Leto sa blíži. Opaľujte sa bezpečne

Tipy k nákupuDovolenka a cestovanie  |  Krása a zdravie  |  Tipy a triky  |  Hobby a zábava 10. 11. 2021

Kvalitný opaľovací krém je alfou a omegou každej dovolenky. Vyliezť na slnko bez neho, môže byť nebezpečné. Pokožku si treba chrániť a vždy zvoliť správny prostriedok na opaľovanie. Nielenže sa tým vyhnete nepríjemnému spáleniu a pokazenej dovolenke, ale najmä si chránite svoju pokožku a zdravie.

O pár týždňov tu sú prázdniny a čas letných dovoleniek. Často sa stáva, že oddych sa hneď v prvý deň pri mori zmení na peklo. Dovolenku pokazí spálená pokožka. Nepodceňte intenzitu slnečných lúčov. Či už vyrazíte k moru, alebo na hory, nikdy nesmiete zabúdať na opaľovací krém. Povieme vám, prečo si treba chrániť pokožku a ako si zvoliť správny prostriedok na opaľovanie.

Pokožka - najväčší orgán ľudského tela

Vedeli ste, že pokožka je najväčším orgánom ľudského tela? Chráni vás pred vonkajšíi vplyvmi, a preto by ste nemali zabúdať na jej ochranu. Bohužiaľ sa často stáva, že túto ochranu podceníte. Po roku prídete k moru a za jeden deň chcete dokonalé opálenie. Samozrejme pokožka reaguje začervenaním a zbytok dovolenky strávite v tričku pod slnečníkom. Načerpať zo slnka vitamíny je síce fajn, ale všetko treba s mierou.

opalovanie

Chráňte si pokožku a zdravie pred slnkom.

UVA a UVB žiarenie

To, prečo vaša pokožka neprimeraným opaľovaním trpí, spôsobuje UVA a UVB žiarenie. UVA žiarenie spôsobuje rýchlejšie starnutie pokožky a stratu jej pružnosti. Zároveň znižuje jej obranyschopnosť. UVB žiarenie je zas ten druh žiarenia, ktorý spôsobuje začervenanie pokožky. Oba typy žiarenia majú na pokožku negatívne, ale aj pozitívne vplyvy. Základ je správna miera a ochrana. Či už je vašou dovolenkovou destináciou more alebo hory, vo vašom kufri nesmie chýbať tá správna kozmetika.

opalovanie

Užite si slnečné lúče a nespáľte sa.

K akému fototypu patriíte?

Vybrať vhodný opaľovací krém nie je nič zložité. Stačí zvážiť, k akému fototypu za zaraďujete a zvoliť vhodný ochranný faktor. Tým si chránite svojú pokožku a opaľovanie je tak oveľa bezpečnejšie.

  • Fototyp I. - pokožka bez pigmentu, ktorej pri opaľovaní hrozia popáleniny. Rovnako sem zaraďujeme aj deti. Odporúčaný ochranný faktor: 30 SPF
  • Fototyp II. - svetlá pleť, svetlé oči, pehy, blond či ryšavé vlasy. Odporúčaný ochranný faktor: 20 SPF
  • Fototyp III. - svetlejšia pokožka, svetlohnedé vlasy, modré oči. Pokožka na slnku môže sčervenať, ale následne zhnedne. Odporúčaný ochranný faktor: 15 SPF
  • Fototyp IV. - od prírody tmavšia, olivová pokožka, tmavé vlasy, tmavé oči. Na slnku pokožka neočervenie, ale hneď stmavne. Odporúčaný ochranný faktor: 8 SPF
fototyp

Zvoľte si vhodný opaľovací krém.

Tipy na opaľovací krém podľa fototypu

1. Veľmi bledá pokožka a deti

Ak patríte medzi tých ľudí, ktoých spáli už po pár minútach na slnku, mali by ste jednoznačne svoju pokožku chrániť prostriedkom s vysokým ochranným faktorom. Na trhu dnes dostať široký výber opaľovacích krémov, sprejov, gélov či tyčiniek, ktoré vás pri správnom použití ochránia. Vysoký faktor SPF by mali používať tiež deti bezohľadu na to, aký fototyp sú. Natierať sa treba niekoľkokrát za deň. Napriek vodeodolnosti prípravkov má chlórová a najmä slaná voda dopad na to, ako dlho a ako silno opaľovací krém vašu pokožku chráni.

SPF 50

Široký výber krémov s vysokým faktorom kúpite v Notino .

2. Bledá pokožka

SPF 20

Svetlé typy pokožky by mali používať opaľovací krém s minimálnym ochranným faktorom 20 SPF.

Máte blond vlasy a bledé oči? Vaša pokožka na slnku začervená už do 15-tich minút? Potom patríte do fototypu II. Najslabší faktor, ktorý by mal mať váš krém na opaľovanie, je SPF 20. Ak idete na slniečko tento rok po prvýkrát a ešte nemáte žiadny základ opálenia, nič nepokazíte ani tým, keď použijete krém s vyšším faktorom. Ako sa hovorí, pomaly ďalej zájdeš, takže radšej sa opaľujte postupne a bez nehôd. Predídete tak tomu, že vaša dovolenka bude nepríjemnou spomienkou. Široký výber kvalitných krémov majú napríklad v lekárni Dr. Max. Nič nenechajte na náhodu a buďte na leto pripravení.

3. Ani tmavá, ani bledá pokožka

Chcete sa opáliť rovno dohneda? Ak máte svetlohnedé vlasy a modré oči, máme pre vás dobrú správu. Patríte k fototypu III., takže vaša pokožka nie je až tak citlivá na slnečné žiarenie. Keď však nezvolíte vhodný opaľovací krém, môže sa stať, že vás opáli dočervena. Vyhnite sa bolesti a farbe raka. Používajte krémy s ochranným faktorom SPF 15. Nielenže ochránite svoju pokožku, ale zároveň sa opálite do krásnej hnedej farby. Nevystavujte svoju pokožku riziku a zároveň predídete predčasnému stárnutiu.

SPF 20

Vyhnite sa začervenaniu a opaľujte sa dohneda s krémami z lekárne Benu .

4. Tmavá pokožka

SPF 10

Aj tmavá pokožka potrebuje kvalitný opaľovací krém .

Tmavý typ pokožky, ktorý majú zväčša ľudia s tmavými očami a vlasmi je v našej zemepisnej šírke skôr raritou, ako bežnou záležitosťou. Ak máte to šťastie, že vaša pokožka budí dojem opálenia celoročne, radíte sa k menšinovej populácii. Tmavšia pokožka sa ale ešte zákonite nerovná tomu, že pri opaľovaní nemusíte používať žiadne prípravky. Krémom s ochranným faktorom 10 nič nepokazíte a vyhnete sa spáleniu, zdravotným problémom či zostárnutej pokožke. Myslite v prvom rade vždy na svoje zdravie.

★ Ako kúpiť opaľovací krém lacnejšie ★

Kvalitné opaľovacie krémy chránia vašu pokožku. Využite Tipli cashback a nakupujte kozmetiku za tie najlepšie ceny.

Súvisiace obchody

Pilulka.sk, Notino, BioCare, Lieky24.sk, DROGERKA.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa