Národná banka Slovenska - Centrálna banka, ktorá určuje pravidlá

Tipy k nákupu 10. 11. 2021

Centrálnou bankou republiky je Národná banka Slovenska. Jej vznik sa datuje ku dňu vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993. Tento rok tak Slovenská národná banka oslávila už svoje 25. výročie. Nie je to komerčná banka slúžiaca potrebám bežných klientov, avšak jej existencia je pre finančný svet v krajine mimoriadne dôležitá. Pozrite sa na to, aká je história tejto banky a čím sa zaoberá.

História NBS

Národná banka Slovenska vznikla 1. 1. 1993 na základe zákona o Národnej banke Slovenska. Stala sa z nej nezávislá centrálna banka našej republiky. Od 1. 1. 2009, kedy Slovensko vstúpilo do eurozóny, sa NBS stala súčasťou Eurosystému, ktorý je tvorený centrálnymi bankami všetkých štátov eurozóny. Existencia Národnej banky ovplyvňuje rôzne finančné oblasti a je akýmsi garantom vo svete financií u nás. Pod jej dohľad a ochranné krídla spadajú aj komerčné banky ako napríklad Tatra banka, ING bank alebo FIO banka.

slovenska narodna banka

NBS stráži svet financií na Slovensku.

Úlohy Národnej banky Slovenska

Medzi hlavné funkcie a úlohy NBS patrí zabezpečenie cenovej stability. Spolu s ostatnými centrálnymi bankami tak prispieva Národná banka k udržiavaniu cenovej stability aj v rámci eurozóny. NBS tiež zabezpečuje platobné styky, menovú politiku, vydávanie bankoviek a mincí, rôzne finančné štatistiky a rovnako sa venuje medzinárodnej spolupráci s inými bankovými inštitúciami. Taktiež vykonáva dohľad nad našimi aj zahraničnými bankami, dôchodcovskými správcovskými spoločnosťami a ďalšími finančnými inštitúciami, akými sú napríklad poisťovne.

financny trh

Národná banka Slovenska pozorne sleduje vývoj ekonomiky v zahraničí aj u nás.

Riadiace orgány Národnej banky

Ako bežné komerčné banky, aj NBS má svoje riadiace orgány. V prípade Národnej banky Slovenska to je Banková rada NBS. Podľa platného zákona musí mať 6 členov. Aktuálne ich má však len 5. Najvyšším riadiacim orgánom NBS je Banková rada NBS. Tá zasadá v zložení guvernér, dvaja viceguvernéri a traja ďalší členovia. V súčasnosti je guvernérom NBS Jozef Makúch.

guverner NBS

Guvernéra a viceguvernéra Národnej banky Slovenska menuje prezident republiky, ostatní členovia sú menovaní vládou.

Sídlo Národnej banky

Sídlom Národnej banky je hlavné mesto Bratislava. Sídlo budovy nájdete na ulici Imricha Karvaša. Jej brány boli otvorené v roku 2002. Zaraďuje sa k dominantám hlavného mesta a spĺňa podmienky modernej budovy, ktorá spĺňa požiadavky na príjemné a ekologické pracovné prostredie. Expozitúry alebo inak povedané pobočky Národnej banky nájdete na niekoľkých miestach. Rozptýlené sú rovnomerne po území celej krajiny. Ak sa nechystáte priamo do Bratislavy, potrebné úkony vybavíte v Nových Zámkoch, Banskej Bystrici, Žiline, Poprade a v Košiciach.

kurz NBS

Výška výmenných kurzov je odvodzovaná od toho, ako ich nastavia v NBS.

Menové kurzy a kalkulačka

Super vecou, ktorú môžete na webe NBS.sk využiť, je kurzová kalkulačka. Vďaka tomu tak získate prehľad o tom, aký je aktuálny kurz svetových mien. Vďaka tomu viete odhadnúť, koľko čo stojí alebo koľko dolárov, českých korún či inej meny približne za vaše eurá dostanete. Nečakajte však, že presne rovnakú sumu získate aj v komerčných bankách ako ČSOB či v ďalších. Kurzy v privátnych bankách sa líšia. Ak podnikáte na burze a zaujímate sa najmä o menové páry, kalkulačka NBS vám značne uľahčí život.

NBS kontakty

  • Centrála NBS - Imricha Karvaša 1, 813 25 Bratislava
  • Telefón - 02/5787 1111
  • Podateľňa NBS - pondelok až štvrtok od 8:00 do 16:00, piatok od 8:00 do 14:45
  • Pokladničné centrum - pondelok až piatok 7:30 až 12:00
  • E-mail - info@nbs.sk
  • Voľné pracovné miesta - kariera@nbs.sk

Slovenská národná banka je najdôležitejšou finančnou inštitúciou u nás. Riadi smerovanie celého nášho finančníctva. Okrem kurzov a menovej politiky tiež funguje ako pomyselná šéfka bánk u nás na Slovensku. Všetky komerčné banky ako Poštová banka musia dodržiavať pravidlá, ktoré NBS vydá.

Radi nakupujete výhodne?

Viete o tom, že s Tipli cashback systémom dostanete späť peniaze z každého nákupu? Je to jednoduché. Stačí sa prekliknúť do svojho obľúbeného e-shopu cez stránku Tipli a pripíšeme vám časť peňazí za nákup späť na účet.

Ako cashback funguje »

Súvisiace obchody

AliExpress, Booking, Footshop, Air Malta, ASKO NÁBYTOK, Eobuv.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa