Mladomanželská pôžička sa vracia! Kto na ňu bude mať nárok?

Tipy k nákupuTipy a triky 23. 5. 2023

Od 1. júla 2019 si budú môcť mladé rodiny opäť požiadať o mladomanželskú pôžičku. Pôžičky s nízkym úrokom budú môcť mladé páry čerpať na kúpu alebo financovanie svojho bývania. V minulosti obľúbená štátna pôžička pre mladých sa teraz vracia v novom šate. Pozrite sa s nami, aké sú podmienky žiadosti a čerpania pôžičky.

Mladomaželské pôžičky na Slovensku existovali už v minulosti. Staršie narodení ich mohli využívať za minulého režimu, hlavne v 70. rokoch. Zanikli v roku 1989, vďaka novele zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania sa však pôžčka na bývanie, konkrétne štátna pôžička pre mladých vracia v roku 2019.

Mladomanželia si od 1. júla budú môcť zažiadať na bývanie o peniaze, ktoré bude vyplácať Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) . V porovnaní s mladomanželskou pôžičkou z čias komunizmu, budú podmienky žiadania a čerpania o niečo iné, stále však platí, že pôjde o veľmi výhodnú pôžičku na bývanie, ktorá mladým rodinám uľahčí štart do spoločného života.

Kto môže o pôžičku žiadať?

O pôžičku od Štátneho fondu na rozvoj bývania budú môcť zažiadať páry do 35 rokov, ktoré uzavreli manželstvo maximálne 12 mesiacov pred podaním žiadosti o úver. K žiadosti treba samozrejme priložiť sobášny list. Podporu získajú žiadatelia na kúpu alebo financovanie bývania. To znamená, že peniaze bude možné použiť na zakúpenie novej alebo staršej nehnuteľnosti alebo ich úpravy. Pôžičku na financovanie úpravy bytu v rodinnom dome nebude možné poskytnúť žiadateľom, ktorí už čerpajú inú podporu zo ŠFRB.

mladomanželská pôžička

Zariaďte si svoje bývanie podľa svojich predstáv s mladomanželskou pôžičkou.

Čo prináša mladomanželská pôžička?

Ak žiadatelia splnia podmienky udelenia podpory, môžu sa tešiť na naozaj výhodnú pôžičku. Mladomanželia budú môcť získať pôžičku 15 000 € s úrokovou sadzbou 1 %, ktorá bude garantovaná na celú dobu splatnosti, 15 rokov. Manželom, ktorým sa narodí dieťa, sa odpustí 2 000 € z čerpaného úveru. Platiť to bude až na tri deti, a teda odpustenie bude možné až do výšky 6 000 €. V porovnaní s pôžičkou z obdobia minulého režimu, bude možné peniaze čerpať aj na staršiu nehnuteľnosť, ktorá nespĺňa nároky na energetickú hospodárnosť budovy.

Podmienky mladomanželskej pôžičky
v minulosti
od 1. 7. 2019
Podmienky mladomanželskej pôžičkyvek žiadateľov
v minulostido 30 rokov
od 1. 7. 2019do 35 rokov
Podmienky mladomanželskej pôžičkyvýška úveru
v minulosti30 000 ČSK
od 1. 7. 201915 000 €
Podmienky mladomanželskej pôžičkyúroková sadzba
v minulosti1 %
od 1. 7. 20191 %
Podmienky mladomanželskej pôžičkyúčel pôžičky
v minulostikúpa novej nehnuteľnosti
od 1. 7. 2019kúpa novej alebo staršej nehnuteľnosti, jej prestavba

Výhody pre mladých manželov

Novelou zavedená výnimka, že úver bude možné čerpať aj na budovy staršie, ktoré nespĺňajú energetické parametre má podporiť nielen páry, ktoré si nemôžu dovoliť nový byt či dom, ale má napomôcť aj rozvoju bývania na vidieku. Odpustenie 2 000 € z požičanej čiastky až na tri deti má zase podporiť pôrodnosť na Slovensku.

Potrebujete založiť ?

Potrebujete rýchlu pôžičku, ale bojíte sa, že nebudete môcť splácať? Požičať si môžete pohodlne v internetovej záložni Založma.sk, kde môžete založiť svoje cennosti.

Založiť cennosti »

Bezkonkurenčná ponuka

Že ide o naozaj bezkonkurenčnú pôžičku, môžeme vidieť, ak si mladomanželskú pôžičku porovnáme s pôžičkami alebo inými typmi úverov u bánk. Zatiaľ, čo sa úrok pri hypotéke, ktorú vám ponúkne banka, sa v priemere pohybuje okolo 1,5 %, pri ostatných pôžičkách je to úrok v priemere 7 %. Okrem toho, pri aktuálnej situácii na trhu sa očakáva rast úrokových sadzieb. Splatnosť mladomanželskej pôžičky 15 rokov je v porovnaní s maximálnou splatnosťou bežného úveru 8 rokov, naozaj benevolentná. Ak ešte berieme do úvahy možnosť odpustenia časti pôžičky pri narodení dieťaťa, ide naozaj o bezkonkurenčnú ponuku.

Kde si požičať 15 000 €

produkt
úroková sadzba
doba splatnosti
mesačná splátka
produkt mladomanželská pôžička
úroková sadzba1 %
doba splatnosti15 rokov
mesačná splátka89,77 €
produkt stavebná hypotéka
úroková sadzba1,5 %
doba splatnosti15 rokov
mesačná splátka93,11 €
produkt spotrebný úver
úroková sadzba7 %
doba splatnosti8 rokov
mesačná splátka204,51 €

Zariaďte si domácnosť výhodnejšie s Tipli!

Plánujete nové bývanie a chystíte sa zariadiť si nový domov? S Tipli môžete ušetriť pri nákupe nábytku aj bytových doplnkov. Nakupovať môžete pohodlne, ale hlavne výhodne sa s cashbackom od Tipli vyplatí!

  • Sconto-nábytok - kvalitný a moderný nábytok kúpite a až 5 % cashback!
  • Asko nábytok - kvalitné kuchyne, obývacie steny, gauče, postele a až 2,5 % späť na účet.
  • Tempo Kondela - kvalitný nábytok a bytové doplnky a 2 % späť z ceny nákupu.
  • 4home - zútulnite si domov s modernými doplnkami a potrebami do domácnosti plus 3,5 % späť z ceny nákupu.
Zobraziť ďalšie obchody »

Súvisiace obchody

mBank, VÚB BANKA, Tatra banka, Prima banka, UniCredit Bank, Poštová banka, OTP banka, Fio banka, Národná banka Slovenska, Privatbanka, ING bank, J&T Banka, Komerčná banka, Oberbank, EXIMBANKA, Citi Bank, BKS Bank, Slovenská záručná a rozvojová banka, Commerzbank

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa