Chutné recepty zo zemiakov 5-krát inak!

Móda Dovolenka Krása a zdravie Ako nakupovať s Tipli Mamičky a deti Nakupovanie 24. 8. 2018

To, čo vám doma nechýba, ani keď chladnička zíva prázdnotou, sú určite zemiaky. No a neverili by ste, aké skvelé pokrmy sa zo zemiakov a pár ingrediencií navyše dajú vyčarovať. Vyskúšajte tieto recepty zo zemiakov a vychutnajte si zemiakové predjedlo, hlavný chod, dezert či ľahký šalát.

Zemiaky neodmysliteľne patria k tradičnej slovenskej kuchyni. Niektoré kuchárky z nich však pripravujú len prílohy, a to je veľká škoda. Zo zemiakov totiž dokážete pripraviť celé menu, a preto sa s nimi oplatí v kuchyni experimentovať. Jedlá zo zemiakov človeka nielen 3-krát viac zasýtia ako obilniny, ale sú aj diétnejšie.

Plnené zemiaky ako predjedlo

Ak neviete, čo návšteve ponúknuť pred polievkou a hlavným chodom, vyskúšajte ako predjedlo servírovať chrumkavé plnené zemiaky.

chlieb 4

Začnite slávnostný obed s chutným zemiakovým predjedlom.

Suroviny

    rýchl
  • 1 kg zemiakov
  • 2 natvrdo uvarené vajcia
  • 2 kyslé uhorky
  • 2 cibule
  • 2 jablká
  • 150 g syru

Postup

  1. Pekné, veľké zemiaky upečieme v šupke v trúbe. Prekrojíme ich na polovicu a vydlabeme vnútro.
  2. Vajcia, uhorky, cibuľu a jablko nakrájame na malé kúsky. Osolíme, okoreníme a pridáme horčicu.
  3. Touto zmesou naplníme zemiaky.
  4. Prekryjeme plátkom syra a zapečieme.

Zemiaková polievka na kyslo s lesnými hubami a slaninkou

Túto kyslú zemiakovú polievku si zamiluje celá rodina. Hoci podobných receptov nájdete mnoho, zemiaková polievka s lesnými hubami chutí najlepšie.

polievka

Zemiaková kyslá polievka je klasika, na ktorej si pochutná celá rodina.

Suroviny

  • 4 zemiaky
  • hrsť sušených húb
  • 200 ml mlieka
  • 200 ml pochúťkovej smotany
  • 2 PL hladkej múky
  • cukor
  • ocot
  • 100 g slaniny

Postup

  1. Huby namočíme na hodinu do vody.
  2. Zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť, osolíme a okoreníme.
  3. Z húb vyžmýkame vodu a pridáme ich do polievky. Varíme až kým zemiaky nezmäknú.
  4. Z mlieka, smotany a múky si pripravíme zátrepku, vlejeme ju do polievky a necháme znovu zovrieť.
  5. Odstavíme a dochutíme cukrom a octom. Podávame s opraženou slaninkou.

Zapekané zemiaky s bryndzou

Ak máte chuť na tradičnú slovenskú kuchyňu, určite siahnite po tomto recepte. Zapekané zemiaky s bryndzou dokonale nasýtia a v kombinácii s petržlenovou vňaťou sú hotovou delikatesou.

polievka

Zepekané zemiaky s bryndzou zvládne pripraviť každý, recept je rýchly a jednoduchý.

Suroviny

  • 1 200 g zemiakov
  • 3 vajcia
  • 100 g bryndze
  • 2 dl mlieka
  • soľ a korenie
  • petržlenová vňať

Postup

  1. Umyté zemiaky uvaríme, olúpeme, pokrájame na kolieska a mierne opečieme.
  2. Zemiaky mierne opečieme a zalejeme mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajcia, soľ, bryndzu, nasekanú petržlenovú vňať a korenie.
  3. Poliate zemiaky zapečieme v rúre napríklad v Tescoma zapekacej nádobe.
  4. Podávame so zeleninou.

Zemiakovo - cviklový šalát

V lete máme chuť na niečo ľahšie a ak premýšľate ako schudnúť, určite do svojho jedálnička zakomponujte tento zdravý zemiakovo - cviklový šalát. Je ľahký a svieži, tak sa nebojte experimentovať.

polievka

Ešte ste nevyskúšali tento šalát? Červená repa sa k zemiakom dokonale hodí.

Suroviny

  • 1 kg zemiakov
  • 3 vajcia
  • 1 cibuľa
  • 200 g uvarenej cvikly
  • soľ, cukor a korenie
  • 200 g kyslej kapusty
  • 2 slede
  • olej, ocot

Postup

  1. V šupke uvarené zemiaky nakrájame na kolieska.
  2. Pridáme narezané slede, odkvapkanú a nakrájanú kapustu.
  3. Ochutíme soľou a korením.
  4. Cviklu narežeme na kocky a premiešame s olejom. Pridáme ju k zemiakom.
  5. Zmiešame ocot, olej, vodu a soľ.
  6. Zálievku nalejeme na šalát.
  7. Pokrm podávame odstáty.

Rýnsky zemiakový koláč

Že zo zemiakov možno upiecť aj koláč? Ak ste to ešte nevyskúšali, nastal ten správny čas. Keď ho ochutnáte, určite ho upečiete opäť. A čo je najlepšie, tento koláč sa zaradí medzi top rýchle recepty aké poznáte.

polievka

So zemmiakovým koláčom doma zabodujte.

Suroviny

  • 2 kg zemiakov
  • 250 g udeného mäsa
  • 2 cibule
  • soľ, korenie, muškátový oriešok
  • 2 vajcia
  • 20 g maslo a smotana
  • syr Gouda

Postup

  1. Zemiaky s cibuľou olúpeme a nastrúhame.
  2. Mäso pokrájame na malé kocky.
  3. Mäso, namočenú, dobre vyžmýkanú žemľu zmiešame spolu so zemiakmi.
  4. Zmes dáme do ohňovzdornej formy.
  5. Nastrúhaný syr zmiešame so smotanou, korením a vajcami.
  6. Pečieme cca 35 minút pri teplote 175 stupňov.

Ako zemiaky nestratia vitamíny

Ak chcete, aby v zemiakoch po spracovaní ostalo čo najviac vitamínov, rozhodne ich varte v šupke. Ak by ste ich totiž pred varením ošúpali či dokonca nakrájali, veľmi ľahko by sa z nich vyplavili živiny. Zemiaky je tiež dôležité uchovávať v tmavej a mierne chladnej miestnosti, napríklad v pivnici. V žiadnom prípade ich však neskladujte v chladničke.

★ Chcete výhodne nakupovať potraviny? ★

Vyberte si váš obľúbený obchod, zaregistrujte sa a nakupujte cez cashback Tipli.sk. Z vášho každého nákupu získate peniaze späť.

Nakupujte potraviny výhodne

Odporučané články

Odporúčané obchody

Odporučané články

Aktuálne akciové letáky #38 týždeň: tvaroh Rajo za 0…

Prelistujte si nové akčné letáky obľúbených slovenských supermarketov a drogérií. Nakupujte...
19.9.2018 Zobraziť článok

ProgamingShop.sk - profi obchod pre profi hráčov

Neviete si bez počítačových hier či Xboxu predstaviť voľný večer? Alebo máte doma hry, ktoré už...
14.9.2018 Zobraziť článok

Top 6 najkrajších tašiek na notebook z eBay!

Notebook vôbec nie je lacná záležitosť, a preto je dôležité čím skôr si naň kúpiť praktický obal...
14.9.2018 Zobraziť článok

Už odchádzate?

Stačí pár sekúnd pre získanie odmien z vašich nákupov!

Vytvorte si zadarmo účet na Tipli. Okamžitý prístup k odmenám, až 25 % späť z nákupov v 1254 obchodoch.

Platí na každý nákup a tiež na zľavy a akcie.