Ako si pripraviť dokonalú kávu u vás doma

Tipy k nákupuKrása a zdravie  |  Hobby a zábava 10. 11. 2021

Káva má mnoho podôb, čo sa týka nielen odrôd a spracovania, ale aj spôsobov prípravy. Ten správny spôsob, je z časti chémia, pre niekoho dokonca alchýmia. V každom prípade je to o chuti a pôžitku. Popíšeme si základné druhy prípravy kávy, ktoré každý kávičkár zvládne sám. Pozrite sa s nami, ako si pripraviť dokonalú kávu doma.

Základom je kvalitná zrnková káva. Mali by ste vedieť, odkiaľ pochádzajú kávové zrná, ako ich správne namlieť a akú chuť dosiahnete filtráciou. Mali by ste aj vedieť správne pomenovať jednotlivé nápoje. Raz a navždy by sme si mali zapamätať, že piccolo neexistuje.

kava

Nemusíte byť kaviarenský povaľač, aby ste si pochuntali na svojej obľúbenej káve. Kvalitný kofeínový nápoj si môžete pripraviť aj doma a nepotrebujete k tomu žiadne drahé spotrebiče. Ak obľubujete jemnú chuť kávy, siahnite po V60. Ak uprednostňujete klasické espresso, bialetka by u vás doma nemala chýbať. Voňavú a chutnú kávu si nemusíte odoprieť ani ak ste dobrodružnejší typ. Stačí, ak si na výlet zabalíte Aeropress.

S kávou sa dá experimentovať pri príprave rovnako, ako pri servírovaní. Je to zážitok od výberu kávy, cez hrubosť jej namletia, po výber techniky. Vyberte svoj spôsob prípravy kávy a nebojte sa skúšať jej rôzne variácie a recepty na kávu. Aj ten najväčší kaviarenský snob si v letných horúčavách rád pochutí na osviežujúcej ľadovej káve.

ladova kava

Dorajte si kvalitnú kávu a ušetrite!

Stačí, ak sa zaregistrujete na stránku Tipli a nakupujte cez ňu vo svojom obľúbenom obchode. V partnerských obchodoch nájdete dobrú zrnkovú kávu, kávovary a ďalšie príslušenstvo na jej prípravu. S Tipli získate z každého nákupu časť peňazí späť.

Nakupovať cez Tipli »

Džezva

Spôsob prípravy pochádzajúci z Turecka, obľúbený aj v balkánskych krajinách, je u nás menej známy. Príprava pripomína rituál, preto ju obľubujú hlavne kávičkári, ktorí majú pôžitok z celého procesu od varenia až po jej vychutnávanie. Na rozdiel od turka, akého poznáme, káva v džezve neostáva stáť, a tak sa z nej neextrahujú nežiadúce látky.

Do džezvy nasypte lyžičku cukru s troškou vody a varom skaramelizujte. Nasypte jemne namletú kávu a zalejte studenou vodou a nechajte variť. Káva začne peniť, stiahnite ju z ohňa a krúživými pohybmi dosiahnite usadenie peny. Opakujte ešte dvakrát, následne môžete kávu pomaly preliať do šálok a servírovať. Vynikajúco chutí s mletým kardamónom.

príprava kávy
Pôvodná cena
Cena s cashbackom
Pôvodná cena8,80 €
Cena s cashbackom8,51 €
Nakupovať v Tescoma »


príprava kávy
Pôvodná cena
Cena s cashbackom
Pôvodná cena22,40 €
Cena s cashbackom22,08 €

French Press

French Press je v porovnaní s džezvou v našich končinách veľmi rozšírený. Obľúbený je hlavne pre jednoduché použitienízku cenu. Príprava je podobná, ako pri klasickom turkovi s tým rozdielom, že usadenina sa prefiltruje cez sitko, a tak získate čistú kávu.

Hrubo namletú kávu vsypte do French Pressu a zalejte horúcou vodou, aby voda bola tesne nad kávou. Potom dolejte zvyšok vody, premiešajte a počkajte 3 minúty. Následne pretlačte piestom sito cez kávu, kávu ihneď rozlejte do šálok.

Nakupovať v Datart »

TIP TIPLI: Pre ešte dokonalejšiu domácu prípravu kávy, používajte vlastný mlynček na kávu. Ideálne sú ručné mlynčeky, s ktorými nedochádza k nežiaducemu zahriatiu kávových zŕn.

Kúpiť mlynček na kávu »

Chemex

Americký vynález, kávovar s názvom Chemex, je jedným z ďalších alternatívnych spôsobov prípravy kávy. S Chemexom sa dá rôzne experimentovať, a tak si môžete s týmto jedným kávovarom, vždy pripraviť inú kávu. Skúšať môžete kombinácie hrúbky namletia kávy a teploty vody.

Pred použitím je dôležité papierový filter premyť a kávovar nahriať. Do filtru nasypete pomerne hrubo namletú kávu. Káva je správne namletá vtedy, ak doba extrakcie nepresiahne 4 minúty. Kávu najskôr prelejte malým množstvom horúcej vody, počkajte 30 sekúnd, následne zalievajte nasiaknutú kávu pomalým, krúživým pohybom.

príprava kávy
Pôvodná cena
Cena s cashbackom
Pôvodná cena12,36 €
Cena s cashbackom11,33 €
Nakupovať na AliExpress »
príprava kávy
Pôvodná cena
Cena s cashbackom
Pôvodná cena13,88 €
Cena s cashbackom11,92 €

Hario V60

Hario V60 dostal pomenovanie po 60 stupňovom sklone stien lievika, po ktorých sa káva pomaly filtruje. Najväčšou prednosťou V60 je jednoduchá príprava jemnej kávy. Okrem pôvodného skleneného modelu je možné kúpiť V60 už aj v keramickom, medenom, či plastovom prevedení.

Podobne, ako pri Chemexe, sa káva filtruje cez papierový filter, v tomto prípade je papier tenší. Do premytého filtru nasypte stredne hrubo namletú kávu a tú zalejte pomalými krúživými pohybmi takmer vriacou vodou. Počkáte 3 minúty a kávu môžete podávať.

Nakupovať na AliExpress »

TIP TIPLI: Vyskúšajte nápoj z nepražených kávových zŕn. Zelená káva je čím ďalej, tým viac obľúbená, vďaka jej antioxidačným účinkom na naše zdravie. Nájdete ju vo väčšine obchodov so zdravou výživou.

Moka konvička

Talianska moka konvička, u nás ľudovo prezývaná aj koťogo, je populárna vďaka technológii prípravy kávy. Postup pôsobí až magicky, v princípe je však jednoduchý - ide o schopnosť pretlačenia vriacej vody pomocou pary. Moka kávovar, nazývaný aj bialetka, podľa vynálezcovi Alfonsovi Bialettim, vám len pomocou vody a kvalitnej kávy pripraví nápoj na profesionálnej úrovni.

Do spodnej časti konvičky nalejte vodu po úroveň ventilu a do sitka nasypte jemne alebo stredne hrubo mletú kávu . Po skompletovaní dajte konvičku na oheň a počkajte, kým sa káva vyvarí do vrchnej časti.

príprava kávy
Pôvodná cena
Cena s cashbackom
Pôvodná cena20,10 €
Cena s cashbackom19,43 €
Nakupovať v Hej.sk »
príprava kávy
Pôvodná cena
Cena s cashbackom
Pôvodná cena20,61 €
Cena s cashbackom18,89 €

Aeropress

Jeden z najmladších prístrojov na prípravu filtrovanej kávy Aeropress, sa veľmi rýchlo rozšíril a stal obľúbeným. Výhodami sú jeho nízka cena a malá váha, čím sa stáva Aeropress obľúbeným kávovarom na cesty.

Aeropress sa skladá z dvoch valcov, mriežky s filtrom a gumového tesnenia. Základný spôsob kávy spočíva v pretlačení vody cez filter. Káva by mala byť jemne mletá a voda by mala byť horúca, nie vriaca. Spôsob prípravy je možné variovať, a tak stále objavovať nové chute tej istej kávy.

Nakupovať na AliExpress » zrnkova kava

Arabica vs. Robusta

Kvalitná zrnková káva je základom dokonalého pôžitku. Dve základné odrody káv sú ArabicaRobusta. Každá má svoje špecifické vlastnosti.

Arabica
Robusta
chuť
Arabicajemná, ovocná
Robustahorká, zemitá
obsah kofeínu
Arabica0,8 – 1,5 %
Robusta1,7 – 4%
aróma
Arabicavýrazná
Robustamenej výrazná
Kúpiť zrnkovú kávu »

Arabica vs. Robusta

Kvalitná zrnková káva je základom dokonalého pôžitku. Dve základné odrody káv sú ArabicaRobusta. Každá má svoje špecifické vlastnosti.

Arabica
Robusta
chuť
Arabicajemná, ovocná
Robustahorká, zemitá
obsah kofeínu
Arabica0,8 – 1,5 %
Robusta1,7 – 4%
aróma
Arabicavýrazná
Robustamenej výrazná
Kúpiť zrnkovú kávu »

Káva je viac ako nápoj, káva je životný štýl. Vychutnajte si svoj obľúbený nápoj s pridanou hodnotou. Obľúbená káva Tchibo vám okrem kvalitnej kávy, ponúka príjemné posedenie, ale aj výhodné online nákupy.

Pripravte si kávu ako profesionál a ušetrite

Nakupujte elektrické spotrebiče a vybavenie domácnosti a ušetrite. Na Tipli nakupujete s cashbackom:

  • Hej.sk - tisíce produktov s cashbackom až 3,5 %.
  • AliExpress - nakupujte vybavenie do celej domácnosti a získajte až 10 % z nákupu späť.
  • Datart - malé aj veľké elektrospotrebiče s cashbackom až 1,5 %.

Súvisiace obchody

Tescoma, Hej.sk, AliExpress, Datart

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa