Bleskové pečenie: Zdravé koláče na každú príležitosť

Tipy k nákupuNakupovanie 10. 11. 2021

Dnes už dávno neplatí, že zdravé recepty nie sú chutné. Práve naopak, zo základných surovín, ktoré používame v domácnosti, si dokážeme rýchlo vykúzliť chutný a zdravý koláč. Čo tak si napiecť zdravý mrkvový koláč alebo cuketový koláč? Prezradíme vám tajnú surovinu, ktorou môžete nahradiť múku.

Na prípravu zdravých koláčov budete potrebovať zeleninu, ako je napríklad mrkva alebo cuketa a ovocie, ktoré milujú aj deti, jablko a banán. Vedeli ste o tom, že cuketu môžete dokonca pripraviť na 100 spôsobov? Je to veľmi obľúbená zelenina na grilovanie, či zapekanie. My sme pre vás pripravili top recepty z cukety. Zdravé pečenie si vás získa!

Mrkvový koláč

Zdravý mrkvový koláč si pripravíte veľmi rýchlo. Je ľahko stráviteľný a môžete si ho dopriať aj ku káve na raňajky.

Mrkvový koláč

Sladkastá mrkva dodá koláču tú správnu chuť .

Suroviny

  • 4 ks vajce
  • ¾ hrnček olej
  • 2 hrnčeky polohrubá/špaldová múka/ovsené vločky
  • 4 hrnčeky strúhaná mrkva
  • 1 ks prášok do pečiva
  • 1 ČL škorica
  • ¾ hrnček nasekané orechy
  • 1 hrnček trstinový cukor

Poleva

  • 120 g maslo
  • 250 g jemný tvaroh
  • 1 ks vanilkový cukor

Postup

  1. Najprv vyšľaháme vajcia s olejom a postupne primiešame ostatné ingredencie: múku, mrkvu, orechy, škoricu, trstinový cukor a prášok do pečiva.
  2. Pripravené cesto vylejeme na vymastený plech posypaný múkou alebo vystlaný papierom na pečenie. Je už na vás, či použijete plech alebo inú formu na koláč.
  3. Pečieme asi 25 minút pri teplote 180 °C.
  4. Upečený mrkvový koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
  5. Pripravíme si polevu. Tvaroh vymiešame s maslom, cukrom a vanilkovým cukrom do peny a natrieme na vychladnutý mrkvový koláč, či už na vrch, alebo pridáme plnku do stredu koláča.
  6. Pripravený zdravý mrkvový koláč dáme stuhnúť minimálne na hodinu do chladničky a môžeme ho podávať.

Cuketový koláč

Zdravý cuketový koláč vynikajúco vyzerá vyzdobený čokoládovou alebo džemovou polevou. Ak nemáte doma po ruke cuketu, nahradiť ju môžete tekvicou.

Cuketový koláč

Cuketu môžeme pripraviť na 100 spôsobom. Jedným z nich je zdravý cuketový koláč.

Suroviny

  • 4 ks vajcia
  • 1 hrnček olej
  • 4 hrnčeky nastrúhaná cuketa
  • 2 hrnčeky polohrubá/špaldová múka/ovsené vločky
  • 2/3 hrnčeka kakao/100 g nastrúhaná horká čokoláda
  • 2 ČL sóda bikarbóna alebo 1 ks prášok do pečiva
  • 1 hrnček trstinový cukor
  • 2 ČL škorica mletá

Postup

  1. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, prilejeme olej a postupne pridávame múku, kakao (alebo nastrúhanú čokoládu), sódu bikarbónu alebo prášok do pečiva a škoricu. Všetko dobre premiešame a nakoniec pridáme najemno nastrúhanú cuketu a podľa chute vlašské orechy alebo hrozienka.
  2. Plech trochu navlhčíme vodou a položíme naň papier na pečenie. Pripravené cesto vylejeme na plech a pečieme pri teplote 180 °C približne 30-35 minút.
  3. Upečený cuketový koláč môžeme potrieť lekvárom alebo poliať čokoládovou polevou.
  4. Zdravý koláč vyzdobíme na jemno nasekanými vlašskými orechmi.

Jablkový koláč

Zdravý jablkový koláč je vynikajúci v každom ročnom období. Ak si chcete ešte viac pochutnať na tomto koláči, najlepšie chutí na druhý deň po príprave. Jablká môžete dokonca nahradiť banánmi a pripraviť si zdravý banánový koláč.

Jablkový koláč

Jablkový koláč bez múky je chutný a zdravý.

Suroviny

  • 4 ks vajcia
  • 100 g trstinový cukor
  • 250 g ovsené vločky
  • 500 g nastrúhané jablko
  • 1ks kypriaci prášok do pečiva
  • 1ks vanilkový cukor

Poleva

  • 100 g mleté vlašské orechy
  • 1 PL med

Postup

  1. Ovsené vločky si pomelieme na jemný prášok. Jablká olúpeme a nastrúhame nahrubo.
  2. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme najemno posekané ovsené vločky, nastrúhané jablká (šťavu z nich môžeme scediť), cukor, trstinový cukor, vanilkový cukor a prášok do pečiva.
  3. Všetky suroviny zľahka premiešame a vylejeme na vymastený plech. Použiť môžeme aj papier na pečenie.
  4. Pečieme pri teplote 180 °C približne 30 minút.
  5. Po vychladnutí zdravý jablkový koláč potrieme polevou z mletých orechov a medu. Táto poleva dodá celému koláču vynikajúcu príchuť.

Tajná ingredencia namiesto múky

Zdravé recepty môžete odteraz piecť s ingredienciou, ktorá vám zlepší vaše zdravie. Namiesto klasickej múky vyskúšajte použiť ovsené vločky. Pred prípravou ich nadrobno pomeľte alebo nechajte napučať v teplej vode a máte ideálnu náhradu bielej múky. Zlepšia vám trávenie, upravia cholesterol, hladinu cukru v krvi, prospejú zraku a utlmia zvýšenú činnosť štítnej žľazy. Ak nie ste fanúšikom ovsených vločiek, použiť môžete špaldovú múku.

★ Chcete nakúpiť na váš koláč zdravé potraviny? ★

Vyberte si váš obľúbený obchod, zaregistrujte sa a nakúpte suroviny na prípravu zdravého koláča cez cashback Tipli.sk. Z vášho každého nákupu získate peniaze späť.

Súvisiace obchody

BioCare, BabičkinaZáhrada.sk, Prezdravie.sk, FIT PLUS, Hanojushop.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa