Zero waste tipy: ako šetriť prírodu aj peňaženku

Tipy k nákupuMóda  |  Krása a zdravie  |  Tipy a triky  |  Nakupovanie  |  Hobby a zábava 7. 6. 2022

Aj vám sa tisnú do očí slzy pri pohľade na obrázky so zvieratami uväznenými v plastovom odpade? Behajú vám po chrbte zimomriavky pri správach, kde všade prichádzame do kontaktu s mikroplastami? Tieto skutočnosti sú pre nás všetkých výstrahou, aby sa niečo zmenilo. Ak vám nie je osud našej planéty ľahostajný, no neviete, kde a ako začať, my vám s tým pomôžeme.

Ochrana prírody už nie je len otázkou aktivistov, našťastie sa to stáva súčasťou života bežnej spoločnosti. Čím ďalej, tým častejšie sa tak stretávame s radami, ako šetriť životné prostredie a s ponukou produktov, ktoré nahrádzajú tie jednorazové. Svojou troškou môžete prispieť aj vy a my vám prinášame niekoľko typov, ako na to. Nezostaneme iba pri známych ekologických produktoch, aj keď platí, že Dedoles zľava je skutočne super možnosť ako sa potešiť a zároveň ušetriť prírodu aj peňaženku.

Ak chcete začať doma, nie je nič jednoduchšie ako triedenie odpadu. Použitému materiálu tak dávate druhú šancu. Obchody s domácimi potrebami ponúkajú rôzne koše určené priamo k separovaniu. Separovať odpad môžete začať aj bez investície do nového koša, jednoducho dávajte plasty do starej igelitky a papiere do starej papierovej tašky, ktoré už nemôžete použiť. Väčšinu použitých sklenených nádob môžete používať opakovanie, napr. na domáce sirupy a zaváraniny alebo aj ako dekorácie použiť na sviečku či ako kvetináč.

zero waste

Odpadkové koše na separovanie nájdete v eshope 4home.sk.

Nie každý si uvedomuje, ako často plytvá vodu, ktorá nie je nevyčerpateľným zdrojom. Ušetriť ju môžete napríklad tým, že počas sprchovania vypnete vodu pri nanášaní šampónu alebo mydla. Rovnako môžete vodu ušetriť aj pri umývaní riadu. Napustite si drez vodou, v ktorej naraz umyjete znečistený riad, a ten po umytí len opláchnete vodou. Pri praní bielizne môžete vodu ušetriť tak, že pračku nastavíte na kratší cyklus a na menšiu teplotu. Ušetríte tým vodu, ale aj čas a energiu!

Elektrickú energiu môžete šetriť aj v prípade osvetlenia. Stačí len trochu dbať na to, aby ste zbytočne nesvietili tam, kde nie je treba. Bežné žiarovky vymeňte za ekologické žiarivky, vďaka ktorým budete svietiť šetrnejšie.

zero waste

Veľa energie sa spotrebuje práve na spracovávanie odpadu, a preto už dlhšie sa z viacerých strán ozýva výzva k minimalizovaniu odpadu. Najväčším strašiakom sú plasty, a preto je cítiť posledné roky tendencie nahradzovať plasty a plastové výrobky znovupoužiteľnými produktmi. Niekedy bolo úplne normálne nakupovať na váhu do vlastných nádob, ako to poznáme dnes z bezobalových obchodov, ktoré sú ešte stále u nás novinkou.

zero waste

Používajte znovupoužiteľné produkty a obmedzte tvorbu odpadu.

Najlepšie je zamyslieť sa, kde produkujete najviac odpadu ako dosiahnuť stav zero waste, respektíve sa k nemu aspoň priblížiť. Ranná dávka kofeínu, dennodenné nákupy, starostlivosť o pleť, dodržiavanie pitného režimu... My vám radi poradíme, ako minimalizovať odpad. Navyše produkty zero waste sú často dizajnové, a tak môžete žiť bez odpadu a navyše štýlovo. A vďaka naším tipom tak môžete šetriť nielen prírodu ale aj vašu peňaženku, keďže s Tipli sa vám vždy vráti časť peňazí späť.

zero waste

Pohár na kávu so sebou

Smerom do práce míňate množstvo stánkov a vozíkov s výbornou čerstvou kávou, ktorú si môžete vychutnať po ceste. Je vám ľúto kelímkov, ktoré denne musíte vyhodiť, ale naozaj nemáte čas si rannú dávku kávy dopriať doma? Zadovážte si vlastný pohár na kávu, do ktorého vám kávu so sebou radi pripravia v každej kaviarni, alebo si ho pripravite sami ešte doma.

KeepCup

Kávu take away si môžete vychutnávať bez výčitiek, aj keď sa snažíte znižovať produkciu odpadu. Štýlový hrnček značky KeepCup môžete využívať opakovane každý deň. KeepCup je vyrobený z netoxických materiálov a môžete ho umývať aj v umývačke riadu. Na výber máte 5 rôznych veľkostí XS, Six, S, M, L a 2 druhy materiálov. Recyklovaný plast alebo sklo.

Pôvodná cena
Cena s cashbackom
Pôvodná cena11,95 €
Cena s cashbackom11,80 €
zero waste
Pozrieť KeepCup »

Obmedzte igelitky

Každodenné nákupy potravín a pravidelné zásoby do domácnosti kedysi predstavovali automaticky aj nákup adekvátneho množstva igelitových tašiek. Už dávno je tomu inak. Nielen zákazníci, ale našťastie ja predajcovia sa snažia obmedzovať spotrebu igelitových nákupných tašiek. Igelitky sú už často spoplatnené alebo nahrádzané papierovými alebo plátenými taškami. Ak by ste radi minimalizovali aj to, najjednoduchšie riešenie je mať vlastnú tašku na nákup.



zero waste

Vlastná taška na nákup

Plátenka či sieťovka? Vlastné nákupné tašky kedysi výsada našich babičiek, dnes už pomaly ale iste úplne posúvajú igelitky stranou. Zaplatíte raz, no využijete tisíc krát. Vyberte si obľúbený materiál, typ. dĺžku ucha a farbu a majte svoju tašku vždy so sebou. Nenápadnú sieťovku poskladáte ľahko do každej kabelky a nezaskočí vás ani nečakaný nákup.

Pôvodná cena
Cena s cashbackom
Pôvodná cenaod 2,47 €
Cena s cashbackomod 2,22 €
Pozrieť nákupné tašky »

TIP Tipli: Ak ste si predsa len zabudli svoju nákupnú tašku doma, ale potrebujete nutne skočiť do potravín, no nechcete platiť zbytočne za ďalšiu tašku, mnoho predajní ponúka svojim zákazníkom krabice zadarmo, v ktorých si pevne môžete odniesť svoj nákup.

Ovocie a zelenina bez obalu

Už dávno máte vlastnú nákupnú tašku pri sebe, aby ste zbytočne nemuseli kupovať igelitové nákupné tašky, no mrzí vás plytvanie plastových obalov či sáčkov na obľúbené ovocie, zeleninu a pečivo? Povýšte svoje zero waste hospodárenie o niečo vyššie a zadovážte si vlastné obaly na ovocie a zeleninu.

Vlastné vrecká na ovocie a zeleninu

V princípe je to to isté ako s igelitkou, ktorú ste nahradili sieťovkou. S vlastnými sáčkami a pletenými vrecúškami, kde môžete spokojne a bezodpadovo nakupovať ovocie a zeleninu, tak minimalizujete spotrebu mikroténových sáčkov. To isté platí aj pre pečivo. Stačí, ak ešte vyberiete obchod alebo trh, kde ovocie, zeleninu a pečivo predávajú bez zbytočného obalu rovno do vášho vrecúška a budete tak zas o nejaký krok bližšie k bezodpadovej domácnosti.

Cena za 6 kusov
Cena s cashbackom
Cena za 6 kusovod 8,43 €
Cena s cashbackomod 7,59 €
zero waste
Pozrieť nákupné vrecká »

TIP Tipli: Niektoré ovocie a zeleninu netreba vôbec baliť ani do toho vlastného obalu. Ovocie a zelenia, ktoré majú pevnejšiu a hrubšiu šupku a nie sú znečistené od zeminy, ako napríklad jablká či papriky, môžete vkladať rovno do nákupnej tašky.

Drinky zero waste

Neviete si predstaviť grilovačku bez miešaných nápojov, ktoré opojne sŕkate cez slamku? Alebo máte doma drobcov, ktorí sa inak ako so slamkou ani nenapijú? Toto ale nijak raz nezapadá do vašej zero waste filozofie? Nezúfajte. Našťastie poznáme riešenie aj pre vás .

zero waste

Antikorová slamka

Slamka síce nie je k prežitiu nevyhnutná, ale prečo by ste sa museli obmedzovať? Nemuseli! Našťastie na trhu už je možné kúpiť slamky, ktoré nahrádzajú tie jednorazové, plastové. Vyberať môžete od bambusových, cez sklenené po nerezové. Slamky môžete nakúpiť v balení po jednom kuse, ale aj vo väčšom balení, často rovno spoločne s malou kefkou na ich čistenie. Nemusíte sa ničoho vzdávať a so slamkou na opakované používanie tak môžete piť bez výčitiek!

Pôvodná cena
Cena s cashbackom
Pôvodná cenaod 3,00 €
Cena s cashbackomod 2,70 €
Pozrieť antikorovú slamku »

Znovupoužiteľné odličovacie tampóny

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko odličovacích tampónov pri čistení a odličovaní pleti denne minite? Aj v tomto vám môžeme poradiť, ako odpad obmedziť, pretože aj kozmetika môže byť bezodpadová. Siahnite po kozmetických tampónoch, ktoré môžete prať a používať tak dookola. Ak ste šikovné, vyrobte si ich doma samé, napr. zo starých uterákov.

Odličovacie tampóny Tierra verde

Ak ale patríte medzi tie menej šikovné, objednajte si napríklad tampóny z biobavlny českej značky Tierra verde. Sú prateľné, a tak ich môžete používať opakovane. Odličovacie tampóny sú vyrobené z biobavlny, sú chemicky nebielené, a tak sú šetrné k vašej pleti. Prať ich môžete s bežnou bielizňou na 40-60 °C alebo vždy po odlíčení v rukách žlčovým mydlom.

Cena za dva kusy
Cena s cashbackom
Cena za dva kusy2,80 €
Cena s cashbackom2,71 €
zero waste
Pozrieť odličovacie tampóny »

TIP Tipli: Použité tampóny odkladajte do sieťovaného vrecka, v ktorom ich potom vyperiete bez toho, aby sa vám v pračke stratili. Vrecko si môžete ušiť, napríklad zo starej záclony.

Sklenená fľaša na vodu

Dodržiavať pitný režim je dôležité, preto je dobré mať zdroj vody vždy po ruke. Najlepšie je si vytvoriť zvyk, aby ste si vodu nosili vždy so sebou. Aby ste sa vyhli kupovaniu balenej vody, zadovážte si fľašu, ktorú si môžete naplniť sami a používať opakovane.

zero waste

Eco fľaša Retap

Eco fľaše značky Retap sú vyrábané z vysoko odolného skla, a tak sa nemusíte obávať, že sa vám v taške alebo batohu rozbije. Rovnako spoľahlivé je aj tesnenie, ktoré udrží obsah fľaše vo vnútri. Retap môžete vyberať z viacerých veľkostí a rôznych farebných prevedení. K dizajnovým fľašiam si navyše môžete dokúpiť aj štýlový obal.

Pôvodná cena
Cena s cashbackom
Pôvodná cena10,80 €
Cena s cashbackom10,44 €
Pozrieť Retap fľašu »

TIP Tipli: Máte radi sýtenú vodu? Aby ste sa vyhli kupovanej minerálke, kúpte si domov výrobník sódy a vyhnete sa tak spotrebe plastu a bubliniek sa nemusíte vzdávať. Najznámejší Sodastream nájdete na hej.sk.

Zistite viac

Ak vás problematika obmedzovania odpadu zaujíma, na trhu je dostupné množstvo kníh, kde sa dozviete viac. Vyberte si jeden z titulov v slovenskom alebo českom preklade.

Jay Sinha, Chantal Plamondon:

Život bez plastov

Autori knihy uvádzajú, kde všade sa mikroplasty nachádzajú a ani o tom nevieme. Radia, ako sa vyhnúť plastom a tiež výrobkom, ktoré ich obsahujú a predstavujú dostupné alternatívy, vďaka ktorým môžeme chrániť naše životné prostredie. Darujte knihu ako darček niekomu blízkemu a pomáhajte dobrú myšlienku šíriť ďalej.

Pôvodná cena
Cena s cashbackom
Pôvodná cena9,38 €
Cena s cashbackom9,22 €
zero waste
Pozrieť knihu Život bez plastov »

Nakupujte zero waste s cashbackom:

  • 4home - doplnky pre vašu bezodpadovú domácnosť s 3,5% cashbackom.
  • AliExpress - tu môžete nakúpiť domáce potreby pre opakované používanie a mnoho ďalšieho a ušetriť až 10 %.
  • BabičkinaZáhrada.sk - bylinky, bioprodukty a zero waste produkty s cashbackom 4 %.
Pozrieť ďalšie obchody

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa