Špaldová múka obsahuje menej lepku a je bohatá na bielkoviny. Má vyšší obsah vlákniny a podporuje trávenie, preto by nemala chýbať v základnej výbave každej kuchyne. Vyskúšajte skvelé recepty so špaldovej múky, ktoré ponúka kuchyňa Lidla.
Jablkový koláč s orechmi

Jablkový koláč si pokojne môžete dať aj na raňajky.
Suroviny
- 250 g hladkej múky
- 130 g masla
- 125 g trstinového cukru
- 3 vajcia
- 250 ml mlieka
- 1 lyžička škorice
- 3 jablká
- 2 lyžice vlašských orechov
- 1 ks prášok do pečiva
- štipka soli
Postup
- Zmäknuté maslo rozmixujeme s cukrom a vajíčkami. Postupne prilievame mlieko.
- Špaldovú múku zmiešame s práškom do pečiva, soľou a so škoricou, posekanými orechmi a postupne primiešame do tekutej zmesi.
- Jablká ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. Ak chcete vláčnejšie cesto, jedno jablko postrúhajte a pridajte do cesta.
- Do formy na koláč (s priemerom asi 30 cm) vlejeme cesto a navrch poukladáme jablkové mesiačiky. Jablkový koláč vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 30 - 45 minút.
Strúhaný tvarohový koláč

Tvarohový koláč ozvláštnite, ak pridáte do plnky maliny alebo čučoriedky.
Suroviny na cesto
- 200 g hladkej múky
- 200 g špaldovej múky
- 250 g masla
- 125 g trstinového cukru
- 1 žĺtko
- 3 lyžice kakaa
- prášok do pečiva
- 850 g tvarohu
- 120 g kokosového cukru
- 3 žĺtky
- 4 bielky
- 2 lyžice prášku vanilkového pudingu
Suroviny na plnku
Postup
- Hladkú aj špaldovú múku spoločne preosejeme a spoločne s práškom do pečiva vložíme do misky. Pridáme kakao, maslo, žĺtko a uhnetieme cesto. Vytvarované cesto si rozdelíme na dve časti (jednu väčšiu a jednu menšiu časť) odložíme na chvíľku do chladničky.
- Plnku si pripravíme zmiešaním tvarohu s cukrom. Pridáme žĺtka, prášok a ušľahaný sneh z bielkov.
- Plech si vymastíme maslom a posypeme múkou. Väčšiu časť cesta postrúhame na plech a pritlačíme zľahka dlaňami. Na spodnú časť cesta rozotrieme tvarohovú plnku a navrch postrúhame zvyšnú časť cesta.
- Tvarohový koláč vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 30 – 40 minút.
Hrnčekový koláč s makom

Hrnčekový koláč máte hotový raz dva a bez použitia váhy.
Suroviny
- 3 vajíčka
- 2 hrnčeky špaldovej múky
- 1 hrnček cukru
- 2 hrnčeky špaldovej múky
- 1hrnček mlieka
- 1 hrnček oleja
- 1hrnček mletého maku
- 1 ks prášok do pečiva
Postup
- Všetky suroviny spoločne zmiešame a vymiešame do riedkeho cesta.
- Plech si vymastíme olejom, posypeme múkou a vylejeme cesto.
- Hrnčekový koláč vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 30 minút.
- Koláč môžete poliať čokoládovou polevou s nutellou. Stačí len v hrnci rozpustiť 50 g tuku,150 g horkej čokolády a 2 lyžice nutelly. Ak je poleva vlažná, polejeme koláč a necháme stuhnúť.
TIP: Vyskúšajte pripraviť polevu v hrnci
Musíte stále rozpustiť čokoládu vo vodnom kúpeli, aby vám neprihorela? Vyskúšate kvalitné tescoma hrnce, ktoré majú špeciálny povrch proti pripaľovaniu a všetky polevy budú ako od cukrára.
Rýchly koláč s ovocím

Ovocie meňte podľa chuti alebo sezóny.
Suroviny
- 150 g špaldovej múky
- 125 g masla
- 100 g trstinového cukru
- 3 vajcia
- 500g čerešní
- 150g brusníc
- 1 ks prášok do pečiva
- 100 g špaldovej múky
- 100 g trstinového cukru
- 4 lyžice masla
Suroviny na posýpku
Postup
- Z múky, masla, cukru, vajíčok, kypriaceho prášku vypracujeme cesto.
- Menší hlbší plech potrieme olejom a posypeme múkou. Na plech vložíme cesto a poukladáme odkôstkované čerešne.
- Do misky vložíme maslo, cukor a múku a vypracujeme mrveničku, ktorou posypeme čerešne. Nakoniec pridáme brusnice.
- Koláč vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 30 - 35 minút.
★ Chcete výhodne nakupovať potraviny? ★
Vyberte si obľúbený obchod, zaregistrujte sa a nakupujte cez cashback Tipli.sk a ušetrite ešte viac. Z každého vášho nákupu získate peniaze späť.