Diaľničná známka 2019 - kde ju kúpiť, koľko stojí a ako dlho platí

Tipy k nákupu 10. 11. 2021

Blíži sa koniec kalendárneho roka a s ním nutnosť zakúpenia novej diaľničnej známky. Ak neviete kde ju kúpiť, koľko stojí a ako dlho platí, pozrite si naše tipy, ktoré vám na všetko odpovedia.

Jazda po diaľničných úsekoch v Slovenskej republike je spoplatnená. Poplatok sa hradí kúpou vybranej diaľničnej známky. Na Slovensku sa už nepoužívajú klasické nalepovacie diaľničné známky, ale kupuje sa elektronická diaľničná známka. Neviete koľko stojí ročná, 10 dňová alebo 30 dňová diaľničná známka 2019? Chcete sa dozvedieť, kde sa dá zakúpiť? Pozrite si nášho sprievodcu, ktorý vám zodpovie všetky otázky.

Kto musí mať diaľničnú známku?

Podľa aktuálne platných zákonov sa vzťahuje nutnosť zakúpenia diaľničnej známky pre motorové vozidlá do 3,5 tony. Vozidlá s vyššou hmotnosťou platia elektronické mýto, ktoré funguje iným spôsobom. Diaľničná známka je povinná na spoplatnených úsekoch rýchlostných ciest a diaľnic. Od povinnosti platenia diaľničnej známky sú oslobodené osoby s preukazom ZŤP, ktoré však musia byť zaregistrované v systéme Správcu výberu úhrady diaľničnej známky, ktorou je Národná dopravná spoločnosť.

Diaľničná známka cena

Ročná diaľničná známka 2019

Cena diaľničnej známky pre rok 2019 sa nemení. Zostáva na minuloročnej sume 50 eur. Pokiaľ využívate spoplatnené cestné úseky často, patrí tento typ diaľničnej známky rozhodne k najvýhodnejšiemu variantu. Možno jazdíte po diaľnici do práce alebo často cestujete. V tomto prípade určite voľte ročnú známku. Ročná známka platí od 1. 1. 2019 do 31. 1. 2020.

Ostatné druhy diaľničných známok

Pre príležitostné cesty po spoplatnených úsekoch môžete zvoliť kúpu kupónu s kratšou časovou platnosťou. V predaji je 30-dňová diaľničná známka a kratšia 10-dňová diaľničná známka. Ceny sú 14 eur za 30-dňový a 10 eur za 10 dňový kupón. Zvážte si motoristické plány na budúci rok, pretože sa vám môže stať, že nekúpite celoročnú známku a vo finále prerobíte.

Platnosť / vozidlo
Do 3,5 tony
Nad 3,5 tony
Platnosť / vozidlo10 dňová
Do 3,5 tony10 eur
Nad 3,5 tonymýto
Platnosť / vozidlo30 dňová
Do 3,5 tony14 eur
Nad 3,5 tonymýto
Platnosť / vozidloročná
Do 3,5 tony50 eur
Nad 3,5 tonymýto

Platnosť diaľničnej známky 2019

  1. Ročná diaľničná známka: Platí od 1. 1. 2019 alebo odo dňa zakúpenia do 31. 1. 2020 .
  2. Mesačná diaľničná známka: Platí od dňa zakúpenia po dobu 30 dní.
  3. Desaťdňová diaľničná známka: Platí od dňa zakúpenia po dobu 30 dní.

Kde kúpiť diaľničnú známku 2019?

Teraz už viete, aké typy kupónov sa predávajú na nasledujúci rok, viete ceny. Otázkou zostáva, kde diaľničné známky kúpiť? Je to jednoduché. Všetky typy diaľničných známok na rok 2019 môžete kúpiť od soboty 15. 12. 2018 prostredníctvom webu Eznamka.sk, v mobilnej aplikácii eznamka, na čerpacích staniciach či hraničných priechodoch.

Zoznam miest, kde kúpite diaľničnú známku:

  1. Web a aplikácia eznamka
  2. Benzínové pumpy
  3. Hraničné priechody

Treba nosiť známku pri sebe?

Ak ste dlho diaľničnú známku nekupovali, zostanete prekvapení. Už sa totiž nelepí na okno. Pri kúpe cez portál eznamka alebo na čerpacej stanici musíte vpísať či nadiktovať údaje o ŠPZ. Tie sa po zaplatení zaregistrujú do systému. Dostanete doklad o zaplatení, ktorý so sebou nosiť nemusíte, ale je dobré si ho pre istotu uschovať. Dávajte pozor, ak nadiktujete nesprávne údaje a zastavia vás policajti, bude sa na vás hľadieť ako keby ste jazdili bez známky a dostanete pokutu. Ak plánujete kúpiť diaľničnú známku 2019 elektronicky ešte v tomto roku, pozor! Stále je v predaji aj diaľničná známka 2018, tak aby ste zbytočne neminuli peniaze.

Tipy na autodoplnky so zľavou

Chcete maximálne ušetriť? Nakupujte autodoplnky cez Tipli.sk. Tento cashback portál vám vyplatí časť peňazí späť z každého nákupu v partnerskom obchode!

  • Autovýbava.cz - eshop s autodoplnkami cashbackom 5 %.
  • TorriaCars - nejlepšie náradie, doplnky a kvapaliny do auta se zľavou 3 %.
  • AliExpress - zaujímavé a cenovo dostupné vybavenie pre auto s cashbackom až 10 %.
Zobraziť ďalšie obchody »

Pokuta za jazdu bez platnej diaľničnej známky

Pokiaľ jazdíte autom po spoplatnených cestných úsekoch bez platnej diaľničnej známky, hrozí vám pokuta. To znamená, že po diaľnici či rýchlostnej ceste nemôžete jazdiť s už neplatnou známkou či bez nej. Výška pokuty za jazdu bez známky dosahuje výšku stoviek eur a môže vám prísť domov poštou. Ak vojdete na diaľnicu bez známky omylom, nepaníkarte, pokutu dostať nemusíte. Ak ste zadali nesprávne EVČ vozidla pri kúpe známky, podľa platnej legislatívy môžete dostať pokutu vo výške 150 eur , ale len raz za mesiac.

Jízda po dálnici

Tip: Pokiaľ chcete, aby bolo vaše auto v top kondícii a nevypovedalo službu, treba sa oň starať. Kúpte si kvalitné autodoplnky za atraktívne ceny.

Platené úseky diaľnic

Ak sa chystáte na cestu a neviete či je vami zvolená trasa spoplatnená, viete si toľahko overiť. Na portále eznamka.sk nájdete kompletný prehľad platených a neplatených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest, ktorých je dohromady približne 622 km. Pozrite sa, ktoré to aktuálne sú:

Úsek
ÚsekD1
R1
ÚsekD2
R2
ÚsekD3
R4
ÚsekD4
R6

Diaľničná známka v zahraničí

1. Diaľničná známka Česká republika: U našich českých susedov sú poplatky približne rovnaké ako u nás, len s tým rozdielom, že majú stále klasické nalepovacie známky. Predáva sa ročná známka za 1500 Kč (cca 60 eur), a v predaji sú tiež 30-dňové a 10-dňové známky.

2. Diaľničná známka Rakúsko: Poplatok je nutné zaplatiť aj v Rakúsku. Rakúská diaľničná známka vyjde cenovo na 87,30 eur.

3. Diaľničná známka Poľsko: V Poľsku sú spoplatnené len niektoré úseky diaľnic, preto sa miesto diaľničnej známky využíva mýto.

Viete ako si vybrať navýhodnejšie povinné zmluvné poistenie?Pre zobrazenie tejto časti článku sa prosím zaregistrujte.Zaregistrovať saRegistrovať sa cez Facebook

Súvisiace obchody

Rentalcars.com, Booking, NN poisťovňa

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa