Zdravé recepty z cvikly, ktorým neodoláte

Krása a zdravie Chudnutie 10. 5. 2018

Možno si ju na prvú chuť nezamilujete, ale na druhú určite áno. Stačí jej dať druhú šancu, pripraviť pár chutných receptov a poďakujú sa vám nielen chuťové bunky, ale aj zdravie. Reč je o zdravej, šťavnatej a delikátnej cvikle.

Cviklu môžete pripraviť na tisíc spôsobov, stačí sa inšpirovať a zapojiť trochu fantázie. Existuje nespočetne veľa receptov z cvikly. Pripraviť z nej môžete chutnú nátierku, polievku, šalát, rizoto, cesto na palacinky aj smoothie. Pod jej šupkou sa ukrýva šťavnatá dužina obsahujúca množstvo minerálov a vitamínov. Ak sa chcete zdravo stravovať, určite po nej siahnite. Má minimum kalórií a neobsahuje žiadne tuky. Pochutiť si na nej môžete na raňajky, obed, aj večeru. Pozrite si Lidl leták a nakúpte šetky potrebné suroviny na zdravé cviklové recepty.

Smoothie z cvikly

Smoothie na raňajky si dokážete rýchlo pripraviť pred odchodom do práce. Ingredencie si môžete dopredu nakrájať a ráno ich len hodíte do mixéra. Ak by ste cviklu radi nahradili inou surovinou, pozrite si ďalšie rýchle smoothie recepty.

Smoothie z cvikly

Začnite deň zdravo s cviklovým smoothie.

Suroviny

  • 1 predvarená cvikla
  • ½ hrnčeka malín
  • 1 banán
  • 1 hrnček mlieka
  • Pomletý ľan alebo ovsené vločky

Postup

  1. Všetky ingrediencie: cviklu, maliny a banán hodíme do mixéra. Pridáme hrnček mlieka a všetko rozmixujeme.
  2. V prípade, že doma nemáte maliny, môžete s cviklou zmiešať aj jahody, čučoriedky alebo lesné plody.
  3. Podľa potreby môžeme smoothie dochutiť medom.

Rizoto z cvikly

Cvikla patrí medzi ingredencie, z ktorých pripravíte rýchle recepty. Jedlá z varenej cvikly sú chutné a výživné. Doprajte si preto zdravý obed.

Rizoto z cvikly

Lahodné rizito z cvikly je dochutené bielym vínom.

Suroviny

  • 200 g arborio ryža
  • 400 g cvikla
  • 150 ml biele víno
  • 600 ml zeleninový vývar
  • 1ks cibuľa
  • 3 strúčiky cesnak
  • Parmezán
  • Maslo
  • Soľ
  • Olivový olej

Postup

  1. Cibuľu nakrájame nadrobno. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu a mierne opražíme. Ďalej pridáme prelisovaný cesnak. Ak je cibuľa do zlatista opečená, pridáme ryžu, nasucho ju opražíme a zalejeme vínom.
  2. Všetko spolu pomiešame a keď víno vsiakne, zalejeme ryžu vývarom. Necháme povariť 2-3 minúty a za stáleho miešania postup opakujeme, pričom striedame zalievanie vínom a vývarom.
  3. Rizoto varíme približne 15-20 min. Keď je vláčne, pridáme nastrúhanú cviklu, maslo, parmezán alebo syr feta.
  4. Rizoto môžeme dochutiť alebo vyzdobiť vlašskými orechmi.

Šalát z cvikly

Rozmýšľate nad chutným obedom alebo ľahkou večerou? Tento šalát príjemne prekvapí svojou jemnou chuťou. Pripravte si recept z varenej cvikly.

Šalát z cvikly

K šalátu z cvikly sa vynikajúco hodí syr feta.

Suroviny

  • 1-2 cvikly
  • Baby špenát
  • Feta syr
  • Cherry rajčiny
  • Koriander
  • Orechy

Postup

  1. Cviklu krátko povaríme, ošúpeme a nakrájame na jemné plátky.
  2. Zmiešame lístky baby špenátu (alebo iného šalátu podľa chuti), plátky cvikly, rozmrvený syr feta, na polovicu nakrájané cherry rajčiny a orechy.
  3. Pridajme nakrájaný koriander a zalejme pripravenou zálievkou (med, olivový olej, dijonská horčica, pomaranč).
  4. Zľahka všetko zamiešame a podávame.


Palacinky z cvikly

Už ste niekedy vyskúšali slané palacinky z cvikly plnené bryndzou? Ak ešte nie, mali by ste si prípravu tohto jedla naplánovať na najbližší víkend. Čo poviete?

Palacinky z cvikly

Vyskúšajte palacinky na slano. Kombinácia cvikle a bryndze je vynikajúca.

Suroviny

  • 3-4 ks červená repa
  • 350 ml mlieko
  • 2 ks vajcia
  • 100 g hladká/špaldová múka
  • Bryndzová plnka

  • 130 g bryndza
  • 200 g kyslá smotana
  • Jarná cibuľka na dochutenie

Postup

  1. Cviklu uvaríme do mäkka, ošúpeme a rozmixujeme.
  2. Postupne pridávame mlieko, vajcia a múku.
  3. Cesto necháme chvíľu odstáť a zatiaľ si môžeme pripraviť bryndzovú plnku. V miske rozmiešame bryndzu s kyslou smotanou, pokiaľ nám nevznikne jemný krém. Ochutiť ju môžeme nadrobno nakrájanou jarnou cibuľkou a podľa potreby dochutiť soľou alebo čiernym korením.
  4. Keď je cesto trochu usadené, začneme piecť palacinky, ktoré následne naplníme bryndzovou plnkou.

Získajte zadarmo e-book Talianske zdravé recepty!Zaregistrujte sa zadarmo (stačí e-mail a heslo) a zobrazí sa vám odkaz na stiahnutie.Zaregistrovať saRegistrovať sa cez Facebook

Odporučané články

Odporúčané obchody

Odporučané články

AliExpress Day 2020: Najväčší nákupný festival je späť

Nakupovanie môže byť pre niekoho vášňou a pre niekoho iného môže byť nutným zlom. Každý však pri...
30.6.2020Zobraziť článok

Kde hľadať lacné letenky?

Nazrite do tajov cestovania za pár drobných! Nemusíte minúť majland, aby ste sa dostali aj do...
1.6.2020Zobraziť článok

10 TOP darčekov na Baby shower

Baby shower je anglický pojem označujúci oslavu očakávaného narodenia dieťaťa, ktorá sa koná pár...
21.5.2020Zobraziť článok
- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.