Zdravý bulgur tri krát inak

Tipy k nákupuNakupovanie 10. 11. 2021

Počuli ste už o bulgure? Zoznámte sa so zdravým pokrmom z pšenice a načerpajte inšpiráciu na bulgur recepty priamo v článku. Prinášame vám 3 tipy na zdravé a chutné recepty z bulguru a rady, ako ho správne pripraviť. Obohaťte svoj jedálniček niečim novým.

Skúšate experimentovať so zdravou stravou? Stále objavujete nové a nové dobroty? Bulgur - rýchlu a zdravú pochúťku, ktorá sa ako príloha hodí ku všetkému by ste mali určite vyskúšať! My vám prinášame tipy na lahodné pokrmy a triky, ako bulgur správne pripraviť a s čím ho kombinovať. Inšpirujte sa a do svojho jedálnička zaraďte ďalšiu potravinu. Bulgur kúpite v každých dobrých potravinách, špeciálne v zdravej výžive, ako napríklad BioCare.sk.

Čo to vlastne bulgur je a prečo ho jesť?

Bulgur je z pšenice a obsahuje lepok, celiatici si na ňom nepochutia. Ide o predvarenú nalámanú pšenicu, ktorá sa hodí ako príloha alebo je súčasťou rôznych pokrmov. Špaldový bulgur má najviac nutričných hodnôt a je spomedzi bulgurov najzdravší.

Bulgur obsahuje veľa telu prospešných látok a je ľahko stráviteľný. Má vyšší obsah vitamínov i minerálov ako ostatné, jemu podobné prílohy. V bulgure sa nachádza vitamín B1, B2, B3, B6 a B9, vitamín C, vitamín E a minerály ako vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík alebo zinok. Prechádzate v lete na zdravú stravu alebo diétu? Okrem bulguru vyskúšajte aj zdravé a ľahké smoothie recepty!

Zdravé a chutné bulgur recepty

Bulgur je prílohou s veľmi ľahkou a rýchlou prípravou. Kombinujte ho so zeleninou a mäsom a okrem chutnej prílohy do tela dostanete aj množstvo vitamínov a minerálov.

Bulgur so zeleninou

Prvým receptom, ktorý sme vám vybrali je veganský pokrm plný zdravých a dobrých ingrediencií. Zeleninu a korenie môžete meniť podľa chuti.

Bulgur so zeleninou

Ingrediencie

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 ks cibule
  • 1 ks cukety
  • 1 ks papriky
  • 2 ks mrky
  • 200 g cherry paradajok
  • 1/2 hrnčeka bulguru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 hrnčeky vody
  • čerstvá vňať koriandru
  • soľ, čierne korenie

Postup

  1. V hlbokej panvici rozohrejte olej a dozlata osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom pridajte pretlačený cesnak.
  2. Ostatnú zeleninu, okrem paradajok, pokrájajte na drobné kocky a dajte na panvicu. Spolu s cibuľkou a cesnakom duste do mäkka.
  3. Nakoniec na panvicu prihoďte celé cherry paradajky a opečte.
  4. Bulgur vsypte do panvice a celé to zalejte vodou.
  5. Bulgur so zeleninou povarte cca 15 minút, kým nezmäkne. Na záver pridajte korenie a hrsť čerstvého koriandru.

Bulgur s kuracím mäsom

Recept na bulgur s kuracím mäsom si rýchlo obľúbite! Je veľmi ľahký a rýchly. Vybrali sme kuracie kari. Bulgur je výbornou a zdravou alternatívou k prílohám ako je ryža, cestoviny a pod.

Bulgur s kuracím mäsom

Ingrediencie

  • 30 g masla
  • 500 g kuracích pŕs nakrájaných na rezance
  • 1 ks cibule
  • 2 lyžičky kurkumy
  • 2 lyžičky kari
  • 1/2 hrnčeka bulguru
  • 300 g paradajok pokrájaných na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 hrnčeky vody
  • 1 ks karfiol
  • 1 plechovka cíceru
  • 1 biely jogurt
  • soľ, čierne korenie

Postup

  1. Kuracie rezance opečte na masle, kým mierne nezhnednú (asi 5 minút).
  2. Rezance dajte z panvice na tanier a pridajte soľ a čierne korenie.
  3. Na zbytku masla na panvici osmažte na drobno nakrájanú cibuľku a cesnak.
  4. Pridajte kari, kurkumu, bulgur, paradajky a karfiolové ružičky a zalejte to vodou.
  5. Priveďte do varu a pod pokrievkou duste cca 15 minút.
  6. Nakoniec pridajte mäso, jogurt a cícer. Duste ďalších 10 minút.

Bulgur príprava - ľahko a rýchlo

Príprava bulguru sa najviac zhoduje s prípravou ryže. S bulgurom môžete postupovať úplne rovnako. Spôsobov prípravy je ale predsa len viac. Bulgur už kúpite vo väčšine obchodov s potravinami. So zľavou objednávajte cez Tipli v niektorom z BIO obchodov.

  • Bulgur bez tepelnej úpravy

    Tento spôsob prípravy je najvhodnejší vtedy, keď chcete v bulgure uchovať všetky hodnotné látky a vitamíny. Bulgur nechajte nabobtnať zhruba v trojnásobku vody alebo aspoň jednu hodinu.

  • Bulgur zaliaty horúcou vodou

    Tento postup je rovnaký ako pri predchádzajúcom tipe prípravy, ale tu bulgur zalejete horúcou vodou. Tým sa jeho príprava urýchli a bulgur nabobtná rýchlejšie.

  • Varený bulgur

    Chcete bulgur klasicky uvariť? Postupujte tak, ako keby ste varili ryžu. Bulgur zalejte dvojnásobkomtrojnásobkom vody, ochuťte a varte zhruba 10-15 minút.

✩TIP: Vyskúšajte bulgureto!

Bulgur je skvelou náhradou ryže. Uvaríte z neho aj vynikajúce rizoto alebo bulgureto. Na prípravu vám postačí zeleninový vývar, v ktorom bulgur uvaríte, huby a zelenina. Postupujte ako pri príprave klasického rizota. A samozrejme bulgur, ktorý kúpite v niektorom z BIO obchodov.

Kvalitné potraviny nakupujte v bio obchodoch!

Biopotraviny a zdravá výživa je dostupná aj v týchto bio obchodoch: Babickinazahrada.sk, Hanojushop.sk alebo BioCare.sk. S Tipli získate pri nákupe online aj zľavy na bioprodukty, aby ste vo svojom obľúbenom obchode nakúpili ešte výhodnejšie! Využite lákavé ceny a nezabudnite na cashback.

Zobraziť zľavy

Súvisiace obchody

BioCare, BabičkinaZáhrada.sk, Prezdravie.sk, Hanojushop.sk, Zamio

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa