Korenie
Korenie a soľ sú neoddeliteľnou súčasťou každého jedla. Či už ide o hlavné jedlá, alebo dezerty, korenie všetkým pokrmom dodáva tú správnu chuť. Bez korenia by bolo jedlo nielen bez chuti, ale aj bez arómy.
Na trhu existuje mnoho druhov korenia. Najlepšie sú v bio kvalite. Výber záleží len na vás, na tom, aké jedlo chcete pripraviť a aké korenie máte v jedlách najradšej. To najlepšie korenie kúpite u predajcov Pilulka.sk, MojaLekáreň.sk a Vivantis.
Korenie do každého jedla
V jednej rozprávke sa hovorí: „Soľ je nad zlato.“ Ale lepšie by bolo: „Soľ a korenie je nad zlato.“ Pretože soľ a korenie sú základom každého jedla.
Soľ
Okrem obyčajnej soli, ktorá nie je veľmi zdravá, sa dá kúpiť aj zdravšia alternatíva. Napríklad morská soľ, alebo himalájska - tá má tiež rôzne druhy. Je čierna či ružová. Napríklad čierna je bohatá na minerály s vysokým obsahom železa. Železo obsahuje i ružová himalájska soľ a okrem iného obsahuje aj draslík, vápnik, zinok a iné prvky.
Základné korenie
Základné korenie, ako napríklad čierne korenie, nové korenie, rasca, majorán, paprika, je najčastejšie používané. Je súčasťou väčšiny jedál.
Orientálne korenie
Aj orientálne korenie je v našej kuchyni celkom obľúbené. Napríklad kari, kurkuma, či vzácny šafrán. Obľúbený je aj zázvor a na pikantné jedlá sa používa kajenské korenie.
Na pečenie
Pri pečení sa tiež používa korenie. Okrem kypriaceho prášku, droždia či jedlej sódy, je veľmi používaná škorica, perníkové korenie, badián, vanilka, kardamon a iné.
Zmesi korenia
Kúpiť môžete už aj pripravené zmesi korenia. Napríklad hubová koreniaca zmes, pikantná zmes, korenie na pizzu a cestoviny a iné zmesi. Zaradiť sem môžeme aj dochucovacie zmesi napríklad na polievku.
Bylinkové korenie
Bylinkové korenie je tiež populárne. Najmä bazalka, tymián, oregano a ďalšie. Tieto sa často používajú v talianskej kuchyni.
Bujóny a vývary
Aj bujóny či zmesi na vývar nájdete v kategórií korenín. Najčastejšie sú to kocky, ktoré len jednoducho hodíte do vody a po uvarení máte hotový vývar (napríklad obľúbený kurací).
Omáčky, dresingy a zahusťovadlá
Okrem korenia ako takého môžete používať rôzne omáčky - napríklad sójovú omáčku. V tejto kategórii však nájdete aj dresingy a rôzne zahusťovadlá.
Výber toho správneho korenia
Výber korenia je sám o sebe pomerne ťažký, avšak keďže existujú rôzne recepty na pokrmy, v nich nájdeme vždy dobrú radu, ktoré korenie sa hodí ku konkrétnemu jedlu. Dôležité je však riadiť sa aj tým, čo nám chutí.
Soľ musí byť
Soľ je základom väčšiny jedál. Ak tú obyčajnú nahradíte zdravšou alternatívou, prospeje to nie len vám, ale aj jedlu, ktoré pripravujete. Rovnako dôležitou súčasťou býva aj čierne korenie. To sa dá kúpiť celé alebo mleté. Na celé korenie je vhodné dokúpiť si mlynček na korenie.
Na talianske špeciality
Na taliansku kuchyňu sa hodia bylinkové korenia. Bazalka, tymián, oregano. Kúpiť môžete aj už pripravenú zmes na cestoviny či pizzu.
Orientálna chuť
Kurkuma a kari je veľmi populárne korenie pri orientálnych jedlách. Jedlám dodajú žltkastú až oranžovú farbu a chutia mierne pikantne. Ak túžite po štipľavejšom zážitku, zaujímavé pre vás môže byť kajenské korenie.
Ak si neviete rady
Ak neviete, aké korenie použiť, dobrým riešením sú zmesi korení. Na grilovanie je dobrá grilovacia zmes, na talianske špeciality zmes na cestoviny a pizzu, či na šalát. Okrem spomínaných sú aj rôzne bylinkové zmesi.
Na prípravu sladkých pochutín
Na pečenie môžete tiež použiť korenie. Škorica dodá koláčom krásnu vôňu. Rovnako tak aj perníkové korenie, ktoré sa používa napríklad na medovníky. Samozrejme nesmiete zabudnúť na kypriaci prášok, ktorý je vhodný do piškótového cesta, droždie na kysnuté dobroty. Kypriaci prášok však môžete nahradiť aj jedlou sódou. Ak pripravujete džem, aj na toto zoženiete potrebné veci - napríklad trstinový želírovací cukor.
Do polievok
Aj do polievky sa dajú kúpiť koreniace prísady. Napríklad bujóny. Pomocou nich si môžete uvariť klasický kurací vývar a to bez námahy.
Podľa receptu, alebo improvizácia
Ako už bolo spomenuté, pri korenení jedál sa môžete držať receptu, ktorý máte. Tak nič nepokazíte. To však neznamená, že nie je dobré občas skúšať nové veci a skúšať improvizovať. Možno vás prekvapí, že ak zaimprovizujete, jedlo bude ešte chutnejšie.