7. apríl - Svetový deň zdravia

Tipy k nákupuMóda  |  Krása a zdravie  |  Ako nakupovať s Tipli  |  Tipy a triky  |  Rodičia a deti  |  Nakupovanie  |  Chudnutie  |  Hobby a zábava 10. 11. 2021

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila v 1950 roku na počesť svojho založenia 7. apríl ako Svetový deň zdravia. Zámerom bolo vytváranie povedomia o špecifických zdravotných témach. Preto je každý rok pre 7. apríl vyhlásená vždy konkrétna zdravotnícka téma.

Pre rok 2019 je témou Svetového dňa zdravia Univerzal healthy coverage (UHC). Cieľom UHC je zabezpečenie všetkým ľuďom a komunitám prístup ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti. Základom by mal byť silný zdravotnícky systém. My by sme za ten náš, porovnaní s inými kútmi sveta, mali byť vďační a oslavovať ho.

Zdravie by sme si mali pestovať a oslavovať celoživotne, nielen v jeden deň v roku. Nestačí zbystriť pozornosť v období choroby či telesnej slabosti, dôležitá je preventívna starostlivosť. Hlavne v zimnom a prechodnom období môže byť naša imunita oslabená. My vám pri príležitosti oslavy Svetového dňa zdravia venujeme pár tipov a trikov na posilnenie imunity.

Deň zdravia

Zdravý životný štýl je neoddeliteľne spojený so zdravou stravou a pohybom. Predstavy o to, že všetko, čo je zdravé, určite nie je chutné sú už dávno prežitkom. Rovnako, pravidelný pohyb neznamená potiť sa v posilňovni. Poradíme vám, ako do svojho denného rytmu zaviesť zvyky na posilnenie zdravia, ktoré vám budú navyše príjemné.

Pohár citrónovej vody každé ráno

Doprajte si pohár teplej vody s citrónovou šťavou hneď po prebudení a naštartuje svoj deň nabitý vitamínmi hneď z rána. Citrónová voda vás nakopne svojou chuťou, dodá vám dávku vitamínu C a naštartuje metabolizmus.

Deň zdravia

Čerstvá citrónová šťava, okrem toho, že vďaka obsahu vitamínu C vám pomáha posilňovať imunitu, pôsobí ako diuretikum, čím vyplavuje toxíny z tela von. Navyše stimuluje tráviaci systém a napomáha k čisteniu pečene.

Tipli TIP: Nie je vám kyslá príchuť citrónu ráno úplne po chuti? Pridajte lyžičku medu alebo čerstvé bylinky tak, aby ste nápoj popíjali s chuťou.

Kvalitný pitný režim

Kvalitný pitný režim je pre naše zdravie veľmi dôležitý a treba dbať na jeho dodržiavanie. Tekutiny v našom tele napomáhajú k správnemu fungovaniu vnútorných orgánov a vyplavovaniu toxínov z tela. Dehydratácia spôsobuje bolesť hlavy a pokles fyzického aj duševného výkonu.

Deň zdravia

Dopĺňajte preto tekutiny počas celého dňa. Ideálne je piť čistú vodu, ale mnoho ľudí k tomu nemá vybudovaný zvyk alebo chuť. Aby ste svoj pitný režim nezanedbávali, doprajte si vždy nápoj podľa chuti. Okrem citrónu a čerstvých byliniek môžete do vody pridať čerstvé ovocie, prípadne ho piť rozmixované a riedené vodou. Odporúča sa piť aj bylinkové čaje, tie však piť krátkodobejšie a byliny striedať.

Tipli TIP: Doprajte si k obedu polievku, ktorá vám okrem dávky vitamínov dodá aj určitý objem potrebných tekutín.

Zdravý a pestrý jedálníček

Rovnako dôležitá, ako správny pitný režim, je kvalitná a vyvážená strava. Tu platí pravidlo všetko s mierou. Aby ste utvrdzovali svoje zdravie, nemusíte sa nijak zásadne obmedzovať alebo držať diétu, stačí dodávať telu to, čo naozaj potrebuje, a to v správnom množstve. Výhovorka, že vám to v kuchyni nejde, u nás neprejde! Súčasná doba praje zdravej strave, a tak či už sa stravujete doma alebo vonku, vždy máte na výber jesť zdravo a zároveň chutne.

Súčasťou vašich jedál by mali byť kvalitné suroviny plné vitamínov a vlákniny. Nemali by ste preto vynechávať čerstvú zeleninu, ovocie a strukoviny. Jedlá by mali byť ľahké, aby ste trávenie príliš nezaťažovali. Ak máte pocit, že vás šalát na obed nezasýti dostatočne, zvoľte k nemu žitné pečivo alebo čerstvý kváskový chlieb. Nedokážete sa vzdať pizze? Vyskúšajte pizzu z cesta z karfiolu a doplňte ju čerstvou zeleninou.

Deň zdravia

Tipli TIP: Zdravá alternatíva existuje ku každému jedlu. Vyberte si kuchársku knihu, z ktorej môžete čerpať inšpirácie do vašej zdravej kuchyne.

Pestrá strava

Tak ako pri objeme, tak aj pri obsahu platí pravidlo o vyváženosti. Vo vašom jedálničku by preto nemali chýbať žiadne živiny a chute. Odporúča sa druhy jedál a surovín striedať, aby vaše telo dostávalo všetkého dostatok. Obsah živín v tele odzrkadľuje aj farba surovín, preto pestrý jedálniček ulahodí aj vášmu oku.

Tipli TIP: Doprajte si každý týždeň jedlá z rôznych národných kuchýň. Okrem toho, že budete zdravo striedať rôzne suroviny, budete spoznávať tradičné jedlá iných krajín.

Pravidelný pohyb

Ak ste už zvládli kvalitný pitný režim a zdravé stravovacie návyky, nesmieme zabúdať na pohyb. Pravidelný pohyb je pre zdravie veľmi dôležitý. Nie každý z nás je športový typ, ale ani tu neprejdú žiadne výhovorky!

Musíte sa nútiť k tomu, aby vám permanentka do fitka neprepadla? Súčasná ponuka pohybových aktivít je taká atraktívna, že nemusíte byť rovno atlét, aby ste holdovali niektorej z nich. Vyskúšajte balet alebo akrobatiku na stuhách. Nielen, že svoje telo dostatočne popreťahujete, spevníte svaly a budete vedieť lepšie pracovať so svojim dychom. Ak vás to viac baví vo dvojici, zvoľte acro yogu alebo napríklad bedminton.

Deň zdravia

Tipli TIP: Nájdite vo svojom okolí plaváreň so saunou. Okrem toho, že si doprajete šport aj relax zároveň, otužovanie je jedným zo spôsobov, ako posilniť imunitu. .

Pohyb na čerstvom vzduchu

Nezabúdajte na pohyb na čerstvom vzduchu. Nemusíte denne zabehnúť 6 kilometrov alebo loziť po Tatrách. Vyberte sa na prechádzku a spojte ju, napríklad, so zberom čerstvých bylín, plodov alebo húb. Nemáte blízko domova les ani park? Naučte sa chodiť pešo všade tam, kde vám to čas a vzdialenosť dovoľuje. Vynechaním používania auta urobíte dobre sebe aj životnému prostrediu.

Obmedzte chémiu

Používanie chémie všeobecne škodí nášmu zdraviu a imunite. To platí nielen o strave, ale aj prostredí. Dbajte na to, aby ste v kuchyni používali, čo najmenej chemicky ošetrované suroviny. Vyskúšajte minimalizovať chémiu v celej domácnosti a skúste siahnuť po prírodných a bio kozmetických a čistiacich prostriedkoch.

Deň zdravia

Urobte svoje zdravie svojim životným štýlom. Aby sa aktivity posilňujúce vašu imunitu a zdravie stali prirodzeným návykom, spríjemnite si ich vždy na svoju mieru a to väčšiu radosť z nich budete mať. Deň 7. apríl je ideálnym dňom, kedy s tým začať!

Nakúpte výživové doplnky s cashbackom a urobte niečo pre svoje zdravie už dnes. Vitamíny a doplnky stravy môžu byť aj dobrý darčekom, tak v mene tohtoročnej témy Svetového dňa zdravia môžete aj vy pomôcť niekomu, kto svoje zdravie potrebuje posilniť.

Posilnite svoje zdravie a ušetrite

S Tipli môžete svoje zdravie posilňovať a pritom ušetriť. Nakupujte vitamíny a výživové doplnky s cashbackom a časť peňazí sa vám z nákupu vráti späť.

  • Dr.Max - nakúpte lieky a doplnky stravy s cashbackom 2,5 %.
  • Pilulka.sk - doplňte domácu lekárničku a využite 2,5% cashback.
  • NajLekáreň.eu - online lekáreň s cashbackom až 8,5 %.
  • Lekáreň Tri veže - lieky až k vám domov a cashback 4,5 %.
  • BabičkinaZahrada.sk- bylinky a bioprodukty s cashbackom 4 %.
  • Na zuby- dbajte aj o zdravie vašich zubov a ušetrite 2,5 % z nákupu.
Nakupovať s cashbackom »

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa