Zemiaky neodmysliteľne patria k tradičnej slovenskej kuchyni. Niektoré kuchárky z nich však pripravujú len prílohy, a to je veľká škoda. Zo zemiakov totiž dokážete pripraviť celé menu, a preto sa s nimi oplatí v kuchyni experimentovať. Jedlá zo zemiakov človeka nielen 3-krát viac zasýtia ako obilniny, ale sú aj diétnejšie.
Plnené zemiaky ako predjedlo
Ak neviete, čo návšteve ponúknuť pred polievkou a hlavným chodom, vyskúšajte ako predjedlo servírovať chrumkavé plnené zemiaky.

Začnite slávnostný obed s chutným zemiakovým predjedlom.
Suroviny
-
rýchl
- 1 kg zemiakov
- 2 natvrdo uvarené vajcia
- 2 kyslé uhorky
- 2 cibule
- 2 jablká
- 150 g syru
Postup
- Pekné, veľké zemiaky upečieme v šupke v trúbe. Prekrojíme ich na polovicu a vydlabeme vnútro.
- Vajcia, uhorky, cibuľu a jablko nakrájame na malé kúsky. Osolíme, okoreníme a pridáme horčicu.
- Touto zmesou naplníme zemiaky.
- Prekryjeme plátkom syra a zapečieme.
Zemiaková polievka na kyslo s lesnými hubami a slaninkou
Túto kyslú zemiakovú polievku si zamiluje celá rodina. Hoci podobných receptov nájdete mnoho, zemiaková polievka s lesnými hubami chutí najlepšie.

Zemiaková kyslá polievka je klasika, na ktorej si pochutná celá rodina.
Suroviny
- 4 zemiaky
- hrsť sušených húb
- 200 ml mlieka
- 200 ml pochúťkovej smotany
- 2 PL hladkej múky
- cukor
- ocot
- 100 g slaniny
Postup
- Huby namočíme na hodinu do vody.
- Zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť, osolíme a okoreníme.
- Z húb vyžmýkame vodu a pridáme ich do polievky. Varíme až kým zemiaky nezmäknú.
- Z mlieka, smotany a múky si pripravíme zátrepku, vlejeme ju do polievky a necháme znovu zovrieť.
- Odstavíme a dochutíme cukrom a octom. Podávame s opraženou slaninkou.
Zapekané zemiaky s bryndzou
Ak máte chuť na tradičnú slovenskú kuchyňu, určite siahnite po tomto recepte. Zapekané zemiaky s bryndzou dokonale nasýtia a v kombinácii s petržlenovou vňaťou sú hotovou delikatesou.

Zepekané zemiaky s bryndzou zvládne pripraviť každý, recept je rýchly a jednoduchý.
Suroviny
- 1 200 g zemiakov
- 3 vajcia
- 100 g bryndze
- 2 dl mlieka
- soľ a korenie
- petržlenová vňať
Postup
- Umyté zemiaky uvaríme, olúpeme, pokrájame na kolieska a mierne opečieme.
- Zemiaky mierne opečieme a zalejeme mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajcia, soľ, bryndzu, nasekanú petržlenovú vňať a korenie.
- Poliate zemiaky zapečieme v rúre napríklad v Tescoma zapekacej nádobe.
- Podávame so zeleninou.
Zemiakovo - cviklový šalát
V lete máme chuť na niečo ľahšie a ak premýšľate ako schudnúť, určite do svojho jedálnička zakomponujte tento zdravý zemiakovo - cviklový šalát. Je ľahký a svieži, tak sa nebojte experimentovať.

Ešte ste nevyskúšali tento šalát? Červená repa sa k zemiakom dokonale hodí.
Suroviny
- 1 kg zemiakov
- 3 vajcia
- 1 cibuľa
- 200 g uvarenej cvikly
- soľ, cukor a korenie
- 200 g kyslej kapusty
- 2 slede
- olej, ocot
Postup
- V šupke uvarené zemiaky nakrájame na kolieska.
- Pridáme narezané slede, odkvapkanú a nakrájanú kapustu.
- Ochutíme soľou a korením.
- Cviklu narežeme na kocky a premiešame s olejom. Pridáme ju k zemiakom.
- Zmiešame ocot, olej, vodu a soľ.
- Zálievku nalejeme na šalát.
- Pokrm podávame odstáty.
★ Chcete výhodne nakupovať potraviny? ★
Vyberte si váš obľúbený obchod, zaregistrujte sa a nakupujte cez cashback Tipli.sk. Z vášho každého nákupu získate peniaze späť.
Rýnsky zemiakový koláč
Že zo zemiakov možno upiecť aj koláč? Ak ste to ešte nevyskúšali, nastal ten správny čas. Keď ho ochutnáte, určite ho upečiete opäť. A čo je najlepšie, tento koláč sa zaradí medzi top rýchle recepty aké poznáte.

So zemmiakovým koláčom doma zabodujte.
Suroviny
- 2 kg zemiakov
- 250 g udeného mäsa
- 2 cibule
- soľ, korenie, muškátový oriešok
- 2 vajcia
- 20 g maslo a smotana
- syr Gouda
Postup
- Zemiaky s cibuľou olúpeme a nastrúhame.
- Mäso pokrájame na malé kocky.
- Mäso, namočenú, dobre vyžmýkanú žemľu zmiešame spolu so zemiakmi.
- Zmes dáme do ohňovzdornej formy.
- Nastrúhaný syr zmiešame so smotanou, korením a vajcami.
- Pečieme cca 35 minút pri teplote 175 stupňov.
Ako zemiaky nestratia vitamíny
Ak chcete, aby v zemiakoch po spracovaní ostalo čo najviac vitamínov, rozhodne ich varte v šupke. Ak by ste ich totiž pred varením ošúpali či dokonca nakrájali, veľmi ľahko by sa z nich vyplavili živiny. Zemiaky je tiež dôležité uchovávať v tmavej a mierne chladnej miestnosti, napríklad v pivnici. V žiadnom prípade ich však neskladujte v chladničke.