Rýchle a zdravé letné recepty s tofu, ktoré si zamilujete

Recepty 12. 7. 2018

Letné počasie priamo láka k zdravému jedálničku a preto sme pre vás prichystali rýchle a ľahké recepty s tofu. Prečo práve tofu? Tofu sa perfekte hodí do redukčného jedálničku, kedy chceme prijať veľké množstvo živín a neprijímať príliš veľké množstvo energie.

Tofu obsahuje veľké množstvo bielkovín, malé množstvo tukov, vitamíny skupiny B, vitamín E a mnoho minerálnych látok ako je vápnik, horčík a železo. Je ľahko stráviteľné a preto sa hodí aj pre citlivejší žalúdok. Tofu je potravina, ktorá prispieva k prevencii niekoľkých civilizačných chorôb, ako je cukrovka, vysoký tlak, osteoporóza, vysoký cholesterol, rakovina prsníka a choroby srdca. A to už stojí za to zaradiť ho do svojho jedálničku častejšie.

TIP: Skúste aj ďalšie rýchle recepty z našej ponuky, ktoré vám ušetria čas aj peniaze.

Miso polievka s tofu a hubami

Miso polievka je jednou z najzdravších polievok na svete. Je zdravou a rýchlou pochúťkou a už po dlhé storočia je používaná v ázijských kultúrach ako významný prostriedok pre posilnenie imunitného systému. Základom pri príprave je takzvaná miso pasta, ktorá sa môže odlišovať podľa chuti, vône a vzhľadu a ďalších iných faktorov.

tofu miso

Pripravte si jednu z najzdravších polievok na svete.

Suroviny

  • 2 lyžičky miso pasty
  • 4 lyžičky morskej riasy wakame
  • 1 hrnček čerstvej zeleniny (mrkva, reďkvičky, kapusta, jarná cibuľka, pór...)
  • 1 hrsť čerstvých shiitake hub
  • 1 balíček tofu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • Morská soľ
  • ½ lyžičky sezamového oleja alebo ½ lyžičky praženého masla ghí

Postup

  1. Riasu namočíme na tri minúty a potom nakrájame najemno. Zeleninu a huby si pokrájame na menšie kúsky a tofu na kocky.
  2. Na dno rozohriateho hrnca kvapneme niekoľko kvapiek oleja, prípadne maslo ghí. Vložíme nakrájanú riasu, na drobno pokrájanú zeleninu a huby a zalejeme vývarom tak, aby bola zaliata zelenina. Pridáme štipku soli a dusíme asi 7 minút a bez miešania.
  3. Pridáme biele tofu a dolejeme zeleninovým vývarom. Doba varenia polievky by nemala presiahnuť 15 min, aby v nej zostali vitamíny.
  4. Nakoniec si miso pastu rozrobíme v troche vody a pridáme do polievky. Necháme tak 3-4 minúty postáť a môžeme podávať.

Pečené tofu so zeleninou

Tofu pokladá väčšina vegetariánov a vegánov za nenahraditeľnú surovinu, pretože je pre nich náhradou za mäso z výživového hľadiska a preto býva často súčasťou vegánskych receptov. Pečené tofu je vhodné ako ľahký a rýchly obed, ale aj večera.

tofu pecene

Pečené tofu je skvelou voľbou na obed aj na večeru.

Suroviny

  • 1 balíček tofu
  • Zeleninu podľa chuti – červená paprika, jarná cibuľka, šampiňóny, reďkvičky
  • Sezamové semienka
  • Olivový olej

Na marinádu:

  • sójová omáčka
  • sladká chilli omáčka
  • 1 polievková lyžica sezamového oleja
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 polievková lyžica medu
  • Soľ

Postup

  1. Najprv si pripravíme marinádu. Do misky vložíme postupne všetky ingrediencie podľa chuti - sójovú omáčku, sladkú chilli omáčku, sezamový olej, chilli papričku, prelisovaný cesnak, soľ, med a zamiešame.
  2. Tofu si nakrájame na plátky a namarinujeme. Môžete si namarinované tofu nechať odležať v chladničke na pár hodín, aby sa chute zamiešali a chuť bola omnoho výraznejšia, ale ak nemáte toľko času nemusíte. Namarinované tofu vložíme do zapekacej misy a pečieme v rúre.
  3. Medzitým si opečieme zeleninu na olivovom oleji na panvici, až kým nám nezmäkne. Potom pridáme k zelenine upečené tofu, poriadne premiešame a posypeme sezamom.

Náš tip: Ak chcete mať pečené tofu plné farieb, skúste si nakrájať rôzne papriky- napr. žltú, oranžovú, zelenú a červenú.

Tofu avokádová nátierka

Tiež milujete avokádo? Chutnú nátierku si môžete dať na raňajky alebo ňou pohostiť návštevu.

tofu natierka avokado

Vyskúšajte netradičné servírovanie a využite tak celé avokádo.

Suroviny

  • 100g tofu
  • 1 zrelé avokádo
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička olivového oleja
  • Jarná cibuľka
  • Citrónová šťava
  • Štipka soli

Postup

  1. Tofu si nastrúhame na jemné kúsky, avokádo si vydlabeme a jarnú cibuľku si pokrájame na malé kúsky. Vložíme do mixéra, pridáme cesnak, olivový olej, šťavu z citróna a soľ podľa chuti.
  2. Všetko rozmixujeme a podávame s pečivom.
  3. Ak chcete originálne servírovanie pre hostí, podávajte nátierku v avokádovej šupke.

Inšpirujte sa našimi receptami na rýchle a zdravé recepty z tofu a zaručene potešíte celú rodinku! Máte aj vy recept, po ktorom sa ostatní budú len tak oblizovať? Podeľte sa oň v diskusii.

★ Chcete výhodne nakupovať suroviny? ★

Vyberte si váš obľúbený obchod, zaregistrujte sa a nakupujte cez cashback Tipli.sk. Z vášho každého nákupu získate peniaze späť.

Nakupujte potraviny výhodne

Odporučané články

Odporúčané obchody

Odporučané články

Príručka pre cestovateľov: Kiwi.com

Človek sníva o ďalekých krajinách a slnku zapadajúcemu za horizontom - ale ako sa k takému raju...
21.7.2018 Zobraziť článok

Poznáte VÚB banku a jej ponuku?

Hľadáte banku, na ktorú sa môžete spoľahnúť? Účet bez poplatkov a hypotéka na vysnívaný dom či...
21.7.2018 Zobraziť článok

Turistická mapa. Prežitok či povinná výbava…

Je tu leto, čas dovoleniek. Či už sa chystáte autom do Chorvátska, plánujete túry po našich...
20.7.2018 Zobraziť článok

Už odchádzate?

Stačí pár sekúnd pre získanie odmien z vašich nákupov!

Vytvorte si zadarmo účet na Tipli. Okamžitý prístup k odmenám, až 25 % späť z nákupov v 1218 obchodoch.

Platí na každý nákup a tiež na zľavy a akcie.