3 recepty z tekvice, ktoré zvládne každý

Tipy k nákupu 10. 11. 2021

Tekvica je zdravá a obľúbená zelenina, ktorá je dôležitým zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Keďže 90–95 % tekvice tvorí voda a dužina je prakticky bez tukov, je preto vhodná ako nízkokalorická potravina pri redukčných diétach.

Tekvica je mimoriadne bohatá na betakarotén – provitamín vitamínu A, ktorý chráni pred rakovinou a voľnými radikálmi. V tekvici nechýbajú ani antioxidanty, zdraviu prospešný škrob, pektín, nenasýtené kyseliny. Práve preto je významná pre naše zdravie. Podporuje imunitu, znižuje vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak, bojuje proti infekciám akéhokoľvek druhu, zmierňuje zápaly tráviaceho systému a čriev, chráni srdce a pomáha obličkám správne regulovať vodu.

Inšpirujte sa rychlými receptmi z tekvice, ktoré zvládne každý a nezaberú veľa času.

Tekvicová polievka s chilli

tekvicova polievka

Tekvicová polievka je výborná, sýta a jednoduchá na prípravu.

Suroviny

  • 1 ks tekvica hokkaido
  • 1 ks cibuľa
  • 4 PL olivový olej
  • 1 PL maslo
  • 2 dl zeleninový vývar
  • smotana
  • soľ
  • chilli
  • čierne korenie
  • tekvicový olej

Postup

  1. Vo väčšom hrnci rozpálime olej a maslo, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a 2-3 minúty restujeme.
  2. Pridáme umytú, na menšie kúsky pokrájanú tekvicu Hokkaido, 5 minút restujeme, potom zalejeme horúcim vývarom tak, aby vývar bol cca 2 cm nad tekvicou, osolíme, okoreníme, pridáme štipku chilli a varíme, kým nie je tekvica mäkká.
  3. Následne rozmixujeme, vrátime na oheň, pridáme smotanu na zjemnenie, prevaríme a podávame ozdobené tekvicovým olejom - môžeme pridať nasucho pražené tekvicové jadierka.

Tekvicové rizoto s kokosovým mliekom

tekvicové rizoto

Tekvicové rizoto si zamilujete hneď čo ho ochutnáte.

Suroviny

  • 1 ks tekvica hokkaido
  • 300 g ryže Arborio
  • 1 zeleninový vývar
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 malé cibuľky
  • olivový olej
  • 2PL masla
  • 100 ml kokosového mlieka
  • parmezán
  • soľ
  • čierne korenie

Postup

  1. Tekvicu si pokrájame na malé kúsky. Troška osolíme. Na rozpálenom oleji popražíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme cesnak nakrájaný nadrobno a po chvíľke pridáme kúsky tekvice hokkaido. Pražíme asi 5 minút.
  2. Pridáme ryžu a postupne pridávame vývar a neustále miešame. Začneme asi s 1dcl a postupne zalievame. Priebežne ochutnávajte, či už ryža nie je mäkká.
  3. Ak je ryža mäkká, pridajte kokosové mlieko, maslo a premiešajte. Podľa chuti dochutíte soľou a čiernym mletým korením. Na konci podávajte s postrúhaným parmezánom.

Pečená tekvica hokkaido

pečená tekvica

Tekvica hokkaido chutí najlepšie pečená.

Suroviny

  • 1ks tekvice hokkaido
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • pažítka
  • cesnakový olej

Postup

  1. Tekvicu aj so šupkou umyte, osušte, rozpoľte ju a zbavte dužiny. Pokrájajte Hokkaido na plátky, každý osoľte a okoreňte, nechajte odstáť asi 10 minúť.
  2. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 10 – 15 minút. Tekvicu pokapte cesnakovým olejom a nechajte dopiecť. Upečené plátky posypte pažítkou.

Sladká verzia pečenej tekvice hokkaido: Pri sladkej úprave môžeme tekvicu posypať pred pečením sekanými orechmi. Cesnakový olej vymeňte za kokosový olej a namiesto korenia potrite kúsky tekvice medom alebo polejte javorovým sirupom.

Nakupujte BIO produkty s Tipli

Nakupujte s Tipli a časť peňazí sa vám vráti späť! Zaregistrujte sa zdarma na Tipli a ušetrite jedným kliknutím.

Ak uprednostňujete kvalitu pred kvantitou, nakupujte kvalitné BIO produkty.

Súvisiace obchody

BioCare, BabičkinaZáhrada.sk, Prezdravie.sk, FIT PLUS, Lekáreň Tri veže

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa