Zbaľte sa na cesty - vyberáme cestovné tašky a kufre

Tipy k nákupuDovolenka a cestovanie 10. 11. 2021

Plánujete dovolenku s pieskom pod nohami, horúcim slnkom nad hlavou a koktailom s malým dáždnikom alebo zasnežené hory a romantika pri krbe? Nič vám túto krásnu predstavu nemôže skaziť a už by ste najradšej začali baliť? Poďte si s nami vybrať správnu cestovnú tašku alebo kufor!

Pre niekoho hotová nočná mora, pre iného prísľub toho, že sa dovolenka konečne blíži! Balenie batožiny. Dopredu radšej myslíte na to, ako sa na dovolenku dopravujete – cestujete na dovolenku autobusom alebo idete na dovolenku letecky? Potom by ste rozhodne mali mať na pamäti váhové a rozmerové limity - čo si môžete vziať so sebou na palubu a čo musíte nechať odbaviť? Nie je to nijako zložité, hneď vám to objasníme.

Príručná batožina

Často tiež nazývaná kabínková batožina alebo palubná batožina je tá, ktorú si so sebou vezmete na palubu dopravného prostriedku. Mali by ste v ňom preto mať iba to najnutnejšie, bez čoho sa počas dlhšej cesty nezaobídete - doklady, cennosti, elektroniku a prípadne niečo na seba na prezlečenie. Notebook alebo fotoaparát môžete bežne mať v taške alebo príručnej batožine. Dbajte na veľkostný a váhový limit batožiny.

Na palubu si so sebou nesmiete brať:

  • spreje
  • zbrane (alebo hračky zbrane pripomínajúce)
  • ostré predmety
  • kvapaliny vo väčšom balení než 100 ml

Na palubu vás pustia iba s batožinou do rozmerov maximálne 56 x 45 x 25 cm. A váha batožiny do lietadla by sa mala pohybovať medzi 5 a 8 kg.

Presné podmienky si vždy overte u svojej leteckej spoločnosti. Hlavne u nízkonákladových spoločností sa pravidlá menia, často tak k zdanlivo lacným letenkám vznikajú skryté poplatky. Spoločnosť Ryanair zmenila od 1. 11. 2018 prepravné podmienky, po jeho vzore ho nasledoval aj Wizz Air. Ak letíte s Ryanair, od novembra 2018 si na palubu so sebou môžete zobrať už len príručnú batožinu s rozmermi 40 x 25 x 20 cm (kabelka, taška na notebook), ak letíte s Wizz Air, príručná batožina môže dosiahnuť rozmery 40 x 30 x 20 cm. Ak by ste si chceli so sebou zobrať väčšiu príručnú batožinu do 10 kg (malý kufor, batoh), musíte si dokúpiť možnosť prednostného nástupu. S Ryanair vás to bude stáť 6 eur, pri Wizz Air stojí Priority boarding od 5 eur.

Cestovné tašky

Či už s kolieskami alebo bez nich, často si ich môžete v prípade potreby hodiť na chrbát a pohodlne s nimi odkráčať aj po nerovnom teréne. Ideálne, ak ich úplne nenaplníte a môžete tak stiahnuť ich objem popruhmi. Ak ešte neviete, kam na dovolenku, Ryanair letenky nakúpite naozaj lacno a letieť môžete aj do viacerých metropol v jednej sezóne.

cestovné tašky

Cestovné tašky na kolieskach nájdete lacno na Hej.sk.

Kúpiť na hej.sk

Kufre

Pokiaľ už teraz viete, že nič nosiť nechcete a nebudete, vsaďte na pevný kufor. Pohodlne do neho uložíte všetko potrebné, na kolieskach máva lepšiu stabilitu než taška a veci sa vám v ňom toľko neporozhadzujú.

cestovné kufre

Cestovné kufre do lietadla nemusia stáť majland.

Kúpiť na AliExpress.com

Detské kufre

Myslite aj na svoje ratolesti – farebným kufrom, v ktorom si budú môcť priviesť svoju hračku do lietadla, im určite urobíte radosť.

detské kufre

Lacné detské kufre na kolieskach nakúpite cez Tipli napríklad na Bagalio.sk.

Kúpiť na AliExpress.com

Odbavovaná batožina

Odbavovaná batožina do lietadla je tá, s ktorou sa na letisku rozlúčite, a potom si ju vyzdvihnete až v cieľovej destinácii. Počas cesty k nej teda nebudete mať prístup. Nespoplatnená váha batožiny do lietadla sa líši podľa leteckej spoločnosti – bežne sa pohybuje okolo 15 kg. Nízkonákladové spoločnosti často spoplatňujú každú odbavovanú batožinu.

Čo sa týka odbavovanej batožiny rozhodne vsaďte na kvalitu. Kufor do lietadla by mal byť pevný a odolný. Letiskový personál sa k odbavovanej batožine totiž nechová dvakrát ohľaduplne, tak nech všetky vaše veci zvládnu cestu letecky bez ujmy.

plastové kufre

Kufor do lietadla by mal byť pevný a odolný.

Kúpiť na AliExpress.com

Tipli TIP: Vzhľadom k tomu, že svoju odbavenú batožinu budete neskôr na letisku hľadať, vyplatí sa mať cestovnú tašku alebo kufor čo najvýraznejšie. Čím farebnejšie, tým lepšie.

Kam v lete na dovolenku?

Vybrali ste si vhodnú cestovnú tašku alebo kufor na svoju letnú dovolenku? Alebo dokonca ešte ani neviete, kam sa za odpočinkom vydáte? Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi na dovolenku!

Chcete pri nákupe letenky a rezervácii ubytovania ušetriť?Pre zobrazenie textu sa prosím zaregistrujte.Zaregistrovať saRegistrovať sa cez Facebook

Súvisiace obchody

Hej.sk, AliExpress, Booking, Market24.sk, eBay.com

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa