10 potravín, ktoré zaručene naštartujú metabolizmus

Tipy k nákupuKrása a zdravie  |  Nakupovanie  |  Hobby a zábava 10. 11. 2021

Naše telo je našim chrámom a preto by sme sa oň mali starať s najväčšou úctou. Minimum vecí, ktoré môžete spraviť je napríklad dopriať mu potrebné látky a živiny na jeho správne fungovanie. Čo však v takom prípade, ak si z nejakého dôvodu poškodili správne fungovanie vášho metabolizmu?

Nové a zdravé potraviny by sme do svojho jedálnička mali pridávať nielen vtedy, keď potrebujeme hasiť „spúšť“ v našom organizme. Ale aj počas každodennej prípravy jedál. Naše telo sa nám určite odvďačí správnym fungovaním. Budeme sa cítim zdravo, plný energie a chute do života. Potraviny a nápoje uvedené v zozname obsahujú vysoký podiel vlákniny, sú pomalšie stráviteľné a preto vyvolávajú spaľovanie tukov.

TIP: Potrebujete schudnúť? Existujú sacharidy, vďaka ktorým si zredukujete váhu. Stačí si vybrať tie správne potraviny na chudnutie.

Nezabudnite ani na základné pravidlá zrýchlenia metabolizmu. Okrem kvality jedla a jeho zloženia je dôležité, aby ste sa pravidelne stravovali a mali dostatok pohybu. Praktické cvičenie doma nie je až také bolestivé, aké sa na prvý pohľad zdá a nemusíte chodiť do fitness centra. Do vášho jedálnička by ste však mali zaradiť aj dostatok vlákniny a bielkovín potrebných na rast svalovej hmoty. Pozrite si 10 potravín, ktoré urýchlia váš metabolizmus.

1. Brokolica

Brokolica

Brokolica obsahuje vápnik a vitamín C.

Brokolica je plná vápnika a vitamínu C. Tieto dve látky spolu vytvárajú efekt, ktorý naštartuje metabolizmus. Vďaka vitamínu C sa vápnik vstrebe rýchlejšie do organizmu a metabolizmus môže fungovať na plné obrátky.

2. Špenát

Špenát

Špenát obsahuje veľa antioxidantov a vitamín C.

Špenát vám dodá silu a zvýši odolnosť voči civilizačným chorobám. Obsahuje antioxidanty, vitamín C, draslík, horčík a železo. Okrem priaznivých účinkov na metabolizmus, urýchľuje aj látkovú výmenu.

3. Šošovica

Šošovica

Šošovica obsahuje časť dennej dávky železa.

Náš metabolizmus k svojej práci potrebuje železo a práve šošovica mu zabezpečí aj 35 percent potrebnej dennej dávky. Je to strukovina, ktorú sa oplatí zaradiť do svojho jedálnička aspoň raz týždenne.

4. Čili papričky

Čili papričky

Čili papričky sú bohaté na vitamín C.

Čili papričky obsahujú vitamín C a chemickú zlúčeninu kapsaicín, ktorá urýchľuje metabolizmus. Sú vynikajúcou zásobárňou ďalších vitamínov a živín. Obsahujú vitamín B6, A, E, K, železo, meď, draslík, horčík, fosfor a luteín.

5. Chudé mäso

Kuracie mäso

Kuracie mäso je bohaté na železo a minerály.

Za chudé mäso sa považuje kuracie mäso, morčacie alebo králičie. Obsahuje železo, minerály a vitamíny skupiny B (niacín, tiamín, riboflavín a B6). Posledná skupina vitamínov dokonca podporuje tvorbu krvných buniek.

6. Grécky jogurt

Jogurt

Grécky jogust má veľké množstvo proteínov.

Grécky jogurt obsahuje dvakrát väčšie množstvo proteínov ako obyčajný biely jogurt. Ak ho nemáte po ruke, siahnite po akomkoľvek bielom jogurte. Vďaka proteínom v tele, budete mať dlhšie pocit sýtosti a vaše telo má viac času na trávenie.

7. Ovsené vločky

Ovsené vločky

Ovsené vločky sú bohaté na vlákninu.

Ovsené vločky obsahujú vlákninu a znižujú inzulín. Telo vám teda bude ukladať menej tuku a zvýši sa váš metabolizmus. Ovsené vločky sa odporúča konzumovať na raňajky. Ak máte alergiu na lepok, vyskúšajte bezlepkové ovsené vločky.

8. Celozrnné potraviny

Celozrnné pečivo

Celozrnné potraviny pomáhajú spaľovať tuky.

Pri trávení celozrnných potravín potrebuje telo použiť viac energie a preto celozrnné potraviny pomáhajú k spaľovaniu tukov. Znižujú teda množstvo kalórií, ktoré telo uloží pri trávení. Ak obsahujú vlákninu, pomáhajú lepšie regulovať cukor v krvi a citlivosť na inzulín.

9. Voda

Rafting Belá

Voda je liečivá.

Voda je liečivá a doslova zázračná. Pôsobí blahodarne na ľudský organizmus nielen v čase chorôb, ale aj keď je telo dehydratované. Zrýchľuje metabolizmus a všetky procesy v tele prebiehajú hladko. Odborníci dokonca odporúčajú piť studenú vodu, pri ktorej telo spaľuje viac kalórií.

10. Zelený čaj

Zelený čaj

Zelený čaj podporuje spaľovanie tukov.

Zelený čaj je vynikajúcou stimulačnou látkou pre nervový systém a hlavne mozog. Ak je mozog aktívnejší, spáli viac kalórií. Zelený čaj sa odporúča piť aj pri chudnutí, pretože podporuje spaľovanie tukov a látkovú výmenu.

Nakúpte zdravé potraviny výhodnejšie

  • Tesco - Okrem klasických potravín nakúpite v Tesco zdravé a čerstvé potraviny aj cez internet.
  • Kaufland - Kaufland ponúka priaznivé ceny a široký výber potravín, ovocia, zeleniny a mäsa.
  • BabičkinaZáhrada.sk -Tento bioobchod sa stará o vaše zdravie vďaka kvalitným bioproduktov, bylinkám a kozmetike.

Súvisiace obchody

BioCare, BabičkinaZáhrada.sk, Prezdravie.sk, Bohatstvo-Prírody.sk, Svetnapojov.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa