GearBest vs. AliExpress: Porovnanie čínskych gigantov

Tipy k nákupuNávody na AliExpress.com  |  Nákupy z Číny  |  Nakupovanie  |  Zahraničné a ostatné  |  Návody 10. 11. 2021

Zaujímate sa o všetky možnosti, ako ušetriť? Jedným z obľúbených spôsobov nakupovania kvalitných produktov za nízku cenu je nakupovanie cez internet z Číny. Porovnali sme pre vás AliExpress a GearBest - dve gigantické nákupné galérie, kde si vyberiete z miliónov produktov.

Tovar z Číny je rok od roku obľúbenejší už aj na Slovensku. Už dávno sa podarilo vyvrátiť mýtus, že ide o nekvalitné produkty. Slováci si zvykli na široký výber, s ktorým sa v domácich obchodoch nestretneme, navyše za extrémne nízke ceny. Medzi najväčšie online galérie patria čínske giganty AliExpress a GearBest. V čom sa od seba líšia a kde nakúpite výhodnejšie? Predstavíme vám oba velikáni a porovnáme ich klady a zápory.

Virtuálne trhovisko AliExpress

AliExpress.com je virtuálne trhovisko spájajúce konkrétnych predajcov a zákazníkov. Práve vďaka tomu si môže dovoliť ponúkať produkty za bezkonkurenčné ceny. Jedná sa o jeden z najväčších čínskych e-shopov založený v roku 2010, ktorý ponúka tovar každého druhu. Od zberateľských predmetov, hračiek pre deti a potrieb pre domácich miláčikov až po vybavenie domácnosti, doplnky do auta, elektroniku a mnoho, mnoho ďalšieho.

GearBest - kvalitné elektro z Číny

Na rovnakom princípe ako AliExpress funguje tiež nákupná galéria GearBest. Rozdiel je predovšetkým v jej zameraní - tu tiež zoženiete produkty najrôznejších druhov, Gearbest sa však špecializuje primárne na elektroniku a najnovšie technológie. To však neznamená, že tu nenakúpite aj oblečenie alebo hračky pre deti.

TIP: Pokiaľ objednávate z Číny prvýkrát, poradíme ako funguje GearBest.

Nakupujte s cashbackom, ušetríte až 25 % z nákupov

Viete, že pokiaľ sa zaregistrujete na cashback portál Tipli a nakúpite online v niektorom z partnerských obchodov, čaká na vás odmena až 25 %? Získavajte peniaze za to, čo robíte bežne.

Prezrieť obchody s cashbackom »

Na prvý pohľad pôsobia oba obchody dosť podobne. Aké sú teda ich základné rozdiely a v ktorom z nich sa rozhodnete nakupovať vy?

Typ tovaru

AliExpress
Gearbest
AliExpress

AliExpress ponúka tovar všetkého druhu. Za super ceny tu zoženiete tovar od viac ako 70 000 obchodníkov. Okrem klasických kategórií ako elektro, oblečenie či hračky pre domácich miláčikov, tu nájdete najrôznejšie vychytávky a zlepšováky napríklad do kuchyne.

Gearbest

GearBest sa zameriava na kvalitnejší tovar a najrozsiahlejšie kategórie v jeho ponuke tvorí moderná elektronika. Ponuku má navyše zoradenú prehľadnejšie, a preto nie je potrebné prechádzať tony duplicitných ponúk ako na AliExpresse.

Doprava na Slovensko

AliExpress
Gearbest
AliExpress

AliExpress ponúka na určitý tovar dopravu na Slovensko zadarmo. Tieto produkty sú s označením "Free shipping". Za neoznačené produkty priplatíte približne Za neoznačené položky obvykle priplatíte zhruba 5 - 8 €. Dátum dodania závisí od toho, odkiaľ vami objednaný tovar putuje. Pri nákupe z Číny sa doba dodania pohybuje obvykle okolo jedného mesiaca. Vo výnimočných prípadoch natrafíte na produkty nachádzajúce sa v Európe - v takom prípade vám zásielka dorazí do troch týždňov.

Gearbest

Rovnako GearBest ponúka na niektorý tovar dopravu zadarmo. Tiež treba hľadať položku s označením “Free shipping”. Ceny dopravy u ostatných produktov sa podobne ako na AliExpresse pohybujú medzi 5 až 8 €. GearBest má oproti svojmu konkurentovi mnoho skladov v Európe, jeden je dokonca u českých susedov, odkiaľ vám tovar na vašu adresu doputuje za menej ako týždeň od objednania. Každý sklad má vlastný kód - ten český nájdete pod označením Fast-23. Na tovar zasielaný z Číny si počkáte tiež približne mesiac.

Platenie cla

AliExpress
Gearbest
AliExpress

Na AliExpress platíte clo ak objednáte balík nad 150 €. Výska cla závisí od tovaru, ktorý kupujete. Pokiaľ je čiastka tovaru nižšia než 150 €, ale vyššia než 22 € je potrebné zaplatiť DPH, čo je 20 % z ceny tovaru. Pri čiastke pod 22 € neplatíte ani clo, ani DPH.

Gearbest

Clo na GearBest neplatíte v prípade produktov z európskych skladov. V prípade nákupu z Číny platia rovnaké pravidlá ako na AliExpress.

TIP: Pred nákupom si prečítajte, ako prebieha platenie cla na AliExpress. Pri objednávaní zo zahraničia je potrebné si tento faktor dobre strážiť.

Spôsoby platby

AliExpress
Gearbest
AliExpress

Objednávku z AliExpressu zaplatíte online pomocou karty VISA alebo MasterCard.

Gearbest

GearBest k predchádzajúcim dvom metódam pridáva možnosť platby cez PayPal účet.

Šetrite s každým nákupom na ten ďalší

Viete, že na GearBestu môžete zbierať body, ktoré využijete pri ďalších nákupoch? 50 nazbieraných bodov sa rovná cene 1 dolára. Ako body získať? Stačí sa zaregistrovať alebo vložiť recenziu na vami zakúpený produkt.

  • Získajte 5 bodov za pridanie feedbacku k tovaru.
  • Získajte 10 bodov. Nechajte si zaslať GearBest newsletter na váš email.
  • Získajte 20 bodov za pridanie profilového obrázku na svojom účte.
  • Získajte 50 bodov za registráciu na GearBest
  • Získajte 70 bodov za zverejnenie komentáru obsahujúceho video aj fotografiu.
  • Získajte 250 bodov, pokiaľ bude vaše video vybrané na oficiálne stránky GearBest komunity.
Získať výhody na GearBest »

Reklamácia

AliExpress
Gearbest
AliExpress

Reklamáciu na AliExpress začnete takzvaným otvorením sporu. Pri konkrétnom produkte, s ktorým nie ste spokojný, kliknete na tlačidlo “Open dispute”. Napíšte obchodníkovi svoj konkrétny problém a on vám sám podá informáciu o tom, ako postupovať. V tomto prípade je potrebné komunikovať v angličtine. Záruka na tovar je 2 roku, pokiaľ nie je uvedené inak.

Gearbest

Obchod GearBest poskytuje možnosť vrátenia tovaru až do 45 dní a navyše tiež opravy zadarmo. Vždy sa musíte vopred rozhodnúť, či vyberiete možnosť opravy alebo vrátenia peňazí. Tie vám budú vrátené na váš PayPal účet. Na tovar na GearBest platí záruka 1 rok.

POZOR: Dopravu za zaslanie tovaru späť platí v oboch prípadoch zákazník!

Súboj titanov: Ktorý čínsky eshop si zvolíte?

Stále nie ste rozhodnutí, ktorý čínsky eshop využijete? Ideálne je porovnávať jednotlivé produkty. Je pravda, že AliExpress ponúka pri registrácii na Tipli až 10% cashback, zatiaľ čo GearBest vám vráti z ceny 5 %. Ceny niektorých produktov môžu byť ale natoľko rozdielne, že ani čiastka 5 % nebude hrať výslednú rolu.

Navyše je treba venovať pozornosť tiež ďalším parametrom, ako je clo, doprava alebo dátum dodania. Na konkrétnom príklade si uvedieme rozdiely medzi oboma nákupnými gigantmi.

Chytrý telefón Xiaomi Pocophone

Xiaomi Pocophone v čiernej farbe je dostupný aj na AliEypresse aj na GearBeste. Telefón je určený pre dve SIM karty a s výdržou batérie 4 000 mAh ho oceníte na prácu aj zábavu. Predný fotoaparát s kvalitou 20 Mpx zachytí na fotkách i tie najmenšie detaily. Vnútorná pamäť telefónu je 15 GB, pohodlne sa vám tak do telefónu vojdú hry aj pracovné programy. Do prístroje je možné zaviesť pamäťovú kartu s veľkosťou až 64 GB. Smartphone s týmito parametrami zoženiete v Slovenských elektro obchodoch asi za 350 €.

AliExpress VS GearBest
AliExpress
GearBest
Cena
AliExpress252 €
GearBest267 €
Doba dodania
AliExpress33 - 40 dní
GearBest15 - 25 dní
Poštovné
AliExpress1,94 €
GearBestZadarmo

TIP: Prečítajte si články s tipmi na AliExpress, v ktorých sa dozviete, ktorý tovar nakúpite najvýhodnejšie.

Ako teda sami vidíte, oba obchody sú veľmi podobné a záleží na konkrétnych preferenciách zákazníka. Niekto si priplatí pár eur na GearBeste s vedomím, že bude mať doma tovar za 2 týždne. Iný zase naopak radšej počká a objedná si produkt za nižšiu cenu. Či už zvolíte jednu alebo druhú možnosť, pokiaľ si k lacným cenám navyše pripočítate Tipli cashback, zaručene neurobíte chybu!

Nakupujte zo zahraničia s cashbackom!

Viete, že pri nákupoch zo zahraničia môžete dostať peniaze späť aj v ďalších obchodoch?

  • AliExpress - až 10 % z nákupu späť.
  • GearBest - ušetrite až 5 % pri nákupe z Číny.
  • eBay - zahraničné nákupy + cashback 2 %.
  • Zaful - štýlová móda s cashbackom až 7 %.
  • Choies - vyberte si ten správny tovar s 5,5% cashbackom.
  • Dealextreme - 2,5% cashback na nákup zo zahraničia.
Prezrieť zahraničné obchody »

Súvisiace obchody

GearBest, AliExpress, eBay.com, eBay.de, eBay.co.uk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa