6 tipov, čo robiť s nechcenými vianočnými darčekmi

Tipy k nákupuTipy a triky 10. 11. 2021

Poznáme to asi všetci. Niektoré vianočné darčeky potešia, iné zase až tak veľmi nie. Čo ale s tými, ktoré sa nám vyložene nepáčia alebo nehodia? Vráťte ich, pretvorte alebo proste pošlite ďalej. Niekomu inému možno spravia radosť.

Ak ste Ježiškovi nenapísali podrobný zoznam, je možné, že sa pod vianočným stromčekom objaví aj nejaký ten nechcený darček. Nebojte, ten hrozný sveter nebudete musieť nosiť a nezáživnú knižku zase nebudete musieť čítať. Ponúkame šesť tipov, ako sa nechcených darčekov čo najlepšie "zbaviť".

1. Výmena alebo vrátenie tovaru do 14 dní

Tou úplne najjednoduchšou možnosťou je vrátenie či výmena tovaru v obchode, v ktorých bol zakúpený. K tomu ale budete potrebovať účet alebo aspoň výpis z účtu (ak bol tovar platený kartou). Pravdepodobne sa tak so svojimi úmyslami budete musieť priznať darcovi nechceného daru.

S platným účtom máte právo na odstúpenie od zmluvy do 14 dní. V tejto lehote je umožnené vrátenie produktu bez udania dôvodu. Nech sa rozhodnete len pre výmenu alebo rovno pre vrátenie produktu, to už je iba na vás.

Všetky potrebné informácie vždy nájdete v reklamačnom poriadku daného obchodu. Veľmi jednoducho a rýchlo sa podobné veci zariadzujú najmä u veľkých a overených e-shopov, medzi ktoré patrí Alza alebo Hej.sk.

Ak e-shop nemá pobočku vo vašom meste, je nutné počítať aj s dopravou. Tú, v tomto prípade, hradíte vy. Pri obchodoch spolupracujúcich so Zásielkovňou stačí tovar doviesť na najbližšiu pobočku. Pri tých ostatných musíte využiť Slovenskú poštu, PPL, DPD alebo iného dopravcu. Vhodný spôsob dopravy vám väčšinou poradia priamo na stránkach e-shopu.

2. Vyskúšajte online bazáry

Ak nemáte účet, od nákupu uplynulo viac ako 14 dní alebo produkt nemôžete z iného dôvodu vrátiť, bude nutné vymyslieť nejaký plán B. Veľmi obľúbené sú najrôznejšie online bazáry, na ktorých môžete nehodiaci sa tovar predať. A predáva sa úplne všetko od oblečenia cez kozmetické produkty až po kuchynské doplnky.

Nie nadarmo sa hovorí, že každý tovar má svojho kupcu. A bazárový tovar nie je výnimkou. Tak ešte predtým ako darček vyhodíte, skúste ho vystaviť na niektorom z online bazárov.

3. Darujte na charitu

Chcete svojim darčekom urobiť radosť ľuďom v núdzi? Nie je nič jednoduchšie, než ho venovať na charitu. Uvítajú určite nie len oblečenie, ale tiež drogériu alebo aj rôzne doplnky do bytu.

Nevhodný dárek

4. Dajte darček kamarátke

Čo nespraví radosť vám, to môže veľmi dobre potešiť niekoho iného. Každý z nás má predsa úplne iný vkus. Skúste sa spýtať kamaráta, kamarátky alebo iných známych, či by sa im váš nevhodný darček nehodil.

5. Vymeňte s niekým iným za jeho nechcený darček

Nie ste vo vašom okolí jediní, ktorí dostali nevhodný darček? Tak spravte súkromnú burzu. Alebo rovno burzu pre celé mesto. Stačí len nájsť vhodné priestory a uvidíte sami, koľko nevhodných darčekov sa zíde.

6. Darček upravte podľa svojich predstáv

Ak je tým nevhodným darčekom oblečenie, šperk alebo niečo podobné, ešte nie je dôvod zúfať. Zapojte vlastnú kreativitu a darček vlastnoručne upravte. Z trička môžete vyrobiť skvelý poťah na vankúš, z divných nohavíc zase super kabelku. Fantázii sa skrátka medze nekladú. A inšpirácie je všade viac než dosť.

cestovné tašky

Nechcené darčeky môžete vlastnoručne prerobiť na darčeky pre iných alebo pre vlastné potešenie.

Ak ste dostali pod stromček pre Vás nepoužiteľný dar, nezúfajte. Každý darček nájde nakoniec svojho spokojného majiteľa. Je len na Vás, či ho vrátite, posuniete ďalej alebo pretvoríte podľa svojich predstáv.

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa