípade, že doma nemáte maliny, môžete s cviklou zmiešať aj jahody, čučoriedky alebo lesné plody.
  3. Podľa potreby môžeme smoothie dochutiť medom.

Rizoto z cvikly

Cvikla patrí medzi ingredencie, z ktorých pripravíte rýchle recepty. Jedlá z varenej cvikly sú chutné a výživné. Doprajte si preto zdravý obed.

Rizoto z cvikly

Lahodné rizito z cvikly je dochutené bielym vínom.

Suroviny

  • 200 g arborio ryža
  • 400 g cvikla
  • 150 ml biele víno
  • 600 ml zeleninový vývar
  • 1ks cibuľa
  • 3 strúčiky cesnak
  • Parmezán
  • Maslo
  • Soľ
  • Olivový olej

Postup

  1. Cibuľu nakrájame nadrobno. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu a mierne opražíme. Ďalej pridáme prelisovaný cesnak. Ak je cibuľa do zlatista opečená, pridáme ryžu, nasucho ju opražíme a zalejeme vínom.
  2. Všetko spolu pomiešame a keď víno vsiakne, zalejeme ryžu vývarom. Necháme povariť 2-3 minúty a za stáleho miešania postup opakujeme, pričom striedame zalievanie vínom a vývarom.
  3. Rizoto varíme približne 15-20 min. Keď je vláčne, pridáme nastrúhanú cviklu, maslo, parmezán alebo syr feta.
  4. Rizoto môžeme dochutiť alebo vyzdobiť vlašskými orechmi.

Šalát z cvikly

Rozmýšľate nad chutným obedom alebo ľahkou večerou? Tento šalát príjemne prekvapí svojou jemnou chuťou. Pripravte si recept z varenej cvikly.

Šalát z cvikly

K šalátu z cvikly sa vynikajúco hodí syr feta.

Suroviny

  • 1-2 cvikly
  • Baby špenát
  • Feta syr
  • Cherry rajčiny
  • Koriander
  • Orechy

Postup

  1. Cviklu krátko povaríme, ošúpeme a nakrájame na jemné plátky.
  2. Zmiešame lístky baby špenátu (alebo iného šalátu podľa chuti), plátky cvikly, rozmrvený syr feta, na polovicu nakrájané cherry rajčiny a orechy.
  3. Pridajme nakrájaný koriander a zalejme pripravenou zálievkou (med, olivový olej, dijonská horčica, pomaranč).
  4. Zľahka všetko zamiešame a podávame.


Palacinky z cvikly

Už ste niekedy vyskúšali slané palacinky z cvikly plnené bryndzou? Ak ešte nie, mali by ste si prípravu tohto jedla naplánovať na najbližší víkend. Čo poviete?

Palacinky z cvikly

Vyskúšajte palacinky na slano. Kombinácia cvikle a bryndze je vynikajúca.

Suroviny

  • 3-4 ks červená repa
  • 350 ml mlieko
  • 2 ks vajcia
  • 100 g hladká/špaldová múka
  • Bryndzová plnka

  • 130 g bryndza
  • 200 g kyslá smotana
  • Jarná cibuľka na dochutenie

Postup

  1. Cviklu uvaríme do mäkka, ošúpeme a rozmixujeme.
  2. Postupne pridávame mlieko, vajcia a múku.
  3. Cesto necháme chvíľu odstáť a zatiaľ si môžeme pripraviť bryndzovú plnku. V miske rozmiešame bryndzu s kyslou smotanou, pokiaľ nám nevznikne jemný krém. Ochutiť ju môžeme nadrobno nakrájanou jarnou cibuľkou a podľa potreby dochutiť soľou alebo čiernym korením.
  4. Keď je cesto trochu usadené, začneme piecť palacinky, ktoré následne naplníme bryndzovou plnkou.

Získajte zadarmo e-book Talianske zdravé recepty!Zaregistrujte sa zadarmo (stačí e-mail a heslo) a zobrazí sa vám odkaz na stiahnutie.Zaregistrovať saRegistrovať sa cez Facebook

Súvisiace obchody

BioCare, BabičkinaZáhrada.sk, Prezdravie.sk, Bohatstvo-Prírody.sk, FIT PLUS

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa