Upečte si domáci chlieb! Skvelé recepty, ako na to

Tipy k nákupu 10. 11. 2021

Upiecť si svoj domáci chlieb je jednoduchšie než sa zdá. Navyše viete presne, čo chlieb obsahuje, podľa toho, aký recept si zvolíte podľa chuti. Vybrať si môžete z rôznych možností, či už tradičný kváskový alebo zdravší špaldový chlieb.

Chlieb a pečivo patria u nás k tradičným surovinám hlavne na raňajky. Automaticky ich však kupujeme v obchode, pretože upiecť si svoj domáci chlieb pokladáme za náročné. Upiecť si svoj chlieb je však rovnako náročné ako pečenie koláčov. Ak máte doma domácu pekáreň, tak je to ešte jednoduchšie. Niekedy sú to rýchle recepty , a chlebík máte hotový raz dva, inokedy to zaberie viac času, ale výsledok vždy stojí za to.

Vyskúšajte skvelé recepty na domáci chlieb. Až ochutnáte chuť domáceho chleba, nebudete chcieť iný. Upečte si tradičný kvaskový, chutný špaldový, netradičný banánový alebo vláčny cuketový chlebík.

Kváskový chlieb

Pripraviť tradičný domáci chlieb zaberie viac času než ho len kúpiť v obchode, ale tá chuť a vôňa v celej kuchyni stojí za to.

chlieb 4

Začnite deň s domácim chlebom, ktorý ste si upiekli.

Suroviny

  • 1 kg hladkej múky
  • 500 ml vody
  • 40 g čerstvého droždia
  • 1 PL soli
  • ½ lyžice cukru
  • kmín

Postup

  1. Múku preosejeme do väčšej misky. V strede urobíme jamku. Rozdrobíme kvasnice, pridáme vodu, cukor a necháme vzísť kvások.
  2. Pridáme soľ a kmín a vymiesime hladké cesto. Potom necháme cesto nakysnúť.
  3. Nakysnuté cesto preklopíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme peceň.
  4. Plech vyložíme papierom na pečenie a vložíme chlebík do predhriatej rúry na 250 stupňov a pečieme 30 minút.

Banánový chlieb

Vyskúšajte netypický banánový chlebík a doprajte si zdravú alternatívu sladkých raňajok.

chlieb 6

Banánový chlieb výborne chutí aj samotný.

Suroviny

  • 2 banány
  • 60g kokosový olej
  • 80g med
  • 2 vajíčka
  • 400g celozrnnej múky
  • 200 ml mlieka
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • štipku mletej škorice
  • hrsť vlašských orechov

Postup

  1. Do veľkej misky vložíme banány, kokosový olej, med a vajíčka. Ingrediencie spoločne vyšľaháme.
  2. Pridáme pomleté orechy, škoricu, mlieko a múku a premiešame.
  3. Formu typu na srnčí chrbát vyložíme papierom na pečenie a potom prelejeme cesto do formy.
  4. Chlieb vložíme do rúry a pečieme pri 170 stupňov zhruba 40-45 minút.

Špaldový chlieb

Špalda je ľahko stráviteľná a býva lepšie znášaná alergikmi. Obsahuje vysoký podiel bielkovín, nenasýtené mastné kyseliny, zinok, horčík, vápnik, draslík a vitamíny B, A a E.

chlieb 2

Špaldový nekysnutý chlebík máte hotový raz dva.

Suroviny

  • 500 g špaldovej múky
  • 8 PL oleja
  • štipka soli
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 400 ml vody
  • slnečnicové semienka
  • tekvicové semienka

Postup

  1. Do veľkej misky vložíme múku, semienka, soľ a sódu bikarbónu. Premiešame a pridáme vodu, olej a opäť všetko spolu poriadne zamiešame.
  2. Cesto sa bude lepiť, ale nezahusťujte ho ďalšou múkou, aby nebolo príliš tuhé. Vytvarujte ho do tvaru bochníka alebo do pozdĺžneho tvaru na pomúčenej doske.
  3. Plech vyložíme papierom na pečenie a vložíme naň bochník. Pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov zhruba 55-60 minút.

Cuketový chlieb

Tento recept ocenia všetci, čo majú domácu pekárničku na chlieb a milujú recepty z cukety.

chlieb 1

Vďaka pekárničke budete mať chlebík rýchlo a bez starostí.

Suroviny

  • 300 g cukety
  • 200 g celozrnnej múky
  • 300 g hladkej múky
  • 50 ml vody
  • 1 ČL cukru
  • 1 balíček sušené droždie
  • štipka soli
  • semienka podľa chuti

Postup

  1. Cuketu olúpeme a nastrúhame. Odvážime a pridáme do veľkej misy.
  2. K cukete prisypeme múku, soľ , cukor, droždie, semienka a vodu. Všetko premiešame a vložíme do pekárne.
  3. Pekáreň zapneme a pečieme a po pípnutí pridáme zvyšné semienka na ozdobu.
  4. Cuketový chlebík je jemný a vláčny, ale je nutné zjesť ho do dvoch dní.

Ak chcete mať chlebík pripravený rýchlo, jednoducho a bez zdĺhavej prípravy zaobstarajte si domácu pekáreň. Vyberte si tú správnu podľa 3 základných kritérií.

1. Veľkosť

Čím väčšia pekárnička, tým väčší chlieb. Správnu veľkosť prispôsobte podľa počtu členov a ako často plánujete piecť.

2. Funkcie

Jednoháková pekárnička stačí pri pečení malých bochníkov, pre väčší objem odporúčame zvoliť dvojhákovú. Niektoré pekárne ponúkajú aj doplnkové programy. Tie vyberajte podľa toho, čo od pekárničky očakávate.

3. Štart

Možnosť odloženého štartu je ideálnym riešením pre všetkých, ktorí chcú ráno vstať a mať čerstvé pečivo priamo z domácej pekárne.

★ Chcete výhodne nakupovať potraviny? ★

Vyberte si váš obľúbený obchod, zaregistrujte sa a nakupujte cez cashback Tipli.sk. Z vášho každého nákupu získate peniaze späť.

Súvisiace obchody

BioCare, BabičkinaZáhrada.sk, BIOnatural, Lekáreň Tri veže, Zamio

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa