Výhody a nevýhody cestovného poistenia

Tipy k nákupu 20. 8. 2021

Vybrať sa na dovolenku do zahraničia bez cestovného poistenia je rovnako riskantné ako loziť po skalách bez istiaceho lana. Čo všetko je za cestovným poistením a ako si ho vybaviť?

Zdravotnícky systém v krajinách Európy je nákladnejší ako u nás. Príkladom je vyvrtnutie členku. Zahraničné nemocnice vás požiadajú obvykle o platbu priamo na mieste. Cenu za ošetrenie vám naše verejné zdravotné poistenie po návrate domov preplatí len do výšky nákladov na ošetrenie na Slovensku. Keďže väčšinou ide o závratné výšky, môžete siahnuť hlboko do peňaženky. Riešením je cestovné poistenie, ktoré má obrovskú výhodu: ušetríte vďaka nemu peniaze. 

Hoci mať vybavené cestovné poistenie je garanciou, že vám dovolenku nepokazia žiadne nepríjemné udalosti, pre niekoho nemusí byť práve najideálnejším riešením.

Čo možno považovať za nevýhody: 

  • Cena poistenia
  • Poistnú udalosť treba nahlásiť ihneď
  • Netýka sa ošetrení za choroby či úrazy, ktoré sa stali pred uzatvorením poistenia
  • Nepreplatia vám kozmetické zásahy, preventívne vyšetrenie, úrazy po požití alkoholu, liekov alebo drog a podobne

Hlavnou nevýhodou cestovného poistenia by mohla byť pre niekoho cena za poistenie. Oplatí sa však do toho investovať. Cena cestovného poistenia sa nedá porovnať s cenou za ošetrenie v prípade úrazu v zahraničí. To by ste sa nemuseli doplatiť.

Výhody poistenia ku platobnej karte

Výhody poistenia ku platobnej karte Ak by ste si vybrali celoročné poistenie ku platobnej karte, máte jednu výhodu. Do poistenia je možné zahrnúť aj rodinných príslušníkov! Príkladom je Generali poisťovňa, ktorá poisťuje pri vycestovaní do zahraničia až piatich rodinných príslušníkov držiteľa karty, ktorí s ním cestujú.

Ďalšou jeho výhodou je aj to, že obsahuje riziká priamo spojené s platobnou kartou. Príkladom je poistenie poškodenia alebo zničenia veci kúpenej platobnou kartou alebo poistenie lúpeže finančnej hotovosti vybranej platobnou kartou. Poistenie by tiež malo platiť aj v období, ak by vám náhodou zablokovali platobnú kartu, ak by vám ju ukradli alebo by ste ju stratili.

Plusy a mínusy poistenia cez SMS

Plusy a mínusy poistenia cez SMS Podobne je na tom aj cestovné poistenie, ktoré si vybavíte online či cez sms. Jednoznačnými plusmi sú rýchlosť vybavenia, praktickosť a pohodlnosť. Ak by ste nevedeli, ako postupovať pri vybavovaní poistenie cez sms, väčšina poisťovní by vám poslala informačnú správu. Obvykle však takéto poistenie trvá pár dní. Niektoré poisťovne ho ponúkajú na 12 dní či na 2 týždne.

Taktiež sa poistenie cez mobilný telefón vzťahuje len na niektoré rizikové skupiny. Preto je dôležité naštudovať si, čo zahŕňa. Ak sa však v zahraničí zdržiavať často a na dlhšie obdobia, v tomto prípade sa vám cestovné poistenie cez sms neoplatí.

Pláž

Užite si dovolenku bez starostí vďaka cestovnému poisteniu!

Cestovné poistenie online

Vybavujeme letenky, víza, riedime oblečenie a balíme do kufra, plánujeme trasy s prihliadnutím na všetko, čo chceme zažiť... Príprava na dovolenku je zdĺhavá, pritom nechceme na nič zabudnúť. Preto padne vhod, ak si môžete poistku vybaviť pár kliknutiami na internete. Zabezpečte si záchranu pred ochorením či krádežou pohodlne z domu!

Ako to funguje?

Uzavretie cestovného poistenia online je veľmi jednoduché. Na webovej stránke danej poisťovne len vyplníte údaje o tom, kam sa chystáte na dovolenku, aký je účel vašej cesty, na ako dlho idete a svoje kontaktné údaje. Vypočíta sa vám poistné a rôzne varianty poistenia, z ktorých si vyberiete to svoje.

Prečo si vybaviť cestovné poistenie online?

  • Šetrí čas, stačí pár kliknutí
  • Väčší komfort, môžete si ho vybaviť z domu
  • Niektoré poistenia cez internet ponúkajú zľavy
  • Možnosť porovnania viacerých poisťovní

Cestovné poistenie cez mobil

Uzavretie cestovného poistenia môže byť ešte jednoduchšie! Vďaka mobilnému telefónu budete mať možnosť poistiť sa rýchlo a kedykoľvek na Slovensku či v zahraničí. Mnohé poisťovne majú aplikácie, ktoré si jednoducho stiahnete do svojho telefónu s operačným systémom Androis či iOS. Čo je na tom najlepšie, niektoré fungujú aj bez pripojenia na internet, vrátane aplikácie Union SMS mobilné poistenie.

Stačí si vybrať z viacerých typov sms poistení a poslať sms na číslo v určitom tvare, kde zadáte svoje kontaktné údaje a typ poistenia. Poistenie platí takmer ihneď. Čo sa týka ceny, tá sa líši od zvoleného typu poistenia. Obvykle sa však ceny pohybujú okolo 1-2 € na deň.

Funkcie mobilnej aplikácie:

  • Zjednodušený prístup k online službám
  • Jednoduché a rýchle vybavenie cestovného poisteniami
  • Uzatvorenie poistenia kedykoľvek a kdekoľvek
  • Dôležité kontakty pre pomoc v núdzi

Mobilná aplikácia cestovného poistenia

Mobilná aplikácia vám zjednoduší vybavovanie cestovného poistenia. Zdroj: union.sk

Podmienky poistenia cez sms

Cestovné poistenie cez mobil je možné uzatvoriť pre osoby, ktoré majú trvalý alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky. Taktiež je pre tých, ktorý nedovŕšili určitý vek. Príkladom je poisťovňa Allianz, ktorá ponúka cestovné poistenie cez mobilný telefón pre osoby, ktoré ešte nemali 71 rokov. V čase uzatvorenia poistenia by ste sa mali nachádzať na Slovensku a taktiež majú niektoré poisťovne podmienku, aby ste ho uzatvorili niekoľko dní pred jeho začiatkom. ​

Kedy poisťovňa nevyplatí poistné plnenie?

  • Alkohol (poistná udalosť s priamou príčinou – požitie alkoholu)
  • Väčšie stomatologické zákroky (viac ako 300 eur)
  • Kozmetické zákroky
  • Tehotenstvo a pôrod
  • Terorizmus
  • Rizikové aktivity a šport (napr. zoskoky z lietadiel, poľovanie)
  • Pozor aj na výluky v prípade, ak je pred vycestovaním do krajiny povinné očkovanie a vy ste sa mu nepodrobili

Nespoliehajte sa len na Európsky zdravotný preukaz

V neposlednom rade je dôležité nespoliehať sa len na svoju Európsku kartu poistenca. Hoci sa vstupom Slovenska do Európskej únie dovolenkovanie zjednodušilo a pri ošetrení stačí preložiť Európsky preukaz zdravotného poistenia, niekedy to nestačí. Niektoré obľúbené dovolenkové destinácie ako Chorvátsko či Egypt alebo krajiny v zámorí zdravotný preukaz neakceptujú. Navyše, tento preukaz vám nemusí preplatiť všetky liečebné náklady. Preplatí len do výšky sumy, ktorá by bola u nás. Zvyšok by ste si museli priplatiť sami. ​

TIP: Naplánujte si dovolenku, ktorá vás bude stáť len pár eur! Okrem cestovného poistenia môžete ušetriť aj na letenkách. Poradíme vám, ako na lacné letenky!

Ušetrite ešte viac vďaka Tipli

Nielen cestovné poistenie je spôsob, ktorý vám zaručí, že vaša peňaženka neostane prázdna! Nájdite si vďaka Tipli lacné letenky a taktiež ubytovanie. Celá dovolenka vás môže vyjsť len pár desiatok eur. Vy si naplánujete oddych, Tipli vás za to odmení.

  • Letenky - spoznávajte svet len za pár drobných. 
  • Ubytovanie - zabezpečte si strechu nad hlavou, za ktorú nemusíte siahnuť hlboko do vrecka.
Ušetrite ihneď

Súvisiace obchody

Booking, Hotels.com, Air Malta, NN poisťovňa

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa