Praktický návod na nízkonákladové cestovanie

Tipy k nákupuDovolenka a cestovanie 10. 11. 2021

Chceli by ste precestovať Európu, ale nechcete na to minúť všetky svoje úspory? Prinášame pár tipov a rád, ako cestovať lacno. Prečítajte si, ako nájsť lacné letenky a ubytovanie, ako sa lacno stravovať a tiež, ako sa správne zbaliť. Na spoznávanie sveta nepotrebujete tak veľa.

Nemusíte mínať hromadu peňazí, aby ste navštívili krásne miesta a spoznali svet. Zabudnite na drahé cestovné kancelárie. Dnes už zoženiete letenky a ubytovanie počas celého roka a nepotrebujete na to žiadne výnimočné schopnosti. Čo všetko k tomu potrebujete vedieť?

Ako nájsť lacné letenky

Letenky sú základ. Samozrejme, na dovolenku sa môžete dopraviť aj autom alebo autobusom. Ak však plánujete cestu do vzdialenejších destinácií, najpohodlnejšie je ísť letecky. Tu je zopár tipov na to, čo všetko musíte vedieť, aby ste zohnali tie najlacnejšie letenky.

  • Buďte flexibilní

Nemať zvolený dátum a destináciu je pre lacné cestovanie to najlepšie. V prípade, že sa objavia akčné letenky kamkoľvek a na akýkoľvek dátum, jednoducho sa zbalíte a idete. Počítajte s tým, že letenky mimo hlavnú sezónu sú vždy lacnejšie.

  • Sledujte akčné letenky

Ak máte svoju vysnívanú krajinu, ktorú chcete navštíviť, ale je vám jedno aký dátum poletíte, pravidelne kontrolujte portály, ktoré fungujú ako porovnávače lacných leteniek. Môžete si zvoliť konkrétne miesto odletu a nastaviť si zasielanie emailov pri zmene ceny letenky do vami zvolenej destinácie. Takto vám žiadna lacná letenka neunikne.

  • Buďte otvorení novým možnostiam

Ak je vám jedno kde aj kedy poletíte, sledujte portály, ktoré hľadajú lacné letenky do celého sveta za vás. Ak chcete cestovať zo Slovenska či okolitých krajín ako Česko či Rakúsko, akčné letenky zoženiete na slovenskom portáli letenky za babku, kadetade alebo českom portáli cestujlevne. Každý deň pre vás tieto portály vyberajú tie najlepšie kombinácie letov do celého sveta.

Každý deň si môžete prezrieť nové akciové letenky, ktoré pre vás vybrali alebo jednoducho vyhľadať svoju vlastnú cestu. Zvolíte či chcete jednosmernú alebo spiatočnú letenku, zadáte miesto odletu a príletu, približný dátum vašej cesty, počet cestujúcich a je to.

Ako ušetriť na ubytovaní

Chceli by ste mať ubytovanie zadarmo? Dnes to už nie je nemožné. Počuli ste už o couchsurfingu? Couchsurfing predstavuje zoskupenie ľudí, ktorí poskytujú ostatným svoje ubytovanie zadarmo. Ako už názov predpovedá, často ide len o gauč, či miesto na zemi. Je to však skvelý spôsob ako spoznať nových ľudí a hlavne ušetriť peniaze na bývaní.

Ak vám gauč nevyhovuje, dobrou alternatívou je Airbnb. Zoženiete tam ubytovanie oveľa lacnejšie ako v hoteli. Cez Airbnb poskytujú ubytovanie majitelia bytov a domov, ktorý ho prenajímajú celý alebo jeho časť. Okrem lacného ubytovania vám zvyčajne poskytnú aj super rady a tipy čo v okolí vidieť, kam ísť na výlet či dobrú a lacnú večeru.

Tajomstvo nízkonákladového cestovania

Ak chcete cestovať po svete výhodnejšie a lacnejšie, budete potrebovať spoľahlivého parťáka, ktorý vám pomôže ušetriť. Skúste cashback portál Tipli, s ktorým získate odmenu z každej rezervácie ubytovania, napríklad aj na Booking.com a tiež aj pri rezervácií letenky.

Ako sa stravovať lacnejšie

Ak bývate v byte, ktorý ste si našli cez Airbnb, pravdepodobne máte prístup aj k vlastnej kuchyni. V tomto prípade odporúčame nakupovať v obchode s potravinami a pripravovať si vlastné jedlo. To ale nie je vždy možné. Pri spoznávaní nových miest sa určite stane, že sa pôjdete najesť aj do reštaurácie. Odporúčame sa vyhýbať predraženým turistickým reštauráciám priamo v centre mesta. Prejdite sa radšej pár metrov ďalej a určite nájdete lacnejšie a rovnako dobré podniky.

Tipy na lacné destinácie

Chorvátsko- obľúbená prímorská destinácia pre Slovákov. V hlavnom období letných dovoleniek nemusia byť letenky ani ubytovanie práve lacnou záležitosťou. Ak si ale vyberiete menej navštevovanú oblasť alebo počkáte na skončenie letnej sezóny v Chorvátsku si užijete peknú dovolenku za málo peňazí.

Bulharsko- ďalšia obľúbené miesto na dovolenku. Ak chcete ušetriť na dovolenke v Bulharsku, nájdite si namiesto obľúbených rezertov ubytovanie v niektorej z prímorských dediniek. Bulharsko ponúka množstvo pekných miest, ktoré stoja za návštevu.

Maďarsko- na dovolenke v Maďarsku sa dá skvelo ušetriť. Maďarsko je v porovnaní s inými krajinami oveľa lacnejšie. Môžete v ňom preskúmať hlavné mesto Budapešť alebo sa vybrať k obľúbenému jazeru Balatonu.

Taliansko- Taliansko ponúka okrem krásnych historických miest aj množstvo jazier a krásnych hôr. Každý si tam príde na svoje. Skúste si nájsť ubytovanie v menšej Talianskej dedinke a určite ušetríte.

Česko- nezabúdajme ani na našich susedov v Českej republike. Hlavné mesto Praha je obľúbenou destináciou či už v lete alebo aj počas Vianoc, kedy sa tam konajú vyhľadávané vianočné trhy. Ak si nebudete hľadať ubytovanie priamo v centre, určite veľa neminiete.

Za dovolenkou nemusíte ísť ďaleko. Slovensko je plné krásnych miest, kde môžete stráviť víkend. Či už vás baví turistika, objavovanie historických hradov a zámkou alebo len obyčajné vylihovanie pri vode, na Slovensku nájdete naozaj všetko.

Ako sa správne zbaliť

Či už sa chystáte na poznávaciu alebo dobrodružnú dovolenku, nepreháňajte to s balením. Snažte sa zobrať najmä základné veci, pri ktorých ste si istý, že ich využijete. Je lepšie cestovať s ľahkým kufrom, ako so sebou vláčiť ťažkú batožinu plnú zbytočností.

V obchodoch nájdete množstvo vychytávok, ktoré vám balenie na dovolenku môžu uľahčiť. Sú to napríklad cestovné balenia na kozmetiku, vákuové obaly na oblečenie či obaly na doklady. Práve takého maličkosti ponúka aj AliExpress.

Ako cestovať lacnejšie?

1. Zistite si informácie - pred návštevou každej krajiny sa informujte na cestovateľských blogoch o tipoch na dobré a lacné stravovanie .

2. Nezabudnite na cestovné poistenie - v prípade úrazu sa vám inak dovolenka predraží.

3. Nekupujte suveníry - zbytočne drahé suveníry si nekupujte. Postačia vám fotky a spomienky.

4. študentský preukaz so sebou - ak študujete, mnohé miesta ponúkajú vstup lacnejší alebo dokonca úplne zadarmo.

5. Cestujte stopom - ak máte odvahu a necestujete sami, vyskúšajte cestu stopom.

6. Ubytujte sa lacno - skúste Couchsurfing, Airbnb alebo Booking.

Súvisiace obchody

HotelVoucher, Booking, Hotels.com, Airbnb

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa