Diaľničná známka 2020 - ako na to, kde a za koľko

Tipy k nákupuTipy a triky 10. 11. 2021

Diaľničná známka je dnes potrebná pre každé vozidlo do 3,5 tony, ktoré chce brázdiť slovenské diaľnice. Už od roku 2016 platí na Slovensku elektronická diaľničná známka. Ako? Kde? Za koľko? Tipli vám pomôže vyhnúť sa problémom a odpovie na všetky vaše otázky.

Ak ste majiteľom motorového vozidla už dlhšiu dobu, určite dobre viete, že jazda po diaľniciach je u nás spoplatnená. K dispozícii máte ročnú, 30 dňovú alebo 10 dňovú diaľničnú známku. Ako si vybrať tú pravú pre vás? Ako ju zakúpiť? Prezrite si nášho sprievodcu, kde sa dozviete všetko dôležité pre kúpu diaľničnej známky 2020.

Ak jazdíte po diaľniciach a rýchlostných cestách v motorovom vozidle s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony, nesmiete zabudnúť na kúpu elektronickej diaľničnej známky. Zakúpením elektronickej diaľničnej známky sa vaše vozidlo dostane do centrálnej evidencie. Môžete tak na svoje cesty využívať pohodlné spoplatnené autostrády. Elektronickú diaľničnú známku 2020 nemusíte lepiť na čelné sklo auta ani si inštalovať vo vozidle žiadnu palubnú jednotku.

dialnicna znamka

Aká je platnosť diaľničnej známky?

  • Ročná diaľničná známka: Platí od 1. 1. 2020 alebo odo dňa zakúpenia do 31. 1. 2021 .
  • Mesačná diaľničná známka: Platí od dňa zakúpenia po dobu 30 dní.
  • Desaťdňová diaľničná známka: Platí od dňa zakúpenia po dobu 30 dní.

Koľko stojí elektronická diaľničná známka?

Svoje plány na budúci rok si dobre premyslite. Rozhodnite sa, ako často bude využívať spoplatnené trasy a zvoľte si variantu, ktorá je pre vás najlepšia. Prinášame vám prehľadnú tabuľku, v ktorej nájdete všetko podstatné.

Platnosť / vozidlo
Do 3,5 tony
Nad 3,5 tony
Platnosť / vozidlo10 dňová
Do 3,5 tony10 eur
Nad 3,5 tonymýto
Platnosť / vozidlo30 dňová
Do 3,5 tony14 eur
Nad 3,5 tonymýto
Platnosť / vozidloročná
Do 3,5 tony50 eur
Nad 3,5 tonymýto

Čo sa najviac oplatí?

Po pozornom preštudovaní tabuľky ste si určite všimli výraznú možnosť úspory pri kúpe ročnej známky. Ak jazdíte denne po diaľniciach či spoplatnených rýchlostných cestách, neváhajte a siahnite po ročnej diaľničnej známke 2020. Pokiaľ ste však iba občasný vodič, a diaľnicu využijete iba raz za čas ( menej ako v piatich 10 dňových obdobiach za rok) zvoľte úhradu 10 dňovej diaľničnej známky tesne pred vašou jazdou. Prostrednou možnosťou je kúpa 30 dňovej diaľničnej známky, kde je oproti 10 dňovej vidieť výrazná úspora.

Nemáte ešte diaľničnú známku pre rok 2019?

Diaľničná známka 2019 - kde ju kúpiť, koľko stojí a ako dlho platí sa dozviete v našom sprievodcovi.

Diaľničná známka 2019 »

Ktoré úseky sú spoplatnené diaľničnou známkou?

D1 Bratislava, Vajnory - Hrič. Podhradie - 173 km

D1 Dubná Skala - Turany - 17 km

D1 Ivachnová - Prešov, Západ - 143 km

D1 Prešov, Petrovany - Budimír - 20 km

D2 Brodské (SK/CZ) - Bratislava, Lamač - 55 km

D2 Bratislava, Jarovce - Čunovo (SK/HU) - 9 km

D3 Hričovské Podhradie - Žilina, Brodno - 13 km

D3 Skalité - Svrčinovec - 15 km

D4 Jarovce (SK/AT) - Bratislava, Jarovce - 2 km

R1 Trnava - Ban. Bystrica, Kremnička - 158 km

R1A Nitra, Západ - Nitra, Kynek - 2 km

R2 Lovčica, Trubín - Žiar nad Hronom - 5 km

R2 Zvolen, Západ - Zvolen, Centrum - 3 km

R2 Zvolen, Východ - Kriváň - 18 km

R4 Košice, Juh - Milhosť (SK/HU) - 14 km

R6 Púchov, Juh - Dolné Kočkovce - 1 km

Dohromady sa tak jedná o 648 km spoplatnených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest. Rozhodne nejde o zanedbateľné číslo, no my v Tipli dúfame, že sa bude každým rokom zvyšovať!

dialnicna znamka 2020

Ako kúpiť diaľničnú známku?

Diaľničné známky sú dostupné viacerými spôsobmi:

Kúpa je naozaj jednoduchá a zvládne ju každý! Zadáte typ vozidla ( motorové alebo prípojné). Ďalej príde na radu vyplnenie evidenčného čísla vozidla a krajiny registrácie vozidla. Vyberiete variantu diaľničnej známky 2020. Na záver zadáte kontaktné údaje a uhradíte požadovanú sumu.

Ako dokážem, že mám diaľničnú známku zakúpenú?

Pri kúpe cez internetový portál alebo mobilnú aplikáciu dostanete doklad o kúpe v elektronickej podobe. Pri kúpe na obchodnom mieste dostanete papierové potvrdenie. Nič z tohto však nemusíte nosiť pri sebe. Systém by mal spolahlivo fungovať podľa vášho evidenčného čísla vozidla.

Bojíte sa poruchy vášho auta?

Záchrana auta pred poruchou: Kde kúpite autodiagnostiku najlacnejšie? Myslite dopredu a vyhnite sa vysokým cenám za neskoršie opravy.

Záchrana auta pred poruchou »

Ako prebieha kontrola úhrady diaľničnej známky?

Pozdĺž všetkých spoplatnených trás sú umiestnené elektronické kamerové systémy, ktoré kontrolujú úhradu a platnosť diaľničnej známky. Tento systém je dopĺňaný mobilnými hliadkami, ktorých úloha je podobná.

Vedeli ste, že?

Najdlhšia slovenská diaľnica D1, ktorá by mala spájať Bratislavu a Košice, by mala byť podľa posledných odhadov dokončená až v roku 2030? Jej výstavba začala v roku 1972. Celkové trvanie pred odovzdaním do plného užívania sa tak môže natiahnuť až na astronomických 58 rokov. Celková dĺžka diaľnice by mala byť 512 km.

Koľko zaplatím pokutu, ak nemám diaľničnú známku?

Údaje, ktoré zaznamenáva kontrolný systém sú automaticky zasielané Ministerstvu dopravy a výstavby SR a okresným úradom. Práve okresné úrady majú plnú kompetenciu na riešenie týchto priestupkov. V prípade, že s rozhodnutím nesúhlasíte máte možnosť sa odvolať.

Ako môžem byť oslobodený od platenia diaľničnej známky?

Ak ste držiteľom parkovacieho preukazu ŤZP môžete požiadať o oslobodenie od úhrady elektronickej diaľničnej známky.

Chcete si nahrávať vašu jazdu a mať tak istotu v prípade nehody?

Kúpte si autokameru, ktorá zachytí všetko potrebné, čo sa udeje na vozovke. Najlepšia autokamera z AliExpress? Poradíme vám, ako si vybrať a zároveň ušetriť.

Najlepšia autokamera z AliExpress »

Diaľničné známky v zahraničí:

Diaľničná známka Česká republika: 1500 czk, čo je približne 58 eur, v ponuke sú aj iné varianty diaľničných známok, nedá sa kúpiť elektronicky

Diaľničná známka Maďarsko: 42 980 forintov, čo je približne 130 eur, v ponuke sú aj iné varianty diaľničných známok, kúpa je možná aj cez internet

Diaľničná známka Poľsko: mýtny systém, platí sa pri prechode mýtnou bránou

Diaľničná známka Rakúsko: 91,10 eur v ponuke sú aj iné varianty diaľničných známok a kúpa je možná aj prostredníctvom internetu

Všetky ceny sú uvádzané pre motorové vozidlá do 3,5 tony a s platnosťou na 1 rok.

dialnicna znamka

Spoplatnenie diaľnic a rýchlostných ciest je rozhodnutie, ktoré stále vzbudzuje viaceré vášne. Najmä kvôli stavu, v akom sa niektoré cesty nachádzajú. Nepomáhajú ani časté kolóny. Jediným spôsobom ako prispieť k zlepšeniu situácie je budovanie lepšej infraštruktúry. Preto neváhajte a kúpte si diaľničnú známku 2020! Vyhnete sa pokute a navyše podporíte stavbu novej infraštruktúry. Cesty budú kvalitnejšie, budete môcť jazdiť rýchlejšie, čo vám pomôže ušetriť množstvo času podobne, ako vám Tipli pomáha ušetriť peniaze.

Postarajte sa o svojho štvorkolesového miláčika a ušetrite!

  • pneumatikypriamo.com - vyberte si vaše najobľúbenejšie alebo tie najkvalitnejšie gumy pre vaše autíčko a získajte cashback až 1,5 %,
  • autovybava.sk - popredný predajca autodoplnkov, kvapalín, či iného príslušenstva ponúka cashback až 5 %,
  • TorriaCars - Potrebujete vymeniť olej v motore? Zháňate náradie, kvapaliny či rôzne iné autodoplnky? Obráťte sa na TorriaCars a získajte cashback až 3 %.
Nakupovať s cashbackom »

Súvisiace obchody

TorriaCars, Autovybava.sk, pneumatikypriamo.com

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa