13 tipov a rád ako ušetriť za jedlo

Tipy k nákupuTipy a triky 10. 11. 2021

Nakupovať potraviny domov musíme takmer každý deň. Táto pravidelná súčasť života každého z nás sa však líši v tom, čo nakupujeme, a akú sumu za potraviny minieme. Najvyššie náklady každej domácnosti predstavujú štatisticky výdavky za potraviny a za bývanie. Avšak za jedlo sa dá často ušetriť viac než by sa zdalo, chce to len riadiť sa pár zásadami.

Na začiatku je dôležité zistiť na čom utrácate najviac. Nakupujete príliš veľa čerstvých potravín a potom ich musíte vyhodiť, pretože ste ich nestihli skonzumovať? Chodíte príliš často do reštaurácií? Chodíte nakupovať do obchodu každý deň a nakupujete príliš veľa potravín, ktoré nutne ani nepotrebujete? Ak zistíte, kde utrácate pravdepodobne najviac, potom už stačí už len riadiť sa našimi tipmi a ušetrite aj tam, kde by ste to nečkali.

1. Nakupujte potraviny v zľave

Využívajte zľavy potravinových reťazcov, najmä na trvanlivé potraviny s dlhou dobou trvanlivosti. Cukor, múka, olej či mlieko je vždy výhodné kupovať vo väčšom množstve a to v dobe, kedy sa objaví akciová ponuka v letákoch obchodov s potravinami. Alebo si nenechajte ujsť akčné letáky obchodov, ktoré môžete sledovať na Tipli, každý týždeň pridávame nové!

Akční letáky všech obchodů můžete pravidelně sledovat na Tipli, každý týden přidáváme nové

2. Nenakupujte každý deň

Každý nákup vás stojí čas a všetci dobre vieme, že čas sú peniaze. Čím častejšie nakupujeme, tým viac míňame a preto by ste mali eliminovať návštevy obchodu na minimum.

zdravé jedlo

Nakupujte s rozumom.

3. Nevytvárajte si príliš veľké zásoby

Pri každom nákupe si skúste predstaviť, v akom časovom intervale ste schopní zjesť všetky potraviny, ktoré máte už v košíku. Pretože ak nestihnete potraviny zjesť, hrozí, že sa pokazia a budete ich musieť vyhodiť.

4. Nevyhadzujte zbytky, ale dajte ich do mrazničky

Varte väčšie porcie a čo sa nezje, tak zamrazte. Zmraziť môžete sezónne ovocie, zeleninu a tiež aj predpripravené suroviny, z ktorých môžete obmenou ďalších surovín pripraviť sériu receptov.

TIP: Ušetrite na nákupoch s Tipli! Vyberte si váš obľúbený obchod, zaregistrujte sa, nakupujte a využite cashback od Tipli! Získate tak z každého nákupu peniaze späť.

5. Nepoužívajte v kuchyni polotovary

Polotovary možno ušetria váš čas prípravou jedla, ale s peniazmi je to naopak. Aby výrobcovia čo najviac zarobili, používajú na základné suroviny tie najmenej kvalitné suroviny, ktoré tak zabezpečia minimálne výrobné náklady. Okrem toho sú často veľmi doosladzované a preto sú strašiakom pri chudnutí a diétach. Sú úplný opak ako sú potraviny na chudnutie.

6. Naučte sa rozlíšiť minimálnu trvanlivosť a dátum spotreby

Podľa typu potraviny sa na výrobku uvádza aj údaj, ktorý informuje o životnosti daného tovaru. Mliečne a rôzne chladené výrobky sa doplňujú dátumom použiteľnosti a to z dôvodu, že podliehajú rýchlej skaze. Tento termín slúži k tomu, aby sa už po dátume spotreby výrobok ďalej nepredával a podľa doporučení ani nekonzumoval. U trvanlivých potravín je označenie dátumu minimálnej trvanlivosti a znamená, že po prekročení dátumu potravina nemusí byť závadná alebo škodlivá, len už výrobca negarantuje všetky jej pôvodné vlastnosti.

7. Varte viac doma a menej sa stravujte v reštauráciách

Vysoké náklady na stravovanie spôsobujú aj pravidelné návštevy reštaurácií. Obmedzte napríklad pravidelné obedy a za cenu obedného menu uvarte obed pre celú rodinu.

restauracia

Občas si prichystajte obed doma a ušetrite.

8. Naplánujte si jedálniček a prispôsobte tomu i nákup potravín

Kto plánuje, vie čo bude variť a aké potraviny bude potrebovať. K naplánovaný jedlám si napíšte nákupný zoznam. Nakúpite tak len toľko potravín, koľko reálne spotrebujete a potrebujete.

9. Vymeňte balenú vodu za vodu z vodovodu

Balená voda je oproti vode z vodovodu zhruba 40x drahšia a kvalitou sú na rovnakej úrovni. Navyše voda z vodovodu je ľahko dostupná v neobmedzenom množstve. To isté platí aj pre rôzne sladené nápoje, ktoré sú nezdravé a plné cukrov. Pripravte si domácu limonádu použitím byliniek alebo zeleného čaju.

10. Využívajte plodiny, ktoré ste si sami vypestovali

Vypestovať si vlastné plodiny nie je jednoduché a je často časovo náročné, ale v porovnaní s kvalitou a peniazmi sa naozaj vyplatí. Okrem toho môžete aj predísť rôznym alergiám na potraviny, ktoré spôsobujú chemicky spracované potraviny.

zelenina

Vypestovať si svoje plodiny má niekoľko výhod.

11. Zberajte lesné plody a bylinky

Lesné plody sú chutné a navyše zadarmo. Namiesto rodinné nákupu si naplánujte výlet do prírody a nazbierajte si huby či čučoriedky. Ak ich nazbierate vo veľkom množstve, ovocie si môžete si zamraziť, huby a bylinky zase vysušiť a vydržia vám oveľa dlhšie.

12. Pečte si svoje vlastné pečivo

Možno sa pečivo zdá na prvý pohľad ako zanedbateľná položka pri nákupe, nie je to však vždy pravda. Vzhľadom na objem a frekvenciu nákupu zohráva pečivo veľkú rolu a ušetriť sa dá na ňom práve ak si ho upečiete doma. Táto možnosť je tiež výhodná pre celiatikov, pretože bezlepkové potraviny a teda aj bezlepkové pečivo patria medzi drahšie položky a často krát aj menej dostupné.

chlieb

Domáci chlieb ocení celá rodina.

13. Nakupujte sezónne potraviny

Sezónne potraviny prirodzene dozrievajú v danom období a to vo veľkom množstve sú tak často krát lacnejšie. Všetky zdravé potraviny, ako sú ovocie a zelenina, môžete tak nakúpiť výhodne vo veľkom a urobiť si z nich marmelády, zavareniny a kompóty. Ušetríte a navyše máte to podľa vlastnej chuti.

Nakupujte potraviny výhodne s Tipli

Využite zľavy a kupóny vašich obľúbených obchodov s potravinami a ušetrite ešte viac!

  • Babičkina záhrada.sk - nájdete tu kvalitné bioprodukty a liečivé bylinky .
  • BioCare - vyberte si zdravé, bezlepkové, raw potraviny.
  • Prezdravie.sk - ponúka bohatý sortiment produktov zdravej výživy.

Súvisiace obchody

BioCare, BabičkinaZáhrada.sk, FIT PLUS, Feedo.sk, Zamio

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa