Pestovanie byliniek doma? Vieme, čo budete potrebovať!

Tipy k nákupuTipy a triky  |  Nakupovanie 10. 11. 2021

Chcete pestovať bylinky doma, ale neviete ako na to? Stačí mať len správne vybavenie a vedieť ako začať. A to my vieme! Všetko, co potrebujete vedieť o pestovaní byliniek, nájdete v tomto článku.

Bylinky sú už po dlhé storočia používané pri liečbe alebo pri varení. Dnes už aj pri chudnutí. Naše babičky ich zbierali priamo v divokej prírode, ale dnes si ich môžeme vypestovať vo svojej záhradke alebo priamo doma. Samozejme sa dajú aj kúpiť. Nestojí to veľa, ale robia hotové zázraky.

5 TOP nenáročných byliniek na pestovanie

  • Bazalka pravá
  • Petržlen listový
  • Majoránka záhradná
  • Pažitka pobrežná
  • Koriander siaty

Okrem toho, že bylinky dodávajú pokrmom chuť aj arómu, pridávajú sa napr. do polievok, využívajú sa pri varení príloh alebo k mäsu, nám pomáhajú pri nachladení, bolesti hlavy, tráviacich problémoch alebo bolesti kĺbov či brucha.

Bylinky sú tiež obľúbené pri chudnutí alebo pri snahe o dodržiavanie zdravého životného štýlu. Obsahujú totiž veľa prospešných látok, vitamínov a posilňujú aj imunitu.



Ako pestovať bylinky?

Radi by ste si doma vypestovali Bazalku, Pažitku, Špenát, či Koriander? V tom vám fandíme. Pestovaním byliniek doma totiž môžete ušetriť stovky korún ročne. Máme pre vás pár tipov, čo by ste rozhodne mali vedieť, než sa do toho pustíte.

  • Ak ešte nie ste úplní profíci, odporúčame začať s bylinkami, ktoré sú nenáročné. To sú hlavne: Bazalka pravá, Petržlen listový, Majoránka zahradná, Pažitka pobežná, Koriander siaty, Medovka lekárska.
  • Bylinky si nekupujte v supermarkete. Málokedy totiž vydržia dlhšie než len pár týždňov.
  • Rastlinky nechajte sídliť na mieste, najlepšie orientovanom na juh s teplotou okolo 20 °C.
  • Sadeničky kúpite v zahradníctve od 0,80 € do 1,80 €. Desiatky semienok vo vrecúšku kúpite lacnejšie a sadeničiek budete mať viac. Avšak nemáte záruku, že sa vám všetky rastlinky uchytia.
  • Bylinky by ste mali pravidelne zastrihávať, aby rástli.

Knihy o bylinkách - kúpte si bylinkového poradcu

knihy o bylinkách

Ako pestovať bylinky? Na túto otázku vám odpovie veľa kníh. Zľava: Balkón ako záhrada (8,32 €), BIO záhrada (16,72 €), Bylinky (9,16 €), Domáca bylinkáreň (7 €)

Ako sa o ne starať, aké majú účinky, informácie, pôvod rastliniek a čo všetko sa z nich dá urobiť. To všetko sa dá nájsť v knižkách. Samozrejme aj na internete. Ale osvedčená kniha, kde je všetko, čo potrebujete vedieť o bylinkách, sa rozhodne vo vašej knižnici nestratí.

Kvetináč na bylinky vám skrášli domov

Pre pestovanie budete potrebovať kvetináč na bylinky. Kúpte si taký, ktorý vám skrášli kuchyňu, či balkón. Niektoré sa predávajú aj s nožnicami na bylinky.

kvetináče na bylinky

Kvetináče na bylinky Zľava: Kvetináč na bylinky (4,49 €), Trojposchodový kvetináč na bylinky (8,29 €), Kvetináče na dve bylinky (5,29 €) nájdete na 4home.sk

3 pomôcky na pestovanie byliniek

K procesu pestovania patria aj pomôcky ako substráty pre pestovanie byliniek alebo nožnice na bylinky, či malý set záhradného náradia.

pomôcky pre pestovanie byliniek

Zľava: Nožnice Tescoma na bylinky (13,20 €), Set zahradného náradia Gardena pre pestovanie kvetín a byliniek (33,60 €), Substrát Agro NATURA Bylinková zahrádka (3,50 €) nájdete na hej.sk

Aké sú najlepšie bylinky na odvodnenie?

Najlepšie funguje Petržlen, ktorý je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Dalšia bylinka, Ligurček lékarsky, má priaznivý vplyv na žlčník, rozpúšťa žlčové aj ľadvinové kamene. Liečivé účinky má tiež Borievka obyčajná. Tá je vhodná pri liečbe infekcie močových ciest a stimuluje ľadviny.

Ak chcete bylinky na odvodnenie, bez toho aby ste ich museli pestovať doma, kúpte si prírodné lieky, v ktorých sú jednotlivé bylinky zahrnuté.

bylinky na odvodnenie

Bylinky pomáhajú k odvodneniu organismu. Zľava: Detox Elixeer z lieky24.sk (12,35 €), Lieky na odvodnenie LIFTEA z pilulka.sk (4,41 €), Forfemina z lieky24.sk (7,07 €)

Je vhodné užívať bylinky v tehotenstve?

Tehotné ženy, hlavne v prvom trimestri (najrizikovejšie obdobie, kedy dochádza k vývoju orgánov a tkanív ) by nemali užívať aspoň do piateho mesiaca tehotenstva žiadne bylinné prostriedky.

Nemusíte sa ale báť, pretože klasické kuchynské bylinky ako bazalka, klinček, oregáno, alebo zázvor, v priemernom množstve patria medzi bylinky vhodné v tehotenstve a nemusíte ich hneď z prípravy jedál vylúčiť.

★ Získajte dopravu zadarmo na nákup z obchodu 4home

Každý deň pre vás hľadáme zaujímavé zľavy a kupóny na slovenskom internete. Dnes sme objavili dopravu zadarmo v obchode 4home.sk, ktorá by sa vám mohla hodiť pri nákupe potrieb pre pestovanie byliniek.

Získať dopravu ZADARMO

Súvisiace obchody

Pilulka.sk, Tescoma, Hej.sk, 4home, Lieky24.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa