Dostanete hypotéku? Pomôže aj hypotekárna kalkulačka

Tipy k nákupu 10. 11. 2021

Ešte nemáte vlastné bývanie a premýšľate nad tým, že si ho zaobstaráte? Budete potrebovať hypotéku. Na trhu sú desiatky bánk, ktoré hypotéky poskytujú. Na to, aby bola pre vás hypotéka čo najvýhodnejšia, si je potrebné spraviť prieskum trhu a produktov. Pozrite sa s nami na to čo je to hypotéka, ako funguje a aké sú podmienky na to, aby ste ju dostali.

Popredné slovenské banky v portfóliou svojich produktov ponúkajú služby ako účty, kreditné karty, sporenia, úvery či hypotéky. Práve hypotéky patria k najpopulárnejším produktom posledných rokov. Čoraz viac ľudí premýšla nad tým, že sa viac vyplatí investovať do vlastného bývania, ako platiť drahé podnájmy. Ako hypotéky fungujú a aké sú možnosti na našom trhu? Aké su nové pravidlá na poskytovanie hypoték od 1. 7. 2018?

Čo je hypotéka a ako funguje?

Slovo hypotéka pochádza z latinčiny a inštitút hypotéky má korene v rímskom práve. Hypotéka je úver zabezpečený záložným právom k nehnuteľnosti. Zjednodušene to znamená, že banka má záruku, že v prípade ak dlžník prestane platiť splátky pred splatením, nepríde o peniaze, pretože jej zostane nehnuteľnosť. Práve preto je úrok v prípade hypoték pomerne nízky a banky poskytujú vysoké čiastky peňazí v porovnaní s inými druhmi úverov.

hypoteka

Zabezpečte si vlastné bývanie vďaka hypotéke.

Druhy hypoték

Pozrite sa s nami na to, aké druhy hypoték naše banky svojim klientom poskytujú. Existuje niekoľko druhov hypoték a je vždy dobré vyberať tak, aby vám hypotéka sedela čo najlepšie z dlhodobého hľadiska, nakoľko je dĺžka splátok na niekoľko desiatok rokov. Existuje viacero druhov hypoték ako americká hypotéka, kombinovaná hypotéka alebo hypotéka pre mladých. Vyberte si tú, ktorá vám vyhovuje a bývajte vo vlastnom.

hypoteka

Investujte peniaze do svojej nehnuteľnosti.

Americká hypotéka

Jedným z druhov hypoték je americká hypotéka. Rozdiel medzi bežnou a americkou hypotékou spočíva v tom, že je to neviazaný úver, ktorý nemusí byť použitý len na nákup nehnuteľnosti. Keďže slovenské zákony definujú hypotéku ako viazaný úver, ustálil sa pre bezúčelovú hypotéku pojem americká hypotéka.

Výhody a nevýhody

  • Bezúčelová hypotéka
  • Možnosť zlúčiť viacero úverov do americkej hypotéky a platiť menej
  • Nižšie úroky ako pri bežných úveroch
  • Dlhšia doba splácania ako pri spotrebných úveroch
  • Banka poskytne vyššie čiastky ako pri bežných úveroch
  • Zabezpečenie hypotéky nehnuteľnosťou
  • Vyšší úrok ako pri bežnej hypotéke

Hypotéka pre mladých

Populárnym druhom hypoték je v posledných rokoch hypotéka pre mladých. V čase hypotekárneho boomu práve tento druh hypotéky podnietil mnohých občanov medzi 18 a 35 rokov k tomu, aby si zaobstarali vlastné bývanie. Tento druh hypotéky prináša rôzne zvýhodnenia. Pozrite si produkty bánk ako Tatra banka, ČSOB či VÚB a požiadajte o hypotéku plnú výhod.

Výhody a nevýhody

  • Daňový bonus počas prvých 5 rokov splácania
  • Nárok na daňový bonus len v prípade, že váš priemerný hrubý mesačný príjem vypočítaný za predchádzajúci kalendárny rok nepresahuje 1,3 násobok priemernej mesačnej mzdy
  • Vekové obmedzenie 18-35 rokov žiadateľa
  • Nehnuteľnosť musíte vlastniť na Slovenku za účelom bývania
  • Zväčša bez poplatku za poskytnute
  • Možnosť nastaviť čo najdlhšiu dobu splácania

Kombinovaná hypotéka

Ako kombinovaná hypotéka je označovaný typ úveru, ktorý je spojený so stavebným alebo životným poistením. Zároveň tak sú často označopvané aj hypotéky, ktorých výška je vyššia ako je zákonom stanovená maximálna hranica na poskytnutie úveru. Výsledný úver je tak kombináciou hypotekárneho a spotrebného úveru. Nakoľko nie je možnosť žiadať o hypotéku na 100% zo sumy nehnuteľnosti, býva tento spôsob často využívaný

Výhody a nevýhody

  • Možnosť zaplatiť 100% sumu nehnuteľnosti
  • Splácate 2 úvery s rôznym úrokom
  • Spotrebný či bezúčelový úver má vysoké úroky a krátku dobu splácania
  • Ručíte nehnuteľnosťou
  • Jedna z možností ak nemáte žiadne voľné peniaze v hotovosti

Nové podmienky pre získanie hypotéky

Od 1. 7. 2018 sa zmenili pravidlá na poskytovanie hypoték. Na tieto zmeny tlačila najma Národná banka Slovenska, aby zabránila extrémnemu zadlžovaniu Slovákov nad svoje pomery. Banky začali poskytovať vysoké úvery za nízke úroky, čo viedlo k nárastu zadĺženosti. Maximálna výška úveru je vo výške 8-násobku čistého ročného príjmu žiadateľa. Zrušila sa možnosť žiadať o hypotéky nad 80% zabezpečenia a aj podiel takto vysokúch úverov v bankách postupne klesne. Pozor, ak máte už iné úvery, splátky za ne sa vám odpočítajú z vašich príjmov pri posudzovaní vašej žiadosti o hypotéku.

podmienky hypoteky

Pozrite sa na nové hypotekárne podmienky platné od 1. 7. 2018.

Hypotekárna kalkulačka vám ukáže, koľko zaplatíte

Chcete zistiť či dostanete hypotéku? Potrebujete si preveriť výšku splátok a porovnať jednotlivé bankvé inštitúcie? Pomôže vám hypotekárna kalkulačka. Zapíšete do nej všetky požadované informácie a veľmi rýchlo zistíte, na čom ste a aké sú možnosti. Nájdete ju na stránkach známych bánk ako mBank, ČSOB, Slovenská sporiteľňa a ďalších.

Vždy je dobré preveriť si svoje možnosti, pretože keď vám preveria hypotéku priamo v banke a dajú vás do systému, v prípade že netrafíte vyhovujúcu banku, narobíte si zbytočné komplikácie pri opakovanom žiadaní o hypotéku. Za zváženie stojí aj oslovenie finančného poradcu, ktorý má dobrá prehľad o trhu a vie, aká je najlepšia hypotéka pre vás.

hypotekarna kalkulacka

Vypočitajte si odhadovanú výšku splátky.

Hypotéka je záväzok na dlhé roky. Preto je dobré myslieť čo najviac dopredu a vyberať si správny druh hypotéky a banku, ktorej podmienky najlepšie vyhovujú vašim možnostiam. Vyhnete sa tak stresu, nepríjemnostiam a zbytočne vyhodeným peniazom. Vlastné bývanie je snom mnohých z vás. Požiadajte o hypotéku a premeňte svoje sny na realitu.

Chcete vlastné bývanie?

Viete o tom, že s Tipli ušetríte aj pri bankovaní? Využite aktuálne Tipli zľavy, šetrite euro k euru a premeňte vysnívané bývanie na realitu!

Súvisiace obchody

BIBLOO, 4home, AliExpress, Hotels.com, eBay.co.uk, FIT PLUS

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa