Longboard: Vyberte si ten pravý podľa návodu!

Tipy k nákupuNakupovanie 10. 11. 2021

Longboard! Longboard! Ray Ban brejle! Takto si spieva spevák Ben Cristovao vo svojej piesni Bomby. Ak aj vy nasadnete na váš nový longboard, skateboard alebo penny board, určite si túto skladbu začnete spievať. Ešte predtým sme pre vás pripravili malého sprievodcu nakupovaním ultramodernej dosky.

Láka vás pouličný šport? Ponuku slávnych skateboardov dnes už dopĺňajú aj penny boardy a longboardy. Dosky na kolesách prirástli k srdcu viacerým nadšencom skrejtovania a ich hlavnou výhodou je, ich môžete zobrať kdekoľvek so sebou. Longboard jednoznačne vedie v rebríčku popularity a je charakteristický svojou dlhou doskou, ktorá meria okolo jedného metra. Pripomína taký malý surf a preto brázdenie po uliciach sa výrazne podobá surfovaniu na súši.

TIP: Hľadáte vhodné športové oblečenie na longboard alebo na akýkoľvek druh športu? V online obchode A3 SPORT vám ponúkame zľavy a kupóny na nákup tovaru.

Skateboard vs. Penny board

Skateboard sa najviac využíva v skateparkoch alebo u-rampách. Jednoducho všade tam, kde je potrebné prekonávať nejakú prekážku. Skateboard je však vhodný aj na kratšie mestské vzdialenosti, či jazdenie v parku. Oproti longboardu má kolieska menšie a tvrdšie a ich odolnosť je vysoká. Skateboard má menší rozmer (šírka 7,5" - 8"), vysokú odolnosť a dobrú ovládateľnosť.

Penny board má malé rozmery, nízku hmotnosť, vyššiu stabilitu a samozrejme nižšiu cenu. Polmetrový skateboard je obľúbený hlavne u mladej generácie. Zaobleným tvarom vpredu pripomína longboard a jeho kolieska majú rovnakú veľkosť 60-80 mm, čo mu zabezpečuje lepšiu priľnavosť k terénu a stabilitu pri jazde. Penny board sa hodí hlavne na jazdu v mestskom prostredí.

Skateboard vs. Penny board

Ponuku skateboardov a penny boardov nakúpite v obchode SPORTISIMO.

Návod, ako si vybrať vhodný longboard

Základná otázka pred kúpou longboardu znie, kde budete jazdiť. Je vaša destinácia mesto, parky, chodníky? Ponuka longboardov je veľmi veľká. Každý má iný tvar a materiál, z ktorého je zhotovený. Odlišná je aj veľkosť kolies a truckov (upevnenie koliesok).

1. Tvar dosky

Pri longboardoch si môžete vyberať zo štyroch základných tvarov (Pintail, Drop-thru, Hybrid, Cruiser), ktoré závisia od technického spracovania dosky a od štýlu jazdy jazdca.

2. Dĺžka dosky

Podľa účelu a štýlu jazdy sa vyberá dĺžka longboardu. Pri výške jazdca medzi 160-170 cm sa hodí dĺžka dosky 60-65 cm. Pri výške jazdca 170-180 cm, je vhodná doska 65-71 cm. Nad 180 cm, až do 190 cm, odporúčame veľkosť dosky 71-76 cm.

Longboard do mesta

Ak sa rozhodnete používať longboard ako dopravný prostriedok do mesta, vyberte si kratší alebo stredný longboard, alebo mini longboard (penny board). Longboard by mal mať zdvihnutú zadnú časť, ktorému sa hovorí „kicktail“, čo vám zabezpečí, že pri jazde viete dvihnúť predné kolieska a vyhnúť sa nerovnostiam v teréne.

Longboard Fish Classic Surf

Je určený na pomalú jazdu, pre cruising a presuny po meste. Longboard má tvar ryby a dĺžku 80 cm. Je stabilný a pohodlný. 70 mm kolieska napomáhajú zrýchleniu a ľahkej manipulácii. Doska je s pevným flexom. Obrátené čapy sú vhodné pre lepšie vyberanie zákrut a lepšiu kontrolu rýchlosti.

Longboard Fish Classic Surf

Longboard Fish Classic Surf kúpite v obchode Decathlon.

Zobraziť v Decathlon

Longboard do mesta, parkov, na chodníky

Ak budete longboard využívať na jazdu prevažne v mestských parkoch alebo inline chodníkoch, vyberte si longboard s označením DT - Drop-Thru, kde sú trucky uchytené zhora dosky a tým vytvárajú väčšiu stabilitu. Do mesta si určite nevyberajte dosky nad 105 cm. Čím je longboard vyšší, tým rýchlejšie reaguje a zatáča, ale na druhej strane je menej stabilný.

Reaper Longboard LB 41

Reaper Longboard patrí do skupiny Drop-Thru. Vyrobený je zo 7-vrstvového kanadského javoru s reverznými trekmi, čo mu zabezpečujú lepšiu geometriu, točivosť a stabilitu. Rozmery dosky sú 104x23 cm. Tento longboard má na svojej dosky výrezy, ktoré zabraňujú kontaktu kolieska a dosky behom ostrého zatáčania.

 Reaper Longboard LB 41

Reaper Longboard LB 41 nájdete v online obchode SPORTISIMO.

Zobraziť v SPORTISIMO

Longboard na kopce a cesty

Pre jazdenie na kopcoch a po cestách odporúčame longboardy s označením carving, freeride alebo downhill. Jazda na longboardoch s označením carving je charakteristická rezením oblúkov. Freeride longboardy sú zas vhodné na újazdy a sliding vďaka uchyteniu truckom DT majú nízky profil a sú stabilnejšie pri vyšších rýchlostiach. Posledné downhillky sú zjazdové dosky na spúsťanie z veľmi prudkých kopcov a vo veľkých rýchlostiach. Doska má nízko položené ťažisko a zároveň je veľmi hrubá a tuhá.

Longboard Unison Freeride

Longboard Unison Freeride je vyrobený z deväťvrstvového javorového dreva s rozmermi 104x23 cm. Uloženie truckom má zhora a zároveň nízke ťažisko mu zabezpečuje stabilitu a veľkú rýchlosť. Je určený pre začiatočníkov a stredne pokročilých jazdcov s hmotnosťou do 80 kg.

 Reaper Longboard LB 41

Longboard Unison Freeride je v ponuke v obchode najlacnejsisport.sk.

Zobraziť v najlacnejsisport.sk

Radi nakupujete výhodne?

Vďaka nákupu cez Tipli dostanete z každého nákupu peniaze späť. Vstúpte do svojho obľúbeného e-shopu na stránke Tipli a my vám pripíšeme cashback odmenu na váš účet po každom nákupe.

Nakupujte s cashbackom

Súvisiace obchody

GymBeam, eFitness.sk, Mastersport.sk, Sportega

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa