10 spôsobov ako ušetriť v domácnosti

Tipy k nákupuKrása a zdravie  |  Ako nakupovať s Tipli  |  Tipy a triky  |  Rodičia a deti  |  Nakupovanie  |  Hobby a zábava 10. 11. 2021

Radi by ste mesačne ušetrili pár eur navyše? Nekupujete zbytočnosti, radšej sa najete doma ako v reštaurácii a stále sa vám nedarí znížiť výdavky za domácnosť ? Prečítajte si nasledujúcich 10 spôsobov ako zbytočne nevyhadzovať peniaze do luftu a naučte sa šetriť na energiách.

Sú veci, na ktorých jednoducho šetriť nemôžete, no domácnosť k nim určite nepatrí. Nie nadarmo sa hovovrí, že na varení a kúpaní rodina ušetrí najviac. Keď sa k tomu pridajú aj ďalšie užitočné návyky, dokážete ušetriť aj niekoľko stoviek eur ročne.

Desatoro šetrenia v domácnosti

Ak chcete znížiť mesačné výdavky na domácnosť, šetrite na vode, plyne a elektrine. Nasledujúcich 10 spôsobov vám ukáže ako.

1. Vymeňte žiarovky za úsporné

žiarovky

Úsporné žiarovky ušetria až 80 % energie.

Úsporné žiarovky sú výhodou z viacerých dôvodov. Nielen že vydržia niekoľkonásobne dlhšie, ale čo je hlavné, v porovnaní s klasickými žiarovkami ušetria zhruba o 80 % elektriny viac. Úsporné žiarovky sú vhodné najmä do svietidiel, ktoré sa používajú na dlhšiu dobu, pretože častým zapínaním a vypínaním sa skracuje ich životnosť.

2. Nakupujte energeticky efektívne spotrebiče

Poviete si, veď to sú len malé rozdiely v spotrebe elektrickej energie? Majte však na pamäti, že aj malé rozdiely sa rokmi nahromadia a vyšplhajú sa na horibilné sumy. Myslieť na energetickú efektivitu spotrebičov by ste mali predovšetkým pri spotrebičoch ako je chladnička, mraznička a práčka. Tu si všímajte ich hodnotenie energetickej spotreby od A (nízka spotreba) po G (vysoká spotreba).

spotrebiče

Pri kúpe spotrebiča si všímajte hodnotenie.

3. Uprednostnite noteebok pred stolným počítačom

notebook

Notebook je energeticky úspornejší.

Ak na predvianočný výpredaj zvažujete kúpu nového počítača, uprednostnite radšej notebook. Okrem toho, že je flexibilný a prenosný, určite oceníte aj to, že spotrebuje oveľa menej energie. Určite poznáte tie nepríjemné situácie, keď máte rozpracovaný dokument vo worde a v byte vám vypadne prúd. S notebookom takto o dáta určite neprídete.

4. Kúpeľňové pravidlo- 6-krát sprcha, raz kúpeľ

Vedeli ste, že ohrievanie vody či jej príprava v domácnosti spotrebúva najviac energie? Ak chcete doma nejaké peniaze mesačne ušetriť, skráte dobu sprchovania na minimum. Rovnako vypínajte vodu pri šampónovaní, mydlení sa alebo čistení zubov. Sprchovanie je ekonomickejšie ako napúšťanie plnej vane horúcou vodou. A koniec – koncov, relaxačný kúpeľ vám iste postačí len jedenkrát do týždňa.

sprchovanie

Ak chcete ušetriť na vode, sprchujte sa.

5. Kvapkajúcu batériu ihneď opravte

batéria

Voda je príliš cenná na to, aby sa ňou plytvalo.

Ako dlho vám už prepúšťa tesnenie na batérii v kuchyni či kúpeľni? Ak nad tým vždy len mávnete rukou s tým, že veď batéria kvapká len trošku, zbytočne plytváte vodou aj svojimi peniazmi. Úplne totiž stačí, ak vám batéria kvapká len pár týždňov, za mesiac takto môžete stratiť aj 170 litrov vody. A to už na účte za vodu pocítite.

6. Nepúšťajte teplo von oknom

Aj vy v zime púšťate radiátory na plné obrátky a okná máte pootvorené? Všetok teplý vzduch púšťate von oknom a steny bytu sa vám nestihnú vyhriať. Namiesto toho skúste počas vetrania radiátory na minútu vypnúť a otvoriť okná do korán. Ak budete vetrať krátko, ale intenzívne, v miestnosti sa vám vymení vzduch ale steny nevychladnú.

vetranie

Vetrajte krátko, ale intenzívne.

7. Nábytok rozmiestňujte podľa radiátorov

nábytok

Radiátory nezakrývajte nábytkom ani spotrebičmi.

Pri rozmiestňovaní nábytku nemyslite len na Feng shui, ale aj radiátory. Ak chcete ušetriť za energie, ktoré platíte, nikdy nezabarikádujte radiátory nábytkom či závesmi. Inak všetko teplo pohltia tieto prekážky a domov si nikdy poriadne nevykúrite . Rovnako nikdy neumiestnite vedľa radiátora chladničku, na chladenie potom spotrebuje omnoho viac energie a skráti sa jej životnosť.

8. Najviac vody spláchneme do záchoda

Z priemernej dennej spotreby vody v domácnosti rodina asi tretinu minie na toalete. Objem spláchnutej vody môže byť aj 45 litrov denne, teda 16 426 litrov ročne. Z toho sa však dá ušetriť 30 – 50 % . Jediné čo k tomu potrebujete je mať záchod s úsporným splachovaním. Z 10 litrov na jedno spláchnutie stopka zníži tento objem na 3 – 6 litrov.

voda

Úsporné splachovanie šetrí vodu aj peniaze.

9. Varte výlučne s pokrievkou

žiarovky

Hrnce pri varení zakrývajte pokrievkou.

Bez pokrievok sa zvýši spotreba energie až o 150 až 300%. S nimi sa naopak zníži aj o polovicu. Rovnako dôležité sú aj kvalitné hrnce. Ak má hrniec nerovné dno, zvýši to spotrebu energie o 30 %. Ak chcete uštriť, používajte antikorové hrnce, ktoré vedú teplo oveľa efektívnejšie. Existuje mnoho chutných receptov, ktoré ponúka aj kuchyňa lidla a v kvalitných hrncov ich pripravíte do pol hodiny. Veľkým šetričom úspor aj energie v kuchyni je tlakový hrniec, ktorým usporíme až 60 % energie a 80 % času.

10. Nerozmrazujte potraviny v mikrovlnke

Ak vytiahnete mäso z mrazničky, pokiaľ to nie je nevyhnutné, nerozmrazujte potraviny v mikrovlnke. Kvôli žiareniu mikrovlnnej rúry to nie je zdravý spôsob rozmrazovania. Okrem toho, mikrovlnka je aj poriadnym žrútom energie. Z ekonomického hľadiska sa preto oplatí jedlo vybrať z mrazničky v predstihu a nechať ho rozmraziť pri izbovej teplote.

mikrovlnka

Jedlo nechajte rozmraziť prirodzene.

Ušetrite na domácnosti s Tipli

Vďaka Tipli.sk môžete na nákupoch nábytku, elektrických spotrebičov a príslušenstva do domácnosti ušetriť ďaleko viac! S cashbackom dostanete až niekoľko percent z pôvodnej ceny tovaru späť! Využite príležitosť a nakupujte na internete lacnejšie.

Nakúpiť do domácnosti lacnejšie

Súvisiace obchody

4home, Bighome.sk, Andrea Shop, ASKO NÁBYTOK, DeDoma

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa