Turistika vo Vysokých Tatrách

Tipy k nákupuDovolenka a cestovanie 10. 11. 2021

Vysoké Tatry, malebné hory a krásna príroda. Neobmedzená možnosť turistiky a spoznávania aj tých najvyšších vrcholkov hôr ako Gerlachovský či Lomnický štít. Hiking sa stal v poslednej dobe obľúbeným relaxom množstva ľudí. Čo všetko sa však dá vo Vysokých Tatrách objaviť?

V najväčších zákutiach sa skrýva najväčšia krása a mágia prírody. Len počas letných mesiacov navštívi Vysoké Tatry viac ako 1,3 milióna turistov, ktorí obdivujú mnohé z nich. Práve možnosť hikingu po vyše 600 kilometroch značkovaných turistických chodníkoch privedie väčšinu na hory. Tiché doliny, výstupy na tatranské chaty, vrcholy a prechody cez tatranské sedlá. Poďte objaviť krásu hikingu vo Vysokých Tatrách spolu s Tipli!

Vysoké Tatry ponúkajú nespočet túr s rôznou náročnosťou, ktoré sa dajú absolvovať. My v Tipli sme pre vás vybrali 5 tých najlepších!

1.Prechádzka na Popradské pleso

Čas trasy: cca 1 hod. a 30 min.

Obtiažnosť: ľahká túra

Začiatok: Štrbské pleso (1355m)

Cieľ: Popradské pleso (1500m)

Túru k štvrtému najväčšiemu jazeru vo Vysokých Tatrách započnete pri asi najznámejšom tatranskom plese- Štrbskom plese. Odtiaľ sa jednoducho po asfaltovej ceste cez chrbát Trigana dostanete až k Popradskému plesu. Výnimočnosťou tohto hikingu je asi najväčšia vhodnosť pre starších, rodiny s kočíkmi a aj pre rodiny s malými deťmi. Na brehu Popradského plesa stojí Horský hotel a Majláthová chata, kde si môžete dokonale oddýchnuť pred spiatočnou cestou, prípadne sa aj ubytovať.

Popradské pleso, ubytovanie Tatry

Potrebujete športové oblečenie na hiking?

Určite si vyberiete z našej ponuky športových obchodov s cashbackom!

Rysy, ubytovanie Tatry

2. Hiking na Rysy

Čas trasy: cca 7 hodín

Obtiažnosť: celodenná stredne náročná túra

Začiatok: Popradské pleso (1500m)

Cieľ: Rysy (2499m)

Východiskovým bodov vašej túry bude tentokrát Popradské pleso. Odtiaľ sa vyberiete k rázcestiu nad Žabím potokom. Určite si všimnete, že les už vystriedala kosodrevina. Tu sa začína to pravé tatranské stúpanie. Čakajú vás ostré a strmé serpentíny a následne pomocou pripravených reťazí prekonáte skalnatú stenu. Pozor na zápchy! Turistov tu je naozaj veľmi veľa. Nezabudnite radšej na zdravotné poistenie a dobre sa oblečte. Sneh tu zvykne prekvapiť aj v letných mesiacoch. Po prejdení skalnatej steny vás čaká už iba pár serpentín a ste na vrchole. Na mieste, na ktoré sa rozhodli vystúpať napríklad Marie Curie-Sklodowska s manželom Pierrom alebo aj Vladimir Iľjič Lenin. A verte tomu, že máte pred očami výhľad, ktorý už bol zväčnený na množstve fotografií.

Chcete najlepšie cestovné poistenie za polovicu?

Rozhodne zvoľte cestovné poistenie od spoločnosti AXA. Na výber máte z troch variant( Reference, Komfort, Excelent). Práve vďaka Tipli ušetríte až 50 % z plnej ceny poistného. Vybavte si cestovné poistenie rýchlo a lacno!

Vybaviť cestovné poistenie »

3. Túra na Predné Solisko

Čas trasy: cca 4 hod. a 30 min

Obtiažnosť: poldenná stredne náročná túra

Začiatok: Štrbské pleso (1350m)

Cieľ: Predné Solisko (2093m)

Predné Solisko je posledným vrcholom Soliskového hrebeňa. A práve tento posledný vrchol bude vašim cieľom túry. Východiskovým bodom je Štrbské pleso. Odtiaľ stúpate po modrej trase popri lanovke až na Chatu pod Soliskom. Ideálne miesto na prestávku a občerstvenie. Z chaty pokračuje pekne značkovaný chodník a po červenej trase sa dostanete až na vrchol hory- Predné Solisko. Návrat môžete zvoliť cez Furkotskú dolinu a príjemný deň plný turistiky je za vami.

 počasie Tatry

Vedeli ste, že?

Vo Vysokých Tatrách sa používajú 4 farby značkovania turistických trás?

  • červená pre hrebeňové trasy,
  • modrá pre diaľkové trasy,
  • zelená pre prístupové trasy,
  • žltá pre spojky medzi trasami iných farieb.
 ubytovanie Tatry

4. Hiking na Slavkovský štít

Čas trasy: cca 6 hod. 30 min.

Obtiažnosť: celodenná stredne náročná túra

Začiatok: Starý Smokovec (1010m)

Cieľ: Slavkovský štít (2452m)

Hiking na Slavkovský štít je rozhodne jedným z dôvodov prečo si obľúbite turistiku a hory. Výstup treba prispôsobiť počasiu. V najteplejších dňoch si určite nezabudnite pribaliť kvalitný opaľovací krém z lekárne. Vaša cesta začne v osade Starý Smokovec odkiaľ použijete lanovku až na Hrebienok. Vychutnáte si Slavkovskú vyhliadku vo výške 1531 metrov nad morom. No verte, že toto je iba začiatok nádherného turistického dňa v horách. Čoskoro sa ocitnete pri vrchole hory. To sa vám však bude iba zdať. Bude to predvrchol hory s názvom Nos. Po prekonaní pár serpentín a zákutí už ale uvidíte vrchol majestátneho Slavkovského štítu. Pre mnohých turistov je práve toto obľúbená hiking trasa!

Aj na horách sa môžete spáliť a dostať úpal!

Nepodceňujte zubaté horské slniečko a vyhnite sa nepríjemnostiam. Vyberte si opaľovací krém z ponuky lekární s cashbackom a ušetrite vďaka Tipli!

Prezrieť lekárne »

5. Výstup na Gerlachovský štít s horským vodcom

Čas trasy: cca 9 hodín

Obtiažnosť: celodenná veľmi náročná túra

Začiatok: Sliezky dom (1670m)

Cieľ: Gerlachovský štít (2654m)

Zdolanie najvyššieho slovenského vrchu- Gerlachovského štítu rozhodne nie je jednoduchá záležitosť. Súčasné znenie poriadku TANAPu zakazuje výstup na tento vrchol ak nie ste horolezec. Preto budete musieť využiť služby horského vodcu. Ten vám bezpečne pomôže dostať sa na najmajestátnejší bod v širokom okolí. Ako budete postupne stúpať určite pochopíte, prečo je výstup na tento vrchol obyčajným turistom zakázaný. Postupne prejdete cez Velickú próbu a Kotlový štít, kde prvýkrát uvidíte váš cieľ- Gerlachovský štít. Ak vystihnete dobré počasie, na vrchole vás čaká nádherný výhľad z najvyššieho bodu Slovenskej republiky.

počasie Tatry

Nestačí vám iba turistika vo Vysokých Tatrách?

Ste milovníkom hôr a hiking vo Vysokých Tatrách už pre vás nie je zaujímavý? Zdolali ste aj Gerlachovský štít a ste pripravený na nové výzvy? 4 najlepšie turistické trasy na Slovensku vám ich určite prinesú!

Prezrieť 4 najlepšie turistické trasy »

Tipy a triky s Tipli

Načo by ste pri balení turistického batohu nemali zabudnúť?

  • pevná turistická obuv,
  • vrchný odev z nepremokavého materiálu,
  • kvalitné spodné prádlo,
  • plášť do dažďa,
  • turistické palice, ktoré vám môžu pomôcť pri zostupe,
  • v prípade slnečného počasia opaľovací krém s UV faktorom z lekárne,
  • dostatok tekutín a jedla,
  • minilekárnička,
  • osobné doklady, turistická mapa, mobilný telefón.

Myslíte si, že turistická mapa je už zbytočný prežitok?

Ak je hiking vašim dlhodobým koníčkom a v horách ste ako doma určite ste turistickú mapu použili. Nová doba sa však spolieha na mobilné telefóny a iné výdobytky moderných technológii. Mala by byť turistická mapa prežitok či povinná výbava cestovateľov ?

Je turistická mapa prežitok či povinná výbava? »

Ďalším veľmi dôležitým faktorom pre hiking vo Vysokých Tatrách je počasie. Jeho premenlivosť v horách je obrovská. Práve preto je dôležité si pred turistikou pozrieť predpoveď počasia a až potom plánovať. Veď predsa nechcete aby vás na vrchole Gerlachovského štítu prekvapila búrka!

počasie Tatry

Chystáte sa do Vysokých Tatier až v zime?

Nechajte sa aj naďalej unášať predstavou víkendu na horách,. Za oknom romanticky sneží, v krbe praská oheň a vy si túto idylku užívate s pohárom vína v ruke. Vysoké Tatry lacnejšie? Poradíme ako ušetriť na zimnej dovolenke !

Poradíme ako ušetriť na zimnej dovolenke »

Turistika vo Vysokých Tatrách môže byť skvelou možnosťou na spoznanie hôr a získanie nových zážitkov. Veď predsa hiking na Gerlachovský štít sa nedeje každý deň. Sledujte Tipli pre ďalšie skvelé tipy!

Súvisiace obchody

Booking, Hotels.com, Relaxero.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa