Najlepšie recepty s avokádom

Tipy k nákupu 10. 11. 2021

Avokádo je chutné a zdravé ovocie, ktoré obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, zdravých tukov a bielkovín. Môžeme ho konzumovať v surovom stave, ale aj tepelne upravené. V poslednej dobe sa jeho popularita čoraz viac zvyšuje a to aj vďaka jeho pozitívnym účinkom pre zdravie.

Avokádo má vysoký obsah antioxidantov, vrátane luteínu. Tieto živiny sú veľmi dôležité pre zdravie očí a znižujú riziko makulárnej degenerácie a šedého zákalu. Niektoré štúdie ukázali, že živiny v avokáde môžu mať pozitívny účinok pri prevencii rakoviny prostaty, znižujú vedľajšie účinky chemoterapie a môže výrazne znížiť príznaky osteoartrózy.

Guacamole

Jedno z najznámejších jedál s avokádom je bezpochyby Guacamole. Tento avokádový pokrm pochádza od Aztékov a v preklade znamená „avokádová salsa“. Najviac sa požíva v mexickej kuchyni, ale je populárne aj v USA a ďalších krajinách.

guacamole

Guacamole si môžete pripraviť na niekoľko rôznych spôsobov podľa chuti.

Suroviny

  • 2 lyžičky miso pasty
  • 1 zrelé avokádo
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 1 malá červená cibuľa
  • hrsť cherry paradajok
  • čerstvý koriander
  • limetka
  • soľ

Postup

  1. Avokádo pozdĺžne rozkrojíme a krúživým pohybom proti sebe oddelíme od seba obidve polovice. Kôstku vyberieme tak, že do nej zasekneme nôž a vykrútime ju. Lyžičkou vydlabeme dužinu a dáme do misky.
  2. Avokádo roztlačíme vidličkou a pridáme k nemu nakrájané paradajky, cibuľu, cesnak, koriander a šťavu z limetky. Všetky suroviny spoločne premiešame. Podľa chuti osoľte. Podávajte s nachos alebo opečenou mini bagetkou.

Avokádový šalát s kuracím mäsom a pancettou

Avokádový šalát s kuracím mäsom a pancettou určite oceníte ako ľahký obed alebo večeru. Vyskúšať môžete aj ďalšie ľahké šaláty, ktoré sme pre vás pripravili.

avokado salat

Šalát s avokádom a kuracím mäsom vám ulahodí hlavne v teplom letnom počasí.

Suroviny

  • 1 zrelé avokádo
  • 100 g kuracích pŕs
  • jarná cibuľka
  • červená paprika
  • cherry paradajky
  • 70 g pancetty
  • šalátová zmes (rukola, špenát...)
  • citrón
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • bazalka na ozdobu

Postup

  1. Kuracie prsia si na stredne rozpálenom ohni urestujeme.
  2. Zatiaľ čo sa nám maso restuje, pripravíme si zeleninu. Papriku a jarnú cibuľku i nakrájame na malé kúsky. Avokádo olúpeme, vyberieme kôstku a nakrájame na malé kocky. Do väčšej misky vložíme nakrájanú zeleninu a avokádo. Polejeme olivovým octom, osolíme a okoreníme, pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy a premiešame.
  3. Keď sú kuracie prsia hotové, osolíme ich a nakrájame na menšie kúsky. Potom si na panvičke zľahka osmažíme pancettu a tiež nakrájame na menšie kúsky.
  4. Na tanier najprv vložíme lístky šalátovej zmesi a potom pridáme zľahka premiešanú zeleninu s kuracím mäsom a pancettou. Na záver môžeme pridať na ozdobu lístky bazalky.

Avokádový toast s vajíčkom

Rýchla a chutná varianta na raňajky, ktorú máte hotovú za pár minút je práve avokádový toast s vajíčkom.

avokadovy toast

Raňajky sú základ a avokádový toast s vajíčkom vám dodá dostatok bielkovín.

Suroviny

  • 1 zrelé avokádo
  • vajíčko
  • toastový chlebík
  • soľ, čierne mleté korenie

Postup

  1. Avokáda olúpeme, vyberieme kôstku a jednu polovicu nakrájame na mesiačiky a druhú popučíme. Toast natrieme popučeným avokádom a na to položíme avokádové mesiačiky.
  2. Na panvičke si urobíme volské oko, osolíme a dáme na toast. Podľa chuti môžeme okoreniť.

TIP: Ak by ste chceli zmenu, natrite si na toast avokádovú nátierku s tofu alebo vyskúšajte ďalšie recepty s tofu, ktoré máte hotové raz dva.

Avokádový tatarák

Každý z vás už ochutnal určite tradičný tatarák z hovädzieho mäsa alebo z lososa. Ak chcete vyskúšať niečo nové a netradičné tak vyskúšajte náš avokádový tatarák. Tento rýchly recept oceníte, ak nemáte veľa času na prípravu.

 tatarak z avokada

Prekvapte svojich hostí a pripravte im netradičný tatarák z avokáda.

Suroviny

  • 2 zrelé avokáda
  • jarná cibuľka
  • 3 reďkvičky
  • citrón
  • uhorka
  • bylinky (pažítka, bazalka)
  • lyžička dijonskej horčice
  • soľ, čierne mleté korenie

Postup

  1. Avokáda olúpeme, vyberieme kôstku a nakrájame na malé kocky. Hneď po nakrájaní pokvapkáme avokádo šťavou z citrónu, aby nám nezhnedlo.
  2. Na malé kúsky si pokrájame reďkvičky, uhorku, cibuľku, bylinky a pridáme k avokádovej zmesi. Osolíme a okoreníme podľa chuti, pridáme dijonskú horčicu a všetko premiešame.
  3. Podávame s opečeným toastem alebo bagetkou.

★Chcete si vylepšit vašu kuchyňu? ★

Vyberte si nové vybavenie do domácnosti vo vašom obľúbenom obchode a cez cashback Tipli.sk získajte z každého nákupu peniaze späť.

Súvisiace obchody

Chef shop, Tescoma, 4home, HomePoint.sk, Bighome.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa