Ako účinne bojovať proti alergii

Tipy k nákupuKrása a zdravie  |  Hobby a zábava 10. 11. 2021

Skoro každý tretí človek dnes trpí alergiou. Ak nemá alergiu na alergény v ovzduší, v domácnosti alebo na potraviny, tak určite alergiu na prácu. Ale to už je iná téma. Alergia, ako ju lekári pomenovali je obranná reakcia nášho imunitného systému na látky, s ktorými sa bežne dostávame do kontaktu v našom okolí.

Alergia je neprimeraná imunitná reakcia voči alergénom, ktoré sa nachádzajú v ovzduší a má viacero prejavov. Najčastejšími sú kýchanie, svrbenie, kašeľ, ťažkosti s dýchaním a začervenanie pokožky. Všetko však závisí od typu alergie a závažnosti daného stavu či alergénu. Ak jeden z rodičov trpí alergiou, riziko vzniku alergického ochorenia u dieťaťa je až 30 percent. Alergia však môže prepuknúť aj kedykoľvek v priebehu života.

Bojovať proti alergii môžete viacerými spôsobmi. V prvom rade je potrebné zistiť, aký typ alergie máte, snažiť sa obmedziť kontakt s alergénom, upraviť domáce prostredie a nasadiť protialergické lieky, či už antihistaminiká alebo kortikosteroidy.

TIP: Na stránke Úradu verejného zdravotníctva SR nájdete informácie o peľovej situácii na každý týždeň.

1. Senná nádcha

Senná nádcha

Senná nádcha sa najčastejšie prejavuje kýchaním a upchaným nosom.

Senná nádcha sa prezýva aj ako peľová alergia. Radí sa k bežnej slabej alergii a jej najčastejším príznakom je pričasté kýchanie, upchaný nos, svrbenie a slzenie očí. Organizmus tak najčastejšie reaguje na alergény v prostredí, ako sú stromy, trávy alebo peľ (drevín a bylín). Ak sa peľové zrná dostanú do očí, môžu v organizme vyvolať zápal spojiviek. Alergény môžu taktiež spôsobovať aj nádchu a vyvolať ekzém.

TIP

  • Obmedziť vychádzky z domu za slnečných a veterných dní.
  • Vyhýbať sa okraju lesa, v ktorom sa koncentruje peľ.
  • Tráviť čas pri vode.
  • Doma aj na pracovisku využívať čističky vzduchu a okná zabezpečiť protipeľovou sieťkou.
  • Sprchovať sa a umývať si vlasy pred spaním, aby ste sa zbavili peľov.

2. Alergia na prach

Alergia na prach

Za alergiou na prach sú hlavne roztoče.

Spúšťačom alergie na prach sú roztoče a pleseň. Prach je alergén, ktorý sa prenáša vzduchom a je nebezpečný, keď dochádza k víreniu prachu. Roztoče samé o sebe nie sú škodlivé, alergény sú obsiahnuté v ich výkaloch. Alergia na prach sa taktiež prejavuje zápalom spojiviek, nádchou, upchaním nosa, ekzémom a prieduškovou astmou. Všetky príznaky môžu byť spojené s ťažkosťami pri spánku a pocitom únavy.

TIP

  • Správne sa stravovať. Vhodnou stravou sú ryby, zelenina, ovocie, výživa a pitný režim.
  • Používať ochranné poťahy na matrace.
  • Pravidelne prať prikrývky, vankúše a posteľnú bielizeň pri teplote 60 °C.
  • Pravidelne vetrať v domácnosti a regulovať vlhkosť vzduchu na hodnoty 40-50 %.
  • Odstrániť koberce z bytu.
  • Obmedziť v byte závesy a prikrývky.

3. Alergia na psa

Alergia na psa

Zdrojom alergénov sú čiastočky kože psa.

Alergickú reakciu môže spôsobiť aj srsť zvieraťa, či už psa, mačky alebo akéhokoľvek iného zvieracieho druhu. Zvieracie alergény majú veľkú schopnosť udržovať sa na povrchu predmetov a na odeve osôb. Vylučujú sa slinami, mazovými žľazami a v druhom rade srsťou a chlpmi. Alergia na zvieracie alergény sa prejavuje zápalom spojiviek, vodnatou nádchou, začervenaním pokožky a hvízdavým dýchaním.

TIP

  • Zdrojom alergénov psa sú čiastočky kože, ktoré sa uvoľňujú do okolitého prostredia a preto je vhodné časté umývanie podlahy v domácnosti.
  • Je vhodné zvážiť, či si ponecháte vášho štvornohého miláčika. Ak áno, k zdravšiemu prostrediu prospeje čistička vzduchu a vylúčenie prítomnosti psa v spálni počas noci. Taktiež je vhodné psa pravidelne kúpať.

Obchody, v ktorých kúpite zvlhčovač vzduchu

  • Mall.sk - Internetový obchod Mall.sk má vo svojej ponuke približne 40-tisíc výrobkov, medzi ktorými nájdete aj zvlhčovače vzduchu.
  • Hej.sk - Okrem elektra, nábytku a športových potrieb tu nájdete zvlhčovače vzduchu rôznych dizajnov a farieb.
  • Alza.sk - Je najväčší eshop na Slovensku, ktorý ponúka široký sortiment výrobkov. Nechýbajú v ňom ani zvlhčovače vzduchu vhodné pre alergikov.

4. Alergia na slnko

Alergia na slnko

Alergia na slnko sa prejavuje na koži, ktorá reaguje precitlivelo.

Alergia na slnko sa nazýva aj fotodematóza. Je spôsobená samotným UV žiarením alebo jeho pôsobením v kombinácii s kozmetickými prípravkami. Koža môže reagovať zvýšenou citlivosťou po použité antibiotík alebo niektorých potravín, ako napríklad citrusových plodov, zeleru a fíg.

TIP

  • Vyhýbať sa slnečnému žiareniu (hlavne medzi 11. a 15 hod.) a používať vhodné opaľovacie prostriedky pred, aj po opaľovaní.
  • Pred pobytom na slnku obmedziť potenciálne alergizujúce látky na pokožku, ako sú parfumy, vody po holení a osviežujúce vreckovky.
  • Používať vhodné oblečenie a dávať si pozor na mokrý odev, vďaka ktorému dochádza k väčšiemu prieniku UV žiareniu.

5. Alergia na chlad

Alergia na chlad

V zime je potrebné chrániť si partie tela pred chladom, hlavne ruky a hlavu.

Alergia na chlad sa nazýva aj chladová žihľavka a spôsobuje veľkú citlivosť niektorých ľudí na zimu, mráz alebo studenú vodu. Alergická reakcia sa objavuje v mieste podráždenia v priebehu niekoľkých minút a pretrváva do dvoch hodín. K jej príznakom patria opuchliny na tvári a rukách, teda miestach, ktoré nie sú zakryté odevom. Môže dôjsť aj k začervenaniu a popraskaniu kože. Pozor! Za alergiu na chlad sa nepovažuje, ak človek pri prechode z tepla do zimy, hlavne v chladnom počasí začne kýchať alebo kašľať.

TIP

  • Používať vhodné krémy na tvár a ruky.
  • Zakrývať si tvár a ruky, a nevystavovať tieto časti tela prílišnému pôsobeniu vetra a mrazu.

6. Alergia na potraviny

Alergia na potraviny

Najčastejším spúšťačom alergie na potraviny je pšeničná múka.

K najčastejším alergénom na potraviny patria vajíčka, mlieko, pšeničná múka, koreňová zelenina, paradajky, orechy, sója, ryby a rôzne ovocie (napríklad kivi). Alergia na potraviny sa prejavuje krátko po požití alebo s časovým odstupom týchto potravín. Reakcie sú rôzne. Najčastejšie ide o problémy zažívacieho systému, ako je bolesť brucha, zvracanie a hnačky. Vyskytovať sa môže aj kožná reakcia (svrbenie, žihľavka, opuch, ekzém) a oslabené dýchacie cesty (nádcha, astma). Ak viete, že vám alergiu spôsobuje napríklad lepok, už sa nemusíte obmedzovať. Bezlepková diéta je jedinou možnou liečbou proti alergii na lepok.

TIP

  • Sledujte, ktoré potraviny vám spôsobujú alergickú reakciu. Dôležité je ich obmedziť alebo úplne vylúčiť zo svojho jedálnička.
  • Potravinovú alergiu by ste mali konzultovať s vašim lekárom.

★ Ušetríte pri nákupe s Tipli ★

Máte alergiu a potrebujete urgentne kúpiť liek - antihistaminikum na vašu dovolenku? Nakupujte lieky a zdravotnícke potreby v jednom z 220 obchodov, kde ušetríte až 25 % z ceny produktov. Z každého nákupu vďaka Tipli.sk získate peniaze späť.

Súvisiace obchody

Pilulka.sk, Hej.sk, Lieky24.sk, Lekáreň Tri veže, Lekarendoma.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa