5 najdiskutovanejších tém o chudnutí

Tipy k nákupuKrása a zdravie  |  Rodičia a deti  |  Chudnutie  |  Hobby a zábava 10. 11. 2021

Alfou a omegou zdravého životného štýlu je bezpochýb vyvážená strava a pravidelný pohyb. Ak začnete dodržiavať tieto dve zásady, váš život sa hneď stane kvalitnejším. V dnešnej dobe ale nie je jednoduché vybrať si tú správnu cestu. Existuje veľa diét a návodov a tým vzniká aj množstvo mýtov. Pozrite sa na najkontroverznejšie témy o chudnutí.

BMI

Na začiatku je potrebné zistiť, ako na tom vlastne ste. Zrkadlo určite nie je vždy spoľahlivým zdrojom informácií. Spočítajte si svoje BMI (body mass index). BMI sa vypočíta vydelením telesnej hmotnosti v kilogramoch, výšky daného človeka a umocnením na druhú. Na základe výsledku každého priradí do jednej zo skupín - podvýživa, normálna váha, nadváha, obezita, ťažká obezita. Ak nie ste práve nadšený študent matfyzu, odporúčame na výpočet využiť BMI kalkulačku.

Tento typ meranie ale nie je úplne presný. Ako dobré vodidlo sa dá považovať pri určení rizika srdcových alebo cievnych chorôb u ľudí s nadváhou alebo obezitou. BMI je však relevantné číslo, keďže sa nezameriava na ďalšie faktory akými sú napríklad množstvo svalstva, telesný základ či vek.

Pri vrcholových športovcoch preto na BMI zabudnite. Kulturista môže mať hodnotu BMI nad 30, napriek tomu nie je obézny. A naopak starší ľudia môžu mať hodnotu pod 25 a napriek tomu obézny sú. To je dané objemom svalstva. Menej spoľahlivé býva meranie u malých detí, starších osôb alebo u tehotných a kojacich žien.

BMI

Vypočítajte si svoj BMI index a zistie ako na tom ste.

Ketónová déta

Ketónová diéta sa nazýva aj nízkosacharidovou diétou, je to preto že počas jej držania znížite príjem sacharidov na minimum. Diéta spočíva v znížení príjmu sacharidov. Potraviny ako strukoviny, obilniny, pečivo, ovocie, sladká zelenina a zemiaky, ktoré obsahujú vysoký podiel sacharidov sú z jedálnička úplne vylúčené. Naopak potraviny, ktoré majú vysoký podiel bielkovín a tukov môžete jesť bez obmedzenia. Sú to napríklad mäso, ryby a mliečne výrobky.

Princíp diéty

Princíp ketónovej diéty spočíva v tom, že znížením príjmu sacharidov, ktoré sú za normálnych okolností zdrojom energie, telo musí čerpať energiu z ketolátok a teda z tukových zásob. Diéta zaručuje redukciu hmotnosti za krátky čas, no keďže nie je odporúčané ju dodržiavať dlhodobo, po jej skončení je možný jojo efekt.

keto dieta

Buďte zdraví a fit s keto dietou.

Paleo dieta

Pripravte sa na návrat do minulosti! Paleo diéta sa totiž vracia k jedlu, ktoré mali k dispozícií lovci a zberači z dávnych čias. Teda prirodzenú stravu bez chemických úprav. Výskumy naznačujú, že moderná strava je plná rafinovaných potravín, nasýtených tukov a cukrov. Preto zapríčiňuje množstvo degeneratívnych ochorení, akými sú obezita, rakovina, cukrovka, depresia, neplodnosť a ďalšie. Paleo diéta predstavuje zdravý spôsob, ako jesť a zostať štíhly, silný a plný energie.

Princíp diéty

Paleo strava vychádza z toho, že našimi najstaršími predkami boli lovci a zberači, ktorí žili v období paleolitu, najdlhšom období v ľudských dejinách. Živili sa lovom drobných zvierat a zberom jedlých rastlín.

Princípom tejto diéty je konzumácia potravín, pre ktoré bolo ľudské telo vyvinuté. Za posledných niekoľko tisíc rokov sa totiž ľudské gény nestihli zmeniť a preto by sme organizmus nemali zaťažovať priemyslovo spravovanými potravinami, na ktoré nie sme zvyknutý. Naopak by sme mali jesť mäso, bobuľovité ovocie, zeleninu, orechy a semienka.

paleo dieta

Stravujte sa po vzore našich predkov s paleo diétou.

Kokosový olej

Medzi rastlinnými olejmi si drží prvé miesto už zopár rokov. Neexistuje snáď spôsob, ako by sa nedal využiť. Kokosový olejsa používa nie len na varenie a pečenie, ale aj ako prírodná maska, krém či odličovač. Prečo je tak obľúbený?

kokosovy olej

Kokosový olej je skvelý pre postavu, ale aj pokožku či vlasy.

Blahodarné účinky kokosového oleja

  • pôsobí protizápalovo (za studena lisovaný)
  • podporuje imunitný systém
  • bráni tvorbe zubného kazu
  • omladzuje organizmus (vďaka obsahu antioxidantov)
  • dodáva energiu celému telu
  • zvyšuje vstrebateľnosť vápnika a horčíka

Dva hlavné druhy kokosového oleja

Panenský kokosový olej vzniká šetrnejšími postupmi, vďaka ktorým si zachováva zdraviu prospešné vlastnosti a tiež svoju typickú kokosovú vôňu a chuť. Získava sa z čerstvých kokosových jadier. Vďaka nižšiemu dymovému bodu, ktorý sa pohybuje okolo 175 °C, je vhodné ho používať k šetrnejšej tepelnej úprave alebo ho pridávať do už hotových pokrmov.

Rafinovaný kokosový olej sa získava zo sušeného kokosového jadra známeho ako kopra. Počas procesu sušenia vznikajú nečistoty, preto musí byť olej z kopry očistený bieliacou hlinkou. Potom sa pomocov vysokých teplôt odstráni jeho charakteristická vôňa a chuť. Rafinovaný kokosový olej je vhodný na vyprážanie a jednoznačne ho môžete poznať podľa nízkej nákupnej ceny (niekedy aj 5 € za liter).

Ak chcete olej s plnou kokosovou chuťou a vyšším obsahom fytoživín, siahnite určite po panenskom kokosovom oleji. Rafinovaný kokosový olej zvoľte na varenie pri vyšších teplotách. Dymový bod (bod prepálenia) rafinovaného kokosového oleja je 232 °C, panenského 175 °C. Pri kúpe rafinovaného kokosového oleja sa pokúste nájsť taký, ktorý obsahuje čo najmenej pridaných chemikálií.

pestry jedalnicek

Pestrý jedálniček z webu PestrýJedálniček.sk vám pomôže zhodiť prebytočné kilá.

Aplikácia na chudnutie

Možností je veľa, ako ale vybrať tú pravú? Dajte si pozor na neznáme weby či aplikácie, ktoré od vás hneď vyžadujú peniaze. Môžete jednoducho naletieť. Portál PestrýJedálniček.sk ponúka jedálniček na mieru v základnej verzii zadarmo. Ak vám bude vyhovovať, nezaplatíte ani cent a využívať ho môžete donekonečna.

Len za registráciu získate chutný jedálniček vrátane potrebných receptov na aktuálny a nasledujúci deň. K tomu potom veľké množstvo tipov a rád v magazíne. Ako sa vraví, za skúšku nič nedáte a to presne platí aj v tomto prípade. Ak ste odhodlaný schudnúť, chcete si udržať svoju váhu alebo naopak nabrať svalovú hmotu, vyskúšajte zadarmo PestrýJedálniček.sk ako ideálneho pomocníka.

Súvisiace obchody

GymBeam, BabičkinaZáhrada.sk, Herbatica.sk, BIOnatural, FIT PLUS

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa