Bitcoin vládne svetu. Platiť s ním môžete aj v Alze

Tipy k nákupu 10. 11. 2021

Celý svet ovládlo šialenstvo s názvom bitcoin. Až by sa mohlo zdať, že kto nevlastní aspoň časť bitcoinu, ako by vôbec nebol. Chcete sa do obchodu s kryptomenami pustiť aj vy? Prečítajte si náš článok, nech viete, ako na to.

Čo sú to KRYPTOmeny?

Kryptomeny (alebo digitálne/virtuálne meny) v súčasnej dobe zažívajú ohromný boom. Ich hodnoty totiž rastú skutočne astronomicky. Pritom sa vôbec nejedná o žiadnu novinku. Prvá kryptomena (bitcoin) vznikla už v roku 2009.

Veľkú pozornosť získal bitcoin len o pár rokov neskôr, keď euro prechádzalo krízou. Kryptomeny sú totiž vďaka svojim vlastnostiam často prirovnávané k zlatému štandardu.

Pri bitcoine to samozrejme nezostalo. Po chvíli bolo vytvorených hneď niekoľko ďalších virtuálnych mien. Medzi tie najobľúbenejšie patrí okrem bitcoinu ešte ethereum, bitcoin cash, ripple, litecoin a dash.

TOP 4 virtuálne meny

  • Ethereum - kryptomena, ktorú je možné používať od roku 2015; v súčasnej dobe je umožnená jej výmena za bitcoiny na niekoľkých burzách
  • Bitcoin Cash - virtuálna mena, ktorá vznikla v roku 2017 odštiepením od bitcoinu
  • Ripple - mena, ktorú v roku 2012 vytvorila startupová spoločnosť s rovnakým názvom; ripple nie je natoľko decentralizovaný, jeho výhodou sú však veľmi rýchle transakcie
  • Litecoin - digitálna mena, ktorá je založená na bitcoinu; litecoin je plne decentralizovaný a prispôsobený tak, aby bolo znemožnené falšovanie alebo kontrola toku peňazí
Kryptomeny - bitcoin, ethereum, ripple

Bitcoin trezor alebo grafické karty pre ťažbu bitcoinu kúpite na Alza.sk.

Bitcoin je virtuálna mena číslo jedna

Nech už bolo kryptomien vynájdených akékoľvek množstvo, tou úplne najobľúbenejšou a najpoužívanejšou stále zostáva bitcoin. Jeho hodnota sa z nuly na 1000 dolárov vyšplhala za 4,5 roka.

Už v minulom roku presiahla dokonca aj hranicu 10 000 dolárov. A stále rastie. Rovnako tak ale môže aj klesať. Obchodovanie s bitcoin tak určite nie je nič pre slabé povahy.

Bitcoin cena

Hodnota bitcoinu sa mení s každou minútou. Preto je vhodné sledovať aktuálne kurzy. V kurzovej tabuľke hľadajte skratku BTC.

Kde na Slovensku zaplatíte použitím bitcoin?

Platby bitcoinom alebo inými kryptomenami už dávno nie sú ničím ojedinelým. Nedávno ich zaviedla napríklad aj Alza. Dnes tak môžete za bitcoiny nakupovať mobily, počítače alebo ďalšie produkty.

Alza, bitcoiny

Bitcoinmi môžete zaplatiť čokoľvek z eshopu Alza.sk. Za bitcoiny si tak môžete kúpiť aj elektromobil Tesla alebo BMW.

Za bitcoiny si môžete veľmi jednoducho kúpiť tiež jedlo.

V Praze poté můžete za bitcoiny koupit obuv v obchodě Classic Shoes nebo si zajistit služby právníka v advokátní kanceláři Hart Legal. Platbu bitcoiny poté umožňuje i výrobce automobilů Tesla nebo internetová společnost WordPress.com.

Idete do toho? Tak hurá na bitcoin nákup

Prvným a primárnym krokom k ceste za vysnívanými bitcoinmi je zriadenie peňaženky. K dispozícii sú hardwarové aj mobilné peňaženky. Pri výbere záleží najmä na tom, ako budete s bitcoinmi hospodáriť.

Ak si všetko chcete len vyskúšať a s bitcoinmi zatiaľ plánujete pracovať len krátkodobo, bude vám stačiť peňaženka v podobe aplikácie do mobilu.

Potom môžete začať nakupovať bitcoiny. Najrozšírenejšou možnosťou je nákup v bitcoin bankomate. Tých sa dnes vo väčších mestách často nachádza hneď niekoľko. Nakupovať ale samozrejme môžete aj online.

Bitcoiny - online aplikácia, bitcoin bankomaty

Pre bitcoin nákup je nutné zriadiť peňaženku. Pre krátkodobé plány vám postačí aplikácia do mobilu.

Ďalším spôsobom, ako získať bitcoiny, je ťažba bitcoinov. Tá už je však určená skôr pre profesionálov, ktorí majú s bitcoinom bohaté skúsenosti.

Chcete s bitcoinmi obchodovať? Riešením je bitcoin burza

Ak to s bitcoinmi myslíte naozaj vážne, môžete s nimi začať obchodovať na burze. Kryptomenových búrz existuje hneď niekoľko. Bitcoiny a ďalšie kryptomeny tu môžete nakupovať napríklad za doláry alebo eurá. Medzi najznámejšie burzy patria napríklad Coinbase alebo Poloniex.

Aké sú výhody virtuálnej meny?

Bitcoin a ďalšie kryptomeny majú hneď niekoľko výhod, ktoré ako užívateľ iste oceníte. Tou hlavnou je praktická nemožnosť falšovania zaistená existenciou digitálnej knihy V tej sú zaznamenané všetky pohyby. Okrem toho pri kryptomenách nikto nepracuje s vašou pravou identitou, nehrozí tak ani žiadne zneužitie osobných údajov.

Váš digitálny účet navyše nie je viazaný na štát, banku ani žiadnu tretiu osobu. To znamená, že nikto iný nemá právomoc váš účet zablokovať alebo s ním inak manipulovať.

Okrem toho sú všetky platby zúčtované takmer okamžite. Bez ohľadu na to, či transakcia prebieha v rámci Slovenska alebo putuje na druhý koniec sveta.

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa