Dovolenka cez cestovku alebo na vlastnú päsť? Porovnali sme výhody oboch

Tipy k nákupuMóda  |  Dovolenka a cestovanie  |  Krása a zdravie  |  Nakupovanie  |  Hobby a zábava 10. 11. 2021

Leto je v plnom prúde a vy ste sa ešte stále neokúpali v mori? Neviete sa rozhodnúť či radšej siahnúť po last minute dovolenke z ponuky cestovných kancelárií alebo odcestovať za dobrodružstvom a na vlastnú päsť? Zozbierali sme za vás výhody oboch variant. Položte si nasledujúce otázky a otestujte sa, aká dovolenka je pre vás tá pravá!

Prečo zájsť do cestovnej kancelárie?

Široký výber ponúk cestovných kancelárií spája jedno – zákazník-turista príde na hotové a dovolenka pri mori ho nestojí ani štipku energie. To je hlavný dôvod, prečo turisti využívajú služby cestovných kancelárií. Za tento komfort si však musíte priplatiť a v cene dovolenky sa premietnu okrem letenky a ubytovania aj služby delegáta, sprostredkovanie či animačný program, ktorý ani nemusíte využiť. Čo s tým?

Lacnejšia Last minute

Riešením je poobhliadnuť sa po dovolenke, ktorú si zarezervujete buď v niekoľkomesačnom predstihu, alebo naopak na poslednú chvíľu. Napríklad na Invia last minute alebo first minute ponukách môžete ušetriť až 30 % z pôvodnej ceny zájazdu. Musíte však rátať s tým, že nebudete mať na výber z takého množstva destinácí a termínov ako uprostred sezóny. Najmä pri last minute si treba dať pozor na to, aby ste nečakali príliš dlho. Môže sa totiž stať, že už vo vašom termíne nebude voľné nič lákavé.

TIP: Chcete dovolenkovať v Európe, ale nie v preplnenom letovisku? Vyskúšajte málo objavenú Kefalóniu v Grécku. Ostrov preslávil najmä film Mandolína kapitána Corelliho, v ktorom hlavnú rolu stvárnili Penélope Cruz a Nicolas Cage.

dovolenka

V Kefalonii vás privíta krištáľovo čisté more a nezabudnuteľný výhľad na horizont.

Výhody dovolenky cez cestovku

  1. O nič sa nemusíte starať, letenky aj ubytovanie vybaví cestovka.
  2. Jazykové znalosti nie sú nevyhnutné, delegát vám pomôže.
  3. Služby delegáta môžete využiť aj pri zdravotných či iných problémoch.
  4. Cestovky väčšinou turistov vysielajú do hotelov s animátormi, čo je dobré najmä pre deti.
  5. Pri All inclusive si môžete vyberať z bohatých švédskych stolov.
  6. Last minute ponuky bývajú lacnejšie aj o 30 %.

Nevýhody dovolenky cez cestovku

  1. Letoviská, kam posielajú turistov cestovné kancelárie, sú často preplnené.
  2. Platíte aj za služby, ktoré možno nepotrebujete (animačný program).
  3. Musíte sa prispôsobiť stravovaciemu harmonogramu hotela.
  4. Celú dovolenku bývate na jenom mieste, čo dobroduhov môže obmedzovať.
  5. Ak sa vám v zahraničí zapáči, predĺžiť si o niekoľko dní pobyt kúpený cez cestovnú kanceláriu býva ťažšie, ako keď cestujete na vlastnú päsť.

A čo tak cestovať na vlastnú päsť?

Dnes si na internete vie každý rezervovať letenku, hotel, transfer aj výlety sám. Cestovanie na vlastnú päsť už preto nie je také riskantné ako v minulosti, keď si nocľah dobrodruhovia hľadali priamo na mieste.

Lacné letenky si nájdete aj sami

Ak vás láka tradičná dovolenka v Chorvátsku, je najlepšie cestovať autom. Pokiaľ chcete dovolenkovať v Európe, nízko nákladovými leteckými spoločnosťami vás letenka vyjde zvyčajne na desiatky eur. Pri hľadaní leteniek určite sledujte aj lovcov letenkových zliav ako napríklad portál Pelikán alebo facebookovú skupinu Tour De Svet, ktorá má už vyše 147 000 členov. Tam natrafíte aj na skvelé ceny letieniek do exotiky. Na škodu nie je ani zavítať na stránky travel blogerov, kde načerpáte cenné recenzie.

dovolenka

Dovolenka na vlastnú päsť je skvelé dobrodrúžstvo, ktoré vyžaduje vynaliezavosť a odvahu.

Vyskúšajte Airbnb

Na zoznam najdrajších dovolenkových položiek určite patrí ubytovanie v zahraničí. Existuje ale viacero spôsobov ako na ubytovaní ušetriť. Tí odvážnejší môžu vyskúšať napríklad couchsurfing. Ide o službu, kedy prespíte u niekoho doma zadarmo. Tu však treba čítať recenzie a pri výbere byť veľmi opatrný. Najmä v európskych metropolách sa však oplatí ubytovať sa namiesto hotela v prenajatom byte prostredníctvom známeho Airbnb. Ak necestujete sami ale ako partia, na byt sa zložíte a vyjde vás to oveľa lacnejšie ako hotelová izba.

Porovnávajte ceny hotelov

Keď chcete za ubytovanie v hoteli zaplatiť menej, okrem známeho portálu Booking skúste hľadať aj na portáloch HotelsCombined či Tripadvisor. Určite sa oplatí aj web Trivago, ktorý porovná ceny hotelov na jednotivých weboch za vás a ponúkne vám tie najnižšie ceny. Nie je podstatné, či vás oslovila dovolenka na Slovensku alebo v zahraničí, tieto portály môžete využiť pri plánovaní akéhokoľvek výletu. Pri bookovaní hotela či apartmánu si však nezabudnite prečítať aj recenzie od iných turistov. Ich varovania vás môžu ušetriť nenaplnených očakávaní.

Výhody dovolenky na vlastnú päsť

  1. Dovolenku si môžete naplánovať od A po Z podľa vlastných predstáv.
  2. Pokiaľ ste časovo flexibilný na zľavnených leteniek dokážete výrazne ušetriť.
  3. Nič vás neobmedzuje, v hoteli môžete len prespávať a cez deň objavovať históriu aj prírodu.
  4. Môžete ísť do letoviska, kde sa vyhnete plným plážam.
  5. Počas dovolenky sa môžete presúvať z miesta na miesto alebo si výlet predĺžiť.

Nevýhody dovolenky na vlastnú päsť

  1. Plánovanie dovolenky vás bude stáť mnoho času a energie.
  2. Angličtinu musíte ovládať aspoň na komunikačnej úrovni.
  3. V prípade ťažkostí nemáte po ruke delegáta cestovnej kancelárie, ktorý vám poradí.
  4. Ťažšie sa budete domáhať svojich práv, ak nedostanete služby ,za ktoré ste zaplatili.
  5. Ak letecká spoločnosť presunie váš let na iný termín, prepadne vám aj rezervácia hotela. Uprednostňujte preto hotel s možnosťou bezplatného storna.

Nezabudnite na poistenie

Pokiaľ ste sa rozhodli cestovať sami bez cestovnej kancelárie, počas plánovania dovolenky nesmiete zabudnúť na vhodné cestovné poistenie. Na internete si viete jednoducho vyhľadať, ktoré poistenie je pre vás najvhodnejšie a zároveň za primeranú sumu. Pri uzatváraní poistenia online si môžete navoliť, či si chcete pripoistiť napríklad aj svoju batožinu alebo zodpovednosť za škodu. Poistenie do zahraničia dnes stojí len pár eur a v prípade zranenia či pobytu v nemocnici vás uchráni pred niekoľkonásobne vyššími poplatkami. Poistiť sa môžete online a bez problémov aj v deň odletu na dovolenku.

Ušetrite s Tipli na letnej dovolenke pomocou cashbacku

Kúpte si letnú dovolenku s Tipli a časť peňazí sa vám vráti späť! Zaregistrujte sa zdarma na Tipli a ušetrite jedným kliknutím.

Nakupujte s nami letenky, ubytovanie či dokonca celé zájazdy z pohodlia domova a šetrite svoj čas aj peniaze. Navštívte internetové obchody sprostredkujúce cestovateľské zážitky a cestujte výhodnejšie.

Súvisiace obchody

bookio.sk, Booking, Air Malta, Flixbus

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa