AliExpress návod: 5. diel – Platenie cla a DPH

Tipy k nákupuNávody na AliExpress.com  |  Návody 10. 11. 2021

V AliExpress zoženiete za fantastické ceny kvalitný tovar, o akom by ste v našich obchodoch mohli len snívať. Móda pre každého, lacná elektronika, šikovné doplnky a hračky pre všetkých, to všetko a ešte viac ponúka AliExpress. Navyše nakupovať môžete v pohodlí domova a pri väčšine produktov získate dopravu zadarmo. Vstúpte do úžasného sveta nákupov z Číny!

Naposledy sme písali o tom, ako si dať pozor na podvody na AliExpress. Ani dnešná téma nebude príliš veselá, ale často sa na ňu pýtate a my vás chceme upozorniť. Viete kedy nemusíte platiť na Aliexpress clo a kedy DPH? Máme pre vás pár užitočných informácii, ktoré vám nákupy uľahčia.

Kedy sa na AliExpress neplatí DPH ani clo?

Clo a DHP sú nepríjemnosti, ktorým sa človek pri nákupoch z Číny (a zo zahraničia vo všeobecnosti) občas nemá šancu vyhnúť – rozhodujúca je pri tom cena tovaru, ktorý si kupujete.

V prípade, že sa celková cena balíčka vojde do 22 EUR vrátane poštovného (ktoré na AliExpress v drvivej väčšine prípadov neplatíte, pretože dopravu máte zdarma), neplatíte clo ani DPH. Pre väčšie pohodlie si môžete menu na AliExpress prepnúť na Eurá, aby ste sa nemuseli trápiť s aktuálnymi kurzami a prepočítavaním – túto možnosť nájdete hneď vedľa možnosti nastaviť si AliExpress slovensky.

Aliexpress Slovensky

Kedy sa platí na AliExpress DPH?

Akonáhle celková cena zásielky presiahne 22 EUR, ale vojdete sa do 150 EUR, platíte na AliExpress DPH (to tvorí 20 % z ceny tovaru) a poplatok za spracovanie a poskytnutie služieb pošty či kuriérnej spoločnosti. V prípade pošty sa pohybuje okolo 5 EUR, kuriérne spoločnosti majú poplatky rôzne.

Ak si teda kúpite na AliExpress napríklad telefón Xiaomi v hodnote 100 EUR, zaplatíte naviac 20 EUR na DPH.

Kedy sa platí na AliExpress clo?

Clo na AliExpress.com platíte až v okamihu, kedy vami objednaný tovar presiahne cenu 150 EUR – v takom prípade teda platíte clo, DPH aj poplatok za spracovanie a využitie služby pošty či kuriérnej spoločnosti.

A aká je výška cla z Číny vo výsledku? Výška cla sa mení podľa charakteru tovaru a určuje ho colný sadzobník podľa číselného kódu tovaru. Ak ho nepoznáte, môžete pre orientáciu použiť túto kalkulačku pre výpočet cla (kalkulačka je v češtine).

Napríklad, ak si kúpite na AliExpress hodinky za 160 EUR:

  1. Najskôr vypočítame clo – na základe typu tovaru bude clo vo výške 4,5 % = 7,2 EUR.
  2. Pripočítame k cene tovaru 160 + 7,2 = 167,2 EUR.
  3. Z tejto čiastky ďalej vypočítame DPH – pri výške 20 % = 33,44 EUR.
  4. Čísla spočítame, teda 167,2 + 35,1 = 200,64 EUR.
  5. K tomu ešte musíme pripočítať poplatok za spracovanie a využitie služby pošty či kuriérnej spoločnosti – ak by bol tento poplatok 5 EUR, celková cena tovaru by bola 205,64 EUR.
Aliexpress

Nie je to tak ťažké, však? Ale buďme realistickí – väčšina tovaru na AliExpress sa pohybuje v tak nízkych čiastkach, že clo ani DPH nebudete musieť riešiť. No v prípade, že by ste sa s tým predsa stretli, je výhodné vedieť, ako na to. Môžete si všimnúť, že cena drahého tovaru vám kvôli AliExpress DPH a clu ešte narastie. Jednoducho sa s týmto spojeným komplikáciám vyhnete, ak si ustrážite, že produkt bude lacnejší než 22 EUR.

Chcete na AliExpress nakupovať ešte lacnejšie? Vieme ako ušetríte z každého nákupu až 10 %!Pre zobrazenie textu sa prosím zaregistrujte.Zaregistrovať saRegistrovať sa cez Facebook

Súvisiace obchody

GearBest, AliExpress, eBay.com, eBay.co.uk, Rosegal

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa