Chia semienka: Naozaj sú takým zázrakom pre naše telo?

Tipy k nákupuRodičia a deti  |  Chudnutie 10. 11. 2021

Chia semienka sa stali hitom zdravého stravovania, ale sú skutočne tak zázračné, ako nám ich prezentujú predajcovia? A kvôli čomu dostali semienka označenie superpotravina? Odhaľte s nami celú pravdu o chia semienkach.

Nenechajte sa zmiasť tým, že sú chia [čítajte "čia"] novým objavom. Malé čierne semienka šalveje hispánskej boli už základom jedálnička Aztékov. Používali ich vtedajší bežci, ktorým chia dodávali počas výkonu dôležité živiny. Dnes ich zaraďujeme do zdravej stravy a svoje miesto si chia našli aj v našich domácnostiach.

Prečo zaradiť chia semienka do zdravého jedálnička?

5x áno pre chia semienka

  1. Hydratujú organizmus a umožnia vám lepšie znášať fyzickú záťaž.
  2. Obsahujú nenasýtené mastné omega 3 kyseliny.
  3. Znižujú hladinu škodlivého cholesterolu.
  4. Obsahujú vápník, železo, horčík, mangán, fosfor a zinok.
  5. Predchádzajú vzniku Alzheimerovej choroby a zlepšujú koncentráciu a pamäť.

Pre ľudí čo sa snažia zredukovať svoju váhu, majú semienka doslova zázračné účinky. Dokážu naviazať vodu a zväčšiť svoj objem až na dvanásťnásobok. Tým sa vytvorí hustý chia gél, ktorý má výborný efekt na trávenie. Zjete tak oveľa menej a energia zo stravy sa vstrebáva postupne a efektívnejšie.

Semienka chia sú právom označované za superpotravinu. Najčastejšie sa pridávajú do pitia, pomazánok, smoothie, šalátov, múčnikov a kaší.

Ak do svojho jedálnička chcete zaradiť viac zdravých potravín, tak sú chia semienka jasnou voľbou. Pol kila chia semienok zoženiete do 4 €.

Dostatočné množstvo dôležitých látok zaistia už 2 lyžice chia semienok denne!

Tip na kokosový chia pudink s jahodovým smoothie

chia semínka

Ingrediencie na 4 porcie

  • 1 pohár kokosového mlieka
  • 1/4 pohára chia semienok
  • 1 lyžička javorového sirupu
  • jahodové smoothie
  • čerstvá mäta na ozdobu

Aj napriek tomu, že chcete žiť zdravo, môžete si občas dopriať sladký dezert. Chia pudink sa hodí na raňajky či poobednú desiatu. Na prípravu je veľmi jednoduchý a zároveň skvele chutí.

Postup: Zmiešate mlieko s javorovým sirupom a chia semienkami. Potom zmes zakryte fóliou a nechajte. Do rána semienka zväčšia svoj objem. K raňajkám podávajte s jahodovým smoothie a navrch ozdobte chia pudink mätou. Dobrú chuť! :)


Sú chia semienka vhodné pre každého?

Aj chia semienka majú negatívum. Zvýšiť pozornosť by mali hlavne tí, ktorí majú problémy s nízkym krvným tlakom, pretože by im semienka mohli skôr uškodiť. Pre deti sú chia semienka vhodné. Malé semienka obsahujú množstvo živín vhodných tiež pre ženy v tehotenstve. Chia semienka by preto mali zaradiť do svojho jedálnička.

Ako chia semienka skladovať a kde ich kúpiť?

Pre dlhodobejšie skladovanie presypte chia semienka do nádoby a uchovávajte v tme (nie je nutné ich skladovať v chladničke). Skladovanie chia v uzavretej nádobe pomôže predĺžiť ich životnosť.

Chia semienka zoženiete v každej predajni so zdravou výživou, ale aj v lekárniach alebo napríklad drogériách DM.

Kde kúpiť chia semienka najlacnejšie?

  • Pilulka - E-shop lekárne ponúka chia semienka za výhodnou cenu.
  • Prezdravie.sk - Online lekáreň, kde okrem liekov a ďalších zdravotníckych potrieb, zoženiete aj chia semínka.
  • GymBeam - Zázrak na chudnutie v podobe chia semienok sa dá zaobstarať na tomto e-shope za akčnú cenu v 500g alebo 1kg balení.

Súvisiace obchody

Pilulka.sk, NeoNutrition.sk, BioCare, GymBeam, BabičkinaZáhrada.sk, Prezdravie.sk, Herbatica.sk, BIOnatural, Bohatstvo-Prírody.sk, Lieky24.sk, eFitness.sk, FIT PLUS, Bioruža, Protein.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa